India kohus otsustas, et 14 eestlasest laevakaitsjat peavad veetma viis aastat vangikambris. Nii karm karistus tuli üllatusena nii Eesti kõrgetele võimukandjatele kui ka India suursaadikule Eestis ja Soomes. Tunneme laevakaitsjate pärast suurt muret, aga ka süüdistused on karmid. Laeval oli 31 automaatrelva ja 500 ühikut laskemoona, sellist alust ei tahaks keegi oma ranniku ääres näha.

Segaseks kipub aga jääma fakt, kas piraatide vastu võitlev laev tõesti sisenes India territoriaalvetesse. Eesti kodanikke tuleb võimaluse korral toetada ja relvi ei kantud ju kurjadel eesmärkidel. Kuid nii nagu Eston Kohveri juhtumi puhul, on siiani üleval küsimus, ega meie mehed ise üle piiri astunud.

Vene poisid pandi Eestis istuma

Kaks Venemaa kodakondsusega tallinlast, Ramil Khalilov ja Roman Manko mõisteti süüdi terrorismi toetamises. Kohtunik määras karistusteks vastavalt seitse ja viis aastat vangistust. Abi, mis nad andsid Süürias džihaadiga liitunud Sazanakovile, oli küll väike, kuid süü suur. Kohtus apelleeriti sellele, et islamis on usuvendade aitamine loomulik ja aidati Sazanakovi peret, mitte teda ennast. Aga kui kohus juba jõudis seisukohale, et tegu oli tõesti terrorismi toetamisega, siis polnud ka varianti mõista väike karistus. Ei kujuta ette, kuidas saaks terrorismile ainult natuke kaasa aidata ja selle eest ainult natuke karistada.

Salakavala propaganda võidukäik

MTÜ Eesti Vanemad on organisatsioon, mis usub lastekaitse ja sotsiaalsüsteemi vigadesse. Selleteemaline debatt on kindlasti vajalik, sest pole saladus, et lapsi peredest eemaldades tehakse vahel ka vigu. Ent Eesti Vanemad on läinud oma seisukohtades kohati absurdsusteni. Kahetsusväärsel kombel tehakse koostööd inimestega, kes tegutsevad Venemaa huvides ja kelle eesmärk on Eesti ühiskonna lõhestamine.

Kõigil on õigus oma arvamusele, kuid infosse tasub alati kriitiliselt suhtuda. Eriti ootaks allikakriitikat riigikogu liikmetelt. Ometi on nemadki aidanud ilmselt Venemaa propagandamasinast välja sülitatud infot edasi kanda, taasesitades Eesti Vanemate radikaalseid vaateid.

Edgari saladused

Keskerakonna juht Edgar Savisaar pakub endiselt kõneainet. Tema kaitsjad, kellele tasub Savisaare kaitsmise eest Keskerakond, tõdevad, et Savisaare kohta on alustatud juba neli kriminaalasja. Üks puudutab altkäemaksu võtmist, teine Šveitsi kaudu raha pesemist ja kolmas 2013. aasta valmisreklaame. Aga mis on neljas?

Kevadel peaks prokuratuur altkäemaksu kohta süüdistuse esitama ja hiljemalt siis võiks välja kooruda ka neljas patt, mida Savisaarele ette heidetakse. Seni on inimestel võimalik oma peas igasuguseid variante välja mõelda. Muld, millelt teooriad võiksid võrsuda, näib viljakas. Samuti võib pakkuda vastuseid küsimustele, kui palju sularaha Savisaarelt ära võeti, millises valuutas see oli, kus ta seda hoidis ja mis tõugu oli Hundisilmal käinud nuuskurkoer.