Mitte keegi pole varem, vähemalt minu kuuldes, riigikogus öelnud teise parlamendiliikme kohta „aga endal on nägu ees nagu telliks seitsmendat õlut“.

See ei ole parlamentaarne debatt ega opositsiooni väitlus koalitsiooniga. See on labane, kohatu ja mõnitav kõnepruuk, seadusandja saali absoluutselt mittesobiv.

„Ah, see Jürgen Ligi,“ ütlevad mõned, otsekui lootuse kaotanult.

Mina sellise allaheitlikkusega ei nõustu.

Ma ei nõustu ka, kui minister – olgu ta pealegi Jürgen Ligi – käratab telestuudios saatekaaslasele „Ära nüüd kaaguta, ole vait...“ Ja sellele ei järgne mitte midagi.

Ma nõustun aga president Ilvesega. Kui oktoobris 2014 nähvas rahandusminister Ligi sotsiaalmeedias haridusminister Ossinovskile, et too on „sisserändaja poeg roosast erakonnast“, meenutas Ilves, et „teiste selline alavääristamine on meie väärtusruumis lubamatu“ ning nõudis tollaselt peaministrilt Rõivaselt Ligi tagandamist: „Nende [Rõivase ja Ligi] praegustest otsustest sõltub Eesti täitevvõimu usaldusväärsus ja seda mitte ainult Eesti siseselt.“

Ligi oligi sunnitud ministrikohalt lahkuma.

Nüüd on tal aeg seda uuesti teha. Parafraseerides Jürgen Ligi sõnu kolleeg Sven Sesteri kohta täna parlamendis – „Nii et tegelikult peaks Jürgen Ligi tagasi astuma poliitikast üldse.“

Jürgen Ligi kritiseeris täna riigikogus riigieelarve seaduse muutmise seaduse eelnõu kolmandal lugemisel Reformierakonna nimel esinedes struktuursesse defitiiti minevat eelarvet, minnes kohati üsna isiklikuks:

- "Ja mis on eraldi teema selle eelnõu juures, on Sven Sester ja IRL. Mees, kes on meie hulka tulnud tohutu rõõmsalt, aga endal on nägu ees, nagu telliks seitsmendat õlut, endal on kõht täis oma söödud sõnu."

- "Eriti hull on selle seaduse mõte olukorras, et me oleme teinud veel peale ka halbu maksuseadusi, millest me oleme nüüd juba sõltuvad, millest me ei saa läbi ja mis raskendavad veelgi meie eelarveolukorra parandamist. Nii et tegelikult peaks Sven Sester tagasi astuma poliitikast üldse. Tema on see, kes edaspidi figureerib kõigis paberites inimesena, kelle juhtimisel tehti saatuslikud otsused, mis sunnivad järgmisi valitsusi parandama vigu ja mis viivad meie maine põhja."