Seda teemat tuleb möödapääsmatult siduda Vladimiri Putini käe all viimase 17. a. vältel hoogu pidevalt juurde võtnud ja uuenenud mitmekülgsete sekkumistega globaalsel rindel. Venemaa võib olla suhteliselt väike ja isegi väeti, võrreldes tolle riigi tohutu geograafilise suuruse ja muu potentsiaaliga, kuid pole kedagi teist, kes oskaks energilist asümmeetrilist "sõda" venelastest paremini pidada, leides pidevalt üles nõrgad kohad vastase soomuses.

Kõik ühiskonnad peavad tegelikult varjatud sõda teistega piiratud ressursside pärast, ja muidugi ka oma koha pärast edetabeleis. Putin üritab mängida alfaisast ja rakendada sissisõja printsiipe, mis tähendab maksimaalse efekti saavutamist minimaalsete kulutusega, ja seda mitmel tandril korraga. See õnnestub tal sageli hästi. Käepärast on ju palju sõjapidamisvahendeid, mis ei tööta lõhkeainete jõul.

Olen lõpetamas Andrei Soldatovi ja Irina Borogani raamatut "Punane võrk". See kujutab endast head ülevaadet Kremli digitaalsetest mõjutusvahenditest ja aktiivsetest meetmetest, seda nii Venemaa siseselt kui ka väljapoole suunatuina.

Eestis käib Oudekki Loone Kaitseväe kalmistul punafašistidele verbaalset laskemoona ulatamas. Kui keegi soovib vaidlustada fraasi "punafašistid" kasutamist minu poolt, soovitan neil kõigepealt võtta kätte Eesti Nõukogude Entsüklopeedia ja lugeda, mis seisab seal märksõna "fašism" all.

Prantsusmaal andis mingi osa valijatest oma hääle Emmanuel Macronile mitte selle pärast, et neile meeldiks Macroni staatus üleilmastunud "kräpitalismi" vapiloomana, vaid sellest tulenevalt, et Marine Le Pen Putini liitlasena kujutab endast selles kontekstis ohtu Prantsusmaale.
Kas FBI suudab Comey’ta jääda tõhusaks kilbiks, pidades Moskvat silmas, mis või kes suunab suurekaliibrilisi käkke hüperaktiivselt teiste riikide ja rahvaste pihta?

Direktor Comey oli Donald Trumpi jaoks kui parm, kes uuris visalt ja iseseisvalt ning vastu Valge Maja tahtmist Kremli ilmset sekkumist USA presidendivalimistesse a. 2016, ja oli panemas kokku suurt puslet sellest, kuidas Putin ja Venemaa suursaadik USAs ja mitmed teised venelased ja nende mõjuagendid end Ameerika asjadesse sisse söönud on. Hästi oluline kõige selle mõistmise juures on tõik, et valdav osa juurdlemisest toimub salastatult julgeoleku huvides.

Küsimus seisab selles, küsib USA raadiojaamade võrgustik NPR: kes jätkab mitte FBI juhi ametis, vaid viib edasi Comey tööd?

President Trumpile kuulub kahtlemata formaaljuriidiliselt õigus FBI juht ametist vabastada. Kuid kes saab olema isik – kui üldse – kes viib juba alustatud juurdlused Venemaa väidetava sekkumise suhtes USAs sõltumatult lõpuni? NPR nendib: “Tuleb määrata spetsiaalsete volitustega juurdleja selle tegevuse jätkamiseks, kuna kaalul on kogu USA justiitsdepartemangu "integriteet" (ehk aus maine, puutumatu tegutsemisvabadus ja tõsiseltvõetavus).