On ehk omajagu sümboolnegi, et sõu avaloona kõlas lauluväljakul just „One Vision” – justkui selleks, et verbaalselt toonitada ühte ja ainsat terviklikku visiooni Queenist. Ja samal ajal ka visiooni pilkupüüdvast vaatemängust, mis ühest küljest mõjus võimsalt ja teisalt viimse kui detailini läbimõeldult. Lahtiseletatult nii, et mitmes loos kasutati performance’it, kus suurel ekraanil nähtav Freddie Mercury omaaegne video koos tema soleerimise audio track’iga pandi kokku bändi siin ja praegu toimunud live’iga. Tõesti „One Vision”!

Queeni lauluväljaku kontserdi 3 + 3 tehe andiski summaks korraliku ja korrektse kuue.
Selge see, et kõigest kaks tundi kestev programm ei võimalda esitada kõiki Queeni hitte sellises valikus, et iga kuulaja mitmekümne tuhande seas oma lemmiklugu kuuleks. Kuid põhiline jõudis mõistagi publiku ette. Kusjuures niisuguses pinget tõstvas järjestuses, et kõige rahvalikumad menukid „We Will Rock You” ja „We Are the Champions”, mida publik saab kaasa laulda, kõlasid päris kontserdi lõpus. Vahepeal muidugi ka keerulisemad lood nagu „Bohemian Rhapsody” ja teised igihaljad hitid.

Loomulik sulandumine

Peab muidugi nentima, et Adam Lamberti kõrge hääl ja kogu tema energiast pakatav, teatraalselt lennukas lavaline imago sulandusid Queeni varasema, Mercury-aegse kuvandiga väga loomulikult. Esmapilgul võiks isegi öelda, et bänd polekski nagu muutunud – hoolimata sellest, et maailm on muutunud.

Siiski-siiski, kontserti vedasid laval ainult Brian May, Roger Taylor (mõlemad esinesid ka vokaalsolistidena) ja muidugi Adam Lambert. Ülejäänud bändiliikmed – bassimees Neil Fairclough, klahvimees Spike Edney ja teist trummikomplekti mängiv Rufus Tiger Taylor (Roger Taylori 25-aastane poeg) – on paraku üksnes Queeni tuuri abijõud. Seetõttu olid nad kogu sõu ajal tagaplaanil, kontserdi videokaamerate ja publiku vaateulatusest väljas. (Erand oli paaril korral ainult Rufus Tiger Taylor, kui isa Roger laulis.)

Esmapilgul võiks isegi öelda, et bänd polekski nagu muutunud – hoolimata sellest, et maailm on muutunud.
Kuid asi pole ainult visuaalses pildis. Ideaaljuhul on iga bänd ühtselt hingav organism, mille lavaline sünergia on tänu live’i spontaansusele väljendatav tehtega 2 + 2 = 5. Kuid Queeni lauluväljaku kontserdi 3 + 3 tehe andiski summaks korraliku ja korrektse kuue. Mitte kübetki rohkem siin ja praegu sündiva, bändi kollektiivse energia ja spontaansuse mõttes.

Iseenesest ei ole see hinnanguline tõdemus – võib nii, aga võib ka teisiti. Iga kuulaja-vaataja ootused on ju erinevad. Seda enam, et Brian May sooritas lauluväljakul ka kitarritoreadoori väärilise, efektse valgusmänguga lavastatud ja sõna otseses mõttes põrutava improvisatsioonivaatemängu. Ja kokkuvõttes polnud Queeni ja Lamberti kontsert tervikuna ehk üleliia põrutav, kuid pikaks ajaks meelde jääv muusikasündmus päris kindlasti.

Rääkimata jäi veel Queenile eelnenud soojendusbändide esinemisest, seepärast lühidalt nendestki. Soojendajaid (ja ilm oli pühapäeva õhtul tõepoolest külm) oli seekord kaks. Peab kohe märkima, et kodumaine The Princes oma indie-proge sümbioosi ja teatraalsusega seostus järgnenud Queeni kontseptsiooniga märksa loomulikumalt kui brittide post-grunge’i suuna bänd Electric Pyramide. Kuid õnneks ei mänginud „elektripüramiid” liiga pikalt, et oleks jõudnud juba pisut tüütuks muutuda.
Queen + Adam Lambert
5. juuni 2016 Tallinna lauluväljak
Väljamüüdud artist

Queen tõusis maailma rokkmuusika troonile 1975. aastal albumiga „A Night at the Opera”.

Pärast seda, kui laulja Freddie Mercury 1991. aastal taevastele kõlaväljadele lahkus, toibusid kitarrist Brian May ja trummar Roger Taylor lõpuks 2004. aastal ning alustasid koos Paul Rodgersiga taasühinenud Queeni maailmaturneesid. Bändi originaalkoosseisust ei teinud enam kaasa bassimees John Deacon.
Noore laulja Adam Lambertiga esines Queen esimest korda aga 2009. aastal USA talendisaate „American Idol” finaalis. Pärast seda on kooslus Queen + Adam Lambert publikureitingutes aina tõusuteed liikunud: Queen esines 2012. aasta Londoni OM-i lõputseremoonial ja nende 2014. aasta USA tuur oli pea täielikult välja müüdud.