Liivet ei heiduta teadmine, et tal tuleb suusaliidu juhtimine üle võtta rahvusliku spordiala vaat et kõige mustematel päevadel – Eesti armastatuima tippsuusataja, kahekordse olümpiavõitja ja maailmameistri Andrus Veerpalu dopinguskandaal ning sellele järgnenud varjamine ja vassimine on suusaliidu mainet kõvasti allapoole tirinud. Lisaks on ridamisi tippe sportlaskarjääri lõpetanud ning järelkasv pole suutnud tuua oodatud tulemusi.

Kuid energiline Sandor Liive on täis tahtmist, et asjad suusaradadel taas täistuuridel käima lüüa. Veelgi enam – ta usub, et 2014. aasta taliolümpial Sotšis ei jää Eesti suusasportlased tühjade kätega. „Usun, et meil on inimesi, kellele on jõukohane sealt medal tuua,” lausus ta ning kinnitas, et töö järelkasvuga on üks tema prioriteete, millele tahab uuel tööpostil keskenduma hakata.

Töö täistuuridel

Suusaliidu maine küsimus on ka uue presidendi jaoks valulikum teema kui tippsportlaste pensionile minek ja noorte pealekasvamine. Ta nentis, et vastutuse võtmine ja asjade ausalt ajamine peab suusaliidus edaspidi olema suure au sees. „Meie maine on saanud kõvasti kahjustada. Teeme sellest kindlasti omad järeldused, et ei saa valetada, nagu see hiljuti seoses Andrus Veerpalu dopinguprooviga juhtus.”

Liive üks vaatenurki on see, et alaliidu juhatus muutuks rollipõhiseks. „Tahan kohtuda erinevate klubide esindajatega, nendega nõu pidada. Mis siin salata – ma pole ju viimased kolm aastat selle ala pärast südant valutanud, seega katsun kindlasti hoiduda puusalt tulistamisest.”

Kolmanda eesmärgina tõi Liive välja vajaduse muuta arusaama suusaliidust kui üksnes murdmaasuusatamisega tegelevast organisatsioonist. „Hästi oluline on pöörata tähelepanu ka teistele aladele nagu kahevõistlus, suusahüpped, lumelaud, freestyle – tahame ka neid rohkem pildile tuua. Eriti on meil potentsiaali suusahüpetes.”

Lisaks värskele presidendile lisandus suusaliidu juhatuse nimekirja ka uue nimena Jaak Mae, kes samuti sai üldkogul viibijatelt maksimumhääled. Enne juhatusse kuulunud Indrek Neivelt astus tagasi.

Mae, kelle ülesandeks saab Otepää MK-etapi korralduskomitee juhtimine, ütles, et tunneb ennast uues rollis suhteliselt kindlalt – töö on küll uus, kuid valdkond läbi ja lõhki tuttav. „Olen ise korraldust küll seni ainult enne etappi kohal olles kõrvalt näinud, kuid kõik selles valdkonnas tegutsevad inimesed on mulle isiklikult tuttavad ja Otepää treening- ja võistluspaigana samuti hästi tuntud. Aga kindlasti ei tea ma asja peensusteni, ei tunne ehk kõiki nüansse ja struktuuri, nii et selle koha pealt on mul palju uut õppida,” nentis ta ja lubas kohe pärast jaanipühi härjal sarvist haarata ja tööga kibedalt pihta hakata.

Eilne Eesti Päevaleht kirjutas, et Maele koha loomise tõttu pi­did oma ametipostist loobuma senine MK-etapi korraldusjuht Alar Arukuusk ja võistluste peakohtunik Tiit Pekk. Mae sõ­nas, et tegi küll Pekile ettepaneku koostööks: „Ta kahjuks loobus.”

Alar Arukuusega jätkub koostöö Mae sõnul küll ka tulevikus. „Meil pole ju ühtki muud kohta, kus sellises mahus toimuvat võistlust läbi viia. Tehvandi suusakeskus on selleks ellu kutsutud ning võistlus saabki ainult toimuda koostöös nendega. Tuleb teha koostööleping ning olen veendunud, et Alar teeb oma töö ära täpselt sama kõrgel tasemel kui siiani.”