Seetõttu on täiesti mõistetav, et inimesed ei suuda end maha salata ning lahkuvad USA riigiteenistusest, nagu USA suursaadik Eestis ja mitmed tema kolleegid.

Trumpi verbaalsed rünnakud Euroopa Liidu ja ELi-USA suhete pihta on juba teinud märkimisväärset kahju Euroopa ja USA vahelisele usaldusele ja praktilisele koostööle. Samuti on Trumpi tegevus lõhestanud USA ühiskonna. Lõppeval nädalal suhtlesin mõnede USA ettevõtjatega, kelle sõnul pole nad kunagi varem olnud olukorras, kus neil pole USAd kritiseerivate arvamuste suhtes midagi öelda, sest USA presidendi läänemaailma koostööd lõhkuv tegevus pole kaitstav.

Kaubandussõda Euroopa ja teiste lääneliitlaste vastu, avalik tegutsemine Euroopa Liidu seesmise koostöö ja ühtsuse vastu ja G7 kohtumise ühisotsusest taganemine on USA presidendi tegutsemise viimase aja näited, mis aastakümnete pikkuse transatlantilise koostöö kohale süngeid pilvi koguvad.

Tulemas on NATO tippkohtumine ning värskelt said mitu NATO riigi liidrit USAlt dotseeriva kirja, mis taas just parim meeleolu looja ei ole.

Mul on kahju, et USA kogenud diplomaadid ametist lahkuvad, olles kanaarilinnud kaevanduses.

Venemaa, Hiina ja muud demokraatliku maailma rivaalid on Euroopa ja USA suhete murede ja murenemisega muidugi rahul. Seda enam on meil põhjust olla ettevaatlik ning panustada võimalikult palju Euroopa tugevdamisele.