Isaduse tuvastamiseks piisab Reiska sõnul ainult isa ja lapse DNA-proovist. „Saavutamaks kõr­geimat DNA testimise täpsuse taset, oleme valinud oma koostööpartneriks maailma juhtiva sugulustestide labori DNA Diagnostics Center (DDC),” lisas ta.

Siinkohal peab aga meeles pida­ma, et DNA Test OÜ-s müüdav isadust tuvastav vahend on mõeldud enda meelerahu tagamiseks ja selle tulemused ei ole kohtus pädevad. Nimelt ei saa kohus olla kindel, et antud DNA-proov kuulub just konkreetsele isikule. Seega, kui mees otsustab kohtu poole pöörduda, tuleb teha juba uus analüüs Eesti kohtuekspertiisi instituudis.

Oleneb korraldusest

Isikuandmete kaitse seisukohalt on teemal aga mitu nüanssi ning pisut oleneb sellise analüüsi tegemise seaduslikkus teenuse tehnilisest korraldusest. Peamine küsimus on see, kes ja millisel kujul puutub kokku analüüsi andmetega. „Täpsemalt, kas testitav isik on teenuseosutajale tuvastatav või mitte. Kui näiteks labori või teenusepakkuja jaoks ei ole isik teada, s.t kasutatakse näiteks kodeerimissüsteeme, siis seaduse mõttes ei ole tegemist isikuandmetega. Kuid isegi kontaktandmete vahetamisel (kuhu tulemus saata) toimub juba isiku tuvastus,” selgitas andmekaitse inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand.

Teisisõnu tähendab see seda, et DNA-proovi andmed muutuvad isikuandmeteks hetkest, kui võetud proov on seostatud konkreetse isikuga. Isikuandmete kaitse seaduse alusel tohib isikuandmeid töödelda vaid kas seaduses sätestatud juhtudel või isiku vabal tahtel antud (kirjalikku taasesitamist võimaldaval) nõusolekul.

Et labor saaks olla kindel, et proovi tulemused edastatakse õigele inimesele, peab olema toimunud kontakt. „Samuti juhul, kui üks isik võtab proovi teiselt, näiteks naine mehelt, on see seaduslik, kui testitavalt on saadud nõusolek,” selgitas Liivrand.

Alaealise puhul annab seaduse järgi nõusoleku tema seaduslik esindaja ehk lapsevanem. „See­ga on võimalik, et lapse isa võtab proovi endalt ja lapselt, andes lapse nimel selleks nõusole­ku,” tõdes Liivrand.

Andmekaitse inspektsioon paneb siiski teenuse kasutajaile sü­da­mele, et kodus proovi võttes tuleb olla äärmiselt ettevaatlik. „Tuleks väga täpselt kaaluda, millised õigused anda teenuseosutajale andmete edasise töötlemise osas. Geeniandmed võimaldavad saada inimese kohta väga palju informatsiooni, mis aga võib olulisel määral mõjutada inimese edasist elukäiku. Tasub mõelda, et selline info huvitaks näiteks tööandjaid, kindlustusandjaid, laenuandjaid, tervishoiuteenuse osutajaid jne,” viitas Liivrand.

Raido Reiska leevendab siiski hirme, kinnitades, et kliendiga näost näkku ei pea kohtuma keegi ja klientidele tagatakse konfidentsiaalsus. „Testi ostes puutub klient kokku ainult DNA Test OÜ-ga ja ostu sooritades sisestab klient vajalikud andmed toote kohalejõudmiseks. Me ei kasuta spetsiaalset kullerit toote kohaletoimetamiseks, vaid seda tehakse Eesti Posti vahendusel. Testi sisaldav ümbrik ei erine tavapostist ning kohaletoimetaja ei ole teadlik kirja sisust,” kinnitas ta.

See tähendab, et proovi võtmiseks vajaliku vahendi saab tellida endale koju kas posti teel või kulleriga. „Kliendi andmetega puutub DNA Test OÜ poolt kokku inimene, kes edastab proovid laboratooriumile. Igale kliendile antakse numbriline tunnus ning testi tulemus saadetakse konkreetse tunnusega kliendile. Seega inimene, kes kliendile isadustesti tulemuse saadab, ei tea, kellega on tegemist – tema näeb ainult tunnusnumbrit ja kliendi sisestatud e-posti aadressi,” rõhutas Reiska.

Küll möönis ta, et analüüsi tegemiseks on vaja kahte osapoolt – isa ja last – ning seega ema ei pea tingimata teadma, et seda tehakse. „Küll aga on vaja mõlema vanema nõusolekut, kui testitav laps on alaealine,” rõhutas Reiska. Ka ei saa mees tema kinnitusel naise teadmata teha proovi naise DNA-ga. „On olnud juhuseid, kus inimesed on soovinud saata juuksekarvu, juuksekamme, närimiskumme, sigaretifiltreid jne. DNA Test OÜ teenust kasutades on vajalik suust võetud DNA-proov ning allkirjastatud nõusolekudokument,” viitas Reiska.

DNA-proovid võetakse vatitampoonidega põse limaskestalt. Isaduse analüüsi vastus saabub hiljemalt kahe nädala jooksul pärast proovide väljasaatmist. Analüüsi tulemus võib olla kas kinnitus või välistus ehk kas analüüsitav mees on lapse bioloogiline isa või mitte. Kinnituse puhul garanteerib DDC labor 99,99%-se ja välistuse puhul 100%-se täpsuse.

Kodus testimises pole midagi uut

Salaja tahaksid

proovi teha paljud

•• Eesti kohtuekspertiisi instituudi DNA-osakonna peaeksperdi Gunnar Tasa hinnangul saavadki DNA Test OÜ klientideks ini­me­sed, kes tahaksid seda proovi teha salaja – need, kes on ka kohtuekspertiisi insti­tuudis öelnud, et nad ei tahagi muud kui vaid teadmist endale. Samal ajal ei julge selline ini­me­ne ka naisele öelda, et kaht­leb, kas ta ikka on lapse isa. „See firma aga ei küsi ju inimese käest midagi, nad annavad pul­ga ja vastuse ehk siis klientideks on need inimesed, kes on aastaid meie poole pöördunud palvega, et me teeksime näiteks ema eest salaja analüüsi ära.”

•• Eesti kohtuekspertiisi instituudis võtavad DNA-eksperdid ise proovi, kuna tuleb olla veen­dunud, et need on võetud õigelt inimeselt ja et inimene teab, et tema DNA-d analüüsitakse. „Me kindlasti ei tee selliseid analüüse, kus keegi võtab testi jaoks proovi inimeselt ja inimene ise ei tea, et teda analüüsitakse,” viitas Tasa.

•• Samal ajal pole isaduse tuvastamiseks kodus DNA-proovi võtmises tema hinnangul midagi enneolematut, sest nii mõneski riigis on see lubatud. Ka pole vahet riikliku instituudi ja erafirma kasutataval tehnoloogial. „Kindlasti on usaldusväärne ka analüüse tegev firma. Küsimus on proovide kontrollitavuses,” lisas Tasa.