Hiina vanasõna ütleb „mitte miski, isegi mitte mäed ega ookeanid ei suuda eraldada ühiste eesmärkide ja tulevikuvaadetega inimesi". Mul oli privileeg tulla siia ilusasse riiki Hiina suursaadikuna, kui Eesti tähistas 100. aastapäeva. Kuigi Hiina ja Eesti on üksteisest geograafiliselt kaugel, olen tänu Eesti rahva lihtsusele ja sõbralikkusele, majanduse loovusele ja avatusele, ühiskonna solidaarsusele ja stabiilsusele tundnud teie lähedust ja südamlikkust.

Sarnasemad kui võiks tunduda

Hiinal on pikk, üle 5000 aastase erilise kultuuriga ajalugu, näiteks Kaali kraater Saaremaal pärineb samuti ajast ligi 4000 aastat tagasi. Hiina pealinnas Pekingis on maailmakuulus, hästi säilinud ja maailma suurim puitehitis - Keelatud linn. Tallinnas on kõige paremini säilinud hästi tuntud keskaegne vanalinn Põhja-Euroopas. Ma olen veendunud, et meie rahvaste soov ajaloo ja kultuuri kaudu üksteist mõista on ühine. Sellest annavad tunnistust esmakordselt Saaremaa ooperifestivalil osalenud Shanghai ooperimaja 220 artisti, kes võeti vastu ülevoolavate kiiduavalduste saatel. Sellest annab tunnistust fakt, et kultuurimälestiste kaitseeksperdid Lossimuuseumist ja Kumu kaasaegse kunsti muuseumist töötasid kirglikult koos küsimustes, kuidas kõige paremini säilitada kultuuripärandit. Sellest annab tunnistust ka Hiina turistide 152% kasv viimastel aastatel ja ka see, et Tallinna vanalinna ilmub üha rohkem hiina märke. Sõprus, mis tuleneb inimeste omavahelistest tihedatest kontaktidest, on riikidevaheliste heade suhete võti.

Alates Hiina Rahvavabariigi loomisest 70 aastat tagasi ja eriti pärast 40 aastat reforme ja avanemist, ei ole Hiina valitsus mitte ainult taganud piisavalt toitu ja riideid oma enam kui 1,4 miljardile inimesele, toonud vaesusest välja üle 700 miljoni hiinlase ja kasvanud maailma suuruselt teiseks majanduseks, vaid on edendanud ka „nelja uut suurt algatust". Need neli suurt on kiirraudteed, mobiilimaksed, rendijalgrattad ja e-kaubandus, mis parandavad põhjalikult inimeste igapäevaelu.

Eesti Vabariigi 100-aastase iseseisvuse jooksul ja eriti 28 aasta jooksul pärast iseseisvuse taastamist on Eestis sündinud kuulsad kõrgtehnoloogilised ettevõtted nagu Skype ja Transferwise; Eesti on muutunud riigiks, kus on maailma suurim idufirmade tihedus ning siin on loodud ka X-tee: e-valitsuse tõhusaim ja mugavaim platvorm. Digitaalne majandus on jõudnud paljudesse sotsiaalse tootmise ja elu valdkondadesse. Näited Eesti ja Hiina koostööst kinnitavad fakti, et meie inimeste soov parandada oma elujärge on ühesugune. Koostööprojektid toovad kasu mõlemale: SF Express ja Omniva ühendasid käed Post 11 loomiseks, Didi takso liitus Taxify'ga, Estonia klaver, elektriauto Stigo, Saaremaa puumajad ja muud Eestist pärinevad unikaalsed tooted on üha enam hinnatud Hiina tarbijate hulgas. Ühiseid projekte on teisigi, näiteks sõlmis Eesti linnukasvatusettevõte Hiina partneriga üle 14 miljoni USA dollari suuruse lepingu osalemiseks esimesel Shanghais toimuval messil Hiina rahvusvahelise impordi EXPO-l (China International Import Expo, CIIE). Samuti on üha enam Eesti tervislikke ja toitvaid piima- ja veetooteid hiina rahva kuukalendri uusaasta eelõhtu menüüs.

Õpime üksteiselt

Olen leidnud viimase aasta jooksul palju eesti sõpru igast eluvaldkonnast. Mõlema poole suure töö ja pühendumise tulemusena oleme koos näinud meie kahe riigi usaldusväärset sotsiaalset ja majanduslikku arengut. Ulatuslike konsultatsioonide, ühisehituse ja vastastikuse kasu kaudu oleme koos tõdenud sõbralikku koostööd Hiina ja Eesti vahel ja uue kiireneva arenguetapi algust. Hiina vanasõna ütleb „targad inimesed otsivad ühiseid huve". Eelmise aasta septembris oli mul au saata president Kersti Kaljulaidi tema esimesel visiidil Hiina. Kahe riigi juhid jõudsid olulisele konsensusele arengustrateegiate sünergia edendamise, pragmaatilise koostöö ja suurema hulga kõrge kvalifikatsiooniga spetsialistide vahetamise osas. Hiinal ja Eestil on oma tugevad küljed: suur ühine huvi ja tohutu koostööpotentsiaal. Kuigi tänapäeva maailm on täis määramatust, ei ole midagi võimatut seni, kuni me hoiame usaldust ja keskendume, edendame ühenduvust ja õpime üksteiselt.

Mõne päeva pärast toimub Tallinnas 10. õnnelik hiina uusaasta. „Kümme" sümboliseerib hiina keeles täiuslikkust ning hiina kultuuris tähendab siga õrnust, õnnistust ja õnne. Mõne nädala pärast jõuab Eesti 100-aastase juubeli tähistamine tippu. Hiljem sel aastal tähistame Hiina Rahvavabariigi asutamise 70. aastapäeva. Kevadfestivali puhul soovin Hiinale ja Eestile siiralt rahu, jõukust ja edasisi edusamme; soovin sõbralikku, jätkusuutlikku ja pikaaegset koostööd Hiina ja Eesti vahel! Soovin kõigile oma kallitele sõpradele kogu Eestis rõõmsat kevadfestivali ja õnnistust õnne ja eduka tuleviku näol!