„Ma pole ühegi tiitlivõistluse eel tundnud end nii rahuliku ja enesekindlana, mingit suurvõistluse-eelset ärevust ei ole sisse pugenud,” kinnitas Killing. „Eks seetõttu, et kõik on kontrolli all ja millegi üle ei saa kurta!”

Kas juhendajal on enne esmaspäevast eelsõitu, kust otse poolfinaali pääsevad kolm paremat, tõesti põhjust vaid rõõmustada? „Jah, kõik asjad on hästi. Kaspar ja Allar on püsinud terved ja korralikult aklimatiseerunud, samuti kandsid suure osa hooajast väldanud sobiva paadi otsingud lõpuks vilja.”

Külas kullakaevanduses

Paadisaaga täpsustuseks: Filippi tehas on Taimsoo ja Rajani tänavu toimetanud juba viis paati, millest enamiku on mehed endale ebasobivaks tunnistanud ning tagasi saatnud. „MM-il sõidame oma selle aasta kolmanda paadiga, mida saime enne Uus-Meremaale jõudmist kahjuks ainult mõne korra proovida, sest paadid saadeti Euroopast MM-i võistluspaiga poole laevaga teele juba augusti keskel,” selgitas Killing.

Füsioterapeut Katrin Vares, kes kannab maakera kuklapoolel hoolt Taimsoo ja Raja lihastoonuse eest, ütles, et mõlemad on suurvõistluseks hästi valmis.

„Juba Horvaatia-laagris oli nende lihaspool üsna heas seisus, mul pole millegi üle muretseda,” selgitas sõudjate abiline. „Kui nüüd kogu hooaega hinnata, siis varem on Kasparil ja Allaril ka natukene probleeme olnud, aga praegune seis on meie jaoks küll väga positiivne. Kõik töötab nii, nagu peab töötama.”

Kuu alguses kaks nädalat Horvaatias MM-vormile viimast lihvi andnud Taimsoo ja Raja saabusid Uus-Meremaale kümme päeva tagasi.

Et aasta tähtsaima jõuproovi eel mõtteid aerudest ja paadist korraks eemale saada, külastasid Taimsoo ja Raja hiljutisel puhke-päeval läheduses asuvaid põnevaid kohti. Muu hulgas käisid nad ka kullakaevanduses, kust kaevatakse iga nädal välja miljoni Uus-Meremaa dollari ehk 8,5 miljoni krooni väärtuses kulda. Kas pole tähenduslik retk meestele, kes ihkavad mulluse MM-i pronksi nüüd kirkama – miks mitte ka kuldse! – autasu vastu vahetada?

„Seda, kas Kaspar ja Allar on aasta parimas löögihoos, on mul enne võistlust raske öelda, aga vigu ma kusagil ei näe,” tõdes Killing enesekindlalt. „Kui oled aasta tagasi võitnud juba MM-pronksi, ei saa nüüd kuidagi madalamaid sihte seada. Pigem tuleb vaadata kõrgemale. Poisid on ju kogu hooaja pildil püsinud. Samas on selge, et tugevatest paatkondadest peab keegi ka medalita jääma. Tahaks loota, et mitte meie…”

Prantslased suurfavoriidid

•• Viie medalisoosiku seas näeb eestlasi ka sõudmisportaal worldrowing.com.

•• Suurfavoriitideks peab veebikülg aga prantslastest tänavusi Euroopa meistreid Julien Bahaini ja Cedric Berresti. „Nad on pärast MK-sarja võitu ja EM-kulda enesekindlad ning lähevad tiitli järele,” kirjutas worldrowing.com. „Kuid prantslased on tuntud selle poolest, et alguses tahapoole jäädes ei saa enam head rütmi kätte — selline stsenaarium annaks omakorda võiduvõimaluse esimest hooaega koos sõudvatele Marcus Batemanile ja Matthew Wellsile Suurbritanniast.“

•• Samas lisab veebikülg, et paariskahestel ei tule ainult kahe paatkonna duell. „Vähemalt veel kolmel paaril on sõna sekka öelda. Ühed neist on eestlased, kes tõestasid EM-i hõbedaga oma potentsiaali,” kirjutab worldrowing.com.

•• Veel nimetatakse medalikandidaatideks Uus-Meremaad (Joseph Sullivan ja Nathan Cohen) ning tiitlikaitsjat Saksamaad (Stephan Krüger ja Erik Knittel). Kokku osaleb 15 paatkonda, eestlastega ühes eelsõidus on Uus-Meremaa, Itaalia, Sloveenia ja Hiina.

•• Kes armastavad lugeda medaleid, võivad juubeldada: sõudmine on viimasel kümnendil Eesti üks edukamaid spordialasid. Alates Jüri Jaansoni hõbedavõidust 2004. aasta Ateena olümpial on Eesti sõudjad igal hooajal täiskasvanute tiitlivõistlustelt medali(te)ga naasnud.

•• Mullu MM-pronksi kõrvale ka Euroopa meistri tiitli teeninud Taimsool ja Rajal on tänavu juba ette näidata septembrikuise EM-i hõbemedal.