-Taaskord on jutuks tulnud Nõmme ja ka Pirita eraldumine Tallinnast. Mida sellest arvata?

Üldiselt oleks Tallinna valitsemise detsentraliseerimine mõistlik. See tähendab seda, et linnavalitsus tegeleks sellisel juhul suuremate strateegilistele küsimustega ja need asjad, mis on inimesele lähemal, nendega võiksid hakkama saada linnaosad, kellel oleks ka oma eelarve.

Tallinn vajaks üldse eripärast elukorraldust. Tegemist on natuke liiga suure linnaga nii kitsa õigusliku raamistiku jaoks nagu seda on kohalike omavalitsuste seadus.

-Nõmme eraldumise teema üles soojendanud riigikogulane Urmas Reinsalu peamine argument on Tallinna kõrge maamaks. Kas see on piisav põhjendus Tallinnast eraldumiseks?

Maamaks ei ole piisav põhjendus. Piisav põhjendus oleks võimu toomine kodanikule lähemale ja vähendada tsentraliseeritust. Ei ole mõeldav, et maamaksu määr on ajendiks linnast ühe osa ära võtmiseks.

Kui eraldamiseks läheks, siis tuleks näiteks teha kõik linnaosad omavalitsusteks ja Tallinna ülemlinnapea täidaks maavanema funktsioone. Nii ei saa, et võtame ühe linnaosa ja ülejäänud Tallinna jätame eraldi.

-Pirita linnaosa vanem Tiit Terik avaldas arvamust, et Pirita ei suudaks end omavalitsusena ära majandada. Kas Teie hinnangul suudaks Pirita üksi hakkama saada?

Kui Viimsi suudab, kuidas siis Pirita mitte? Harku vald suudab, Rae vald suudab. Siin ei ole üldse mingit küsimumust.

-Teie hinnangul siis linnaosade ühekaupa eraldumist Tallinnast ei tohiks juhtuda?

Ei. Kui siis kõik ja ühtsetel alustel.

-Mis on kõige keerulisem küsimus selle plaani juures?

Poliitiline tahe. Meile on Nõukogude võim veidi külge hakanud. Kui Eesti hakkas Nõukogude Liidust eralduma, siis Moskvas hakati rääkima, et see on võimatu, et kuidas näiteks jagatakse raudtee ja nii edasi.

Nüüd räägitakse, et Tallinna linna ei saa jagada, sest on ühised veetorud. See kõik on läbi käidud, tegemist on tahteküsimuse ja mugavusega. Selle taga on ka ülelinnalised monopolid, nagu olid ka Nõukogude Liidu monopolid Eesti iseseisvumise vastu, sest see ei sobi nende huvidega. Praegu on täpselt sama olukord.