Kahju, et ETV otsustajad seekordse üsnagi kulukana tunduva projekti kohe ETV2 suunasid. Esiteks tundub see planeeritava menusaate jaoks liialt laste- ja retrokanalina, teiseks on vaatamise kellaaeg ja koht küllalt äärepealsed, pannes selle konkureerima õhtuste filmidega.

Aastakümneid kultuurisaateid teinud Mariina Mälgu idee „Jüri Üdi klubist” on hea (kuigi kas ka 21. sajandil?) ja kultuurisalongi õhkkond peaks ju olema joovastav: kaks poeeti, näitlejast baarmen, džässbänd, vaimukad külalised, (alkovabad sic!) kokteilid.

Hea idee aga kannab algatu­seks vaevaliselt just sisu poole pealt. Režissöör Maire Radsin ja kunstnik Hardi Volmer on loonud õdusa atmosfääri ning ka luuletav ja tänu paljastatud karvasele rinnale gigolo’likult mõjuv baarmen Erki Lauri kehastuses toimib hästi, aga toimetaja ja saatejuhtide sõnum jääb ebaselgeks. Või domineerib lihtsalt vorm sisu üle?

Teatraalne ja mänguline vorm eeldab, et poeedid Sinijärv ja Rooste võtaksid salongi juhtimise uljalt ja sarmikalt üle. Esialgu on aga Rooste pisut rabe ja Sinijärv seevastu vana „OP-i”-hundina üsna stoiline. Ei lendle seal puhvetis üdilik-kabareelikku vaba vaimu ega sähvi vaimumõõku, pigem veerevad sõnamullikesed vaikselt ja rahulikult nagu tantede kohvilauas. Kuid hea ja hõrk tasakaal on saavutatud muusika ja teksti vahel.

Mitu korda katsusin mõelda, milles seisneb see teema, millest neli meest üritavad palehigis jutuotsa leida. Saate tutvustuses on kirjas: „Kellele kuulub tõde? Kellel on õigus? Tõega on alati manipuleeritud, mõnikord ka mängitud. Klubis kõneldakse mäletamisest ja valetamisest, kunstitõest ja eluõigusest.”

Laialivalguv teema

See viitab, nagu oleks tegu pelgalt filosoofilise vestlusega, mis ei kajasta otseselt ei kirjandust, kunsti ega ajalugu. Samal ajal lubab ETV, et „saatejuhid arutlevad, lahkavad, vaidlevad argiste loomeküsimuste ja probleemide üle”. Sel juhul oleks tegu pigem publitsistliku saatega, kus on selgelt püstitatud probleem ja üritatakse sellele lahendusi leida.

Teema „tõe ja õiguse osakaal ajaloos ja kunstis” kõlab täpselt nii üldiselt ja paljusõnaliselt, nagu jõutaks sellise vestluseni kell viis hommikul köögilaua taga viina võttes üldise tõekuulutamise tuhinas.

Televisioonis suhteliselt lühikese montaažiperioodiga saates on kaalukat vestlust käima tõmmata ilmselgelt keeruline. Seda enam, et iga kord, kui jutt vedu võtab, sõidab sisse muusika, baarmen või uus külaline. Aga eks ole nii ka elus eneses.

Poeetide vestluspartnerid David Vseviov ja Rein Raud on kultuurisaadete külalistena kuldne valik, nad oskavad televisioonis esineda nii, et mõjuvad hoolimata televisiooni trivialiseerivast mõjust ikka intelligentsena.

Äsja ERSO direktori kohalt sule sappa saanud Andres Siitanile jäetakse olulisemad küsimused esitamata ja tundub, et mees on, triiksärk seljas, tulnud veel aru andma või kurbust õunamahlakokteili uputama.

Ilmselgelt suunduks külaline selles kohvikus pigem leti äärde baarmeniga vestlema kui härradega laua taha. Ometi tasub loota, et saade jõuab tões ja ilus käima joosta, enne kui talle antud aeg otsa saab. Ainuüksi sellise kujunduse lattu kadumisest oleks piinavalt kahju.

„Jüri Üdi klubi”

Eetris ETV2-s E kl 21.30, kordus ETV-s R kl 13.35 ja ETV2-s R kl 23.50, P kl 15.15

Idee autor Mariina Mälk

Saatejuhid Jürgen Rooste ja Karl Martin Sinijärv

Baari peab Erki Laur

Klubi muusik on Siim Aimla Salongi kujundas Hardi Volmer

Režissöör Maire Radsin

Toimetaja Lauri Lippmaa

Produtsent Age Kraus