„Tegemist polnud ehitus- või projekteerimisvigadega. Lihtsalt vesi on aastate jooksul platvormi jalamilt ära viinud nii palju pinnast, et ehitis muutus ebakindlaks,” selgitas Kohtla abivallavanem Hannes Lumiste. Ühe Ida-Virumaa tuntuma turismiobjekti vaateplatvorm suleti seetõttu aprillis.

Praeguseks on Kohtla vald otsustanud, et kõrgelt paekaldalt alla viivat trepistikku pikendatakse kuni mererannani ja joa alla maapinnale rajatakse ka väike sild, millelt saab veelangust imetleda. Trepistiku projekteerimine on juba lõpusirgel. „Aga kust me umbes miljon krooni ehitusraha võtame, ei ole senini teada,” sõnas Lumiste.

Kui suvel oli jutuks ka ohtlikuks muutunud vaateplatvormi lammutamine, siis nüüd on sellest plaanist loobutud. Vald tõkestab vaid pääsu platvormile ja jätab selle paremaid aegu ja remonditehnoloogiaid ootama. Pealegi pole vallal ka raha, et kümneid inimesi kanda suutnud hiiglaslik metallrõdu koost lahti võtta.

Valaste trepistikule korduvalt ette pandud kett ja hoiatustahvel pole hulljulgeid platvormi külastajaid ja vandaale paraku tagasi hoidnud. „Oleme allavisatud hoiatussilti korduvalt rannast üles toonud,” ütles Valastel kohvikut ja väikest öömaja pidava osaühingu Cops ja Max juht Ardo Niido.

Nii Niido kui ka Lumiste sõnul on suurimaks mureks hulljulgete pulmaliste seltskonnad, kes ei lahku Valastelt enne, kui on saanud vaateplatvormi või suletud trepistiku külge sümboolse armastuse luku kinnitada. Rääkimata soovist kuristiku kohal vahuveini pruukida ja pudelid alla visata.