Aasta lindude punaselg- ja hallõgija projekti vedav Tarvo Valker märkis, et võimalus hallõgijaid kohata on väga suur, sest praeguste talveolude tõttu on toitu otsivad linnud asulate lähedusse kogunenud. Nimelt – kui muidu toituvad hallõgijad talvel hiirtest, siis tänavu on neil paksu lume alt harjumuspärase toidupoolise kättesaamisega tõsiseid raskusi. Nii on näljapajukil õgijad sunnitud peaaegu inimeste silme all hoopis toidulaudadel käivatele tihastele jahti pidama.

Arvukushinnangutele toetudes arvatakse, et hallõgijaid talvitub Eestis kuuesaja ringis. Käimasoleva aktsiooni käigus on Valkeri sõnul neid kahe nädalaga nähtud üle 70. „Praeguse seisuga on välja tulnud, et õgijaid esineb märgatavalt tihedamalt Lääne-Eestis,” tõi ta esile.

Nüüd on neid muidu põllumaastikul toimetavaid linde märgatud isegi linnades – nii Tallinnas, Haapsalus kui ka Kuressaares. Peale selle, et hallõgijaid võib praegu kohata lindude söögimajade juures, näeb neid liikumas ka põldudel. Istuvad alati silmapaistvates kohtades, kas põõsalatvades või elektritraatidel.

Ristitud lihunikuks

Hallõgija äratundmisega ei tohiks huvilistel raskusi tekkida. Hallrästast, kellega õgijat kiputakse kõige sagedamini sassi ajama, eristab teda lumivalge kõ­hualune ja pealt vesihalli karva sulekuub. Peale selle on üks liigi tunnus silmi ümbritsev Zorro maski meenutav must triip. „Kui rästal on peen ja sirge nokk, siis õgija nokk on röövlinnule omaselt veidi konksus,” lisas Valker.

Õgijad on oma nime saanud oma toitumisharjumuste tõttu. Näiteks enne, kui linnud saagi kallal maiustama hakkavad, torkavad nad selle mõne terava oksa või okka külge rippuma. Just seepärast ongi liik ladina keeles ristitud lihunikuks.

Täpsemat infot meie õgijate, hallõgijate otsimise aktsiooni ja ka vaatlusandmete sisestamise võimaluse kohta leiab võrguküljelt www.eoy.ee/ogijad.

Kõigil huvilistel on võimalik oma hallõgijavaatlusi registreerida veebruari keskpaigani.

Nädalavahetusel aialindude vaatlus

Euroopa populaarseim

Tunni jooksul linnud kirja

•• Eesti ornitoloogiaühing ja Tallinna linnuklubi kutsuvad osalema 30. ja 31. jaanuaril aialinnuvaatlusel.

•• Talvisest aialinnuvaatlusest on kujunenud Euroopa kõige populaarsem linnuvaatlus, mis köidab igal aastal sadu tuhandeid inimesi. Nüüd toimub see esmakordselt ka Eestis.

•• Aialinnuvaatluse suure edu võt­meks on selle lihtsus, kuna see ei nõua põhjalikke eelteadmisi. Piisab, kui tunni jooksul pannakse kirja kõik kohatud linnuliigid.

Vaata ka:

www.tallinna-­linnuklubi.ee/talv