Linnatänavatest panoraamvaateid pakkuv Google’i kaardirakenduste lisafunktsioon Street View on kogu maailmas palju tuliseid vaidlusi põhjustanud juba alates 2007. aasta maist, mil kaameratega autod kõigepealt Ühendriikide linnades ringi sõitma hakkasid. Emotsionaalsed debatid on käinud pea kõigis riikides, kus seni Google’i autod on ringi sõitnud.

Google on filminud ka Soomes ja Lätis ning pole probleemideta pääsenud kummaski riigis. Andmekaitse inspektsiooni peadirektori Viljar Peebu sõnul al­gatati näiteks Soomes kriminaal­asi, kuna Google’i tegevus võõraste aedade-õuede filmimisel on käsitatav kodurahu rikkumisena. „Eelmisel kuul suhtlesin ka Läti kolleegidega ja Riias pandi filmimine Läti andmekaitseasutuse nõudel seisma, kuna neil pol­nud teavitamiskohutus täidetud,” ütles Peep eile Eesti Päevalehele. Eestis võib Peebu sõnul tänaval isikuandmete kaitse seaduse kohaselt pildimaterjali salvestada siis, kui inimesi on teavitatud võimalusest filmimisest hoiduda. „Kuid Google teeb seda asja justkui tagantjärele, kui nad tarkvara abil näopilte „rasterdavad”,” lausus Peep.

Andmekaitse inspektsiooni Google igatahes pöördunud ei ole ja neil pole seda kohustustki. Inspektsiooni juhi sõnul soovib ametkond ilmselt siis, kui Google’i Opelid Tallinnas sõitma hakkavad, politsei abiga välja selgitada juriidilise isiku, kellega vajaduse korral privaatsusküsimustes suhelda. „Meil tekib sekkumiskohustus, kui inimesed kaebavad oma privaatsuse riivamise pärast,” lisas Peep, kelle sõnul on naabermaade infole tuginedes juriidiliselt selle ettevõtmise taga Google’i Poolas või Tšehhis asutatud tütarettevõte.

Eesti Päevaleht pöördus Tallinna filmimise kavast lähema info saamiseks ka Google’i avalike suhete osakonna poole, kuid lehe trükkimineku ajaks neilt vastust saada ei õnnestunud.