Purjelaualiit katab edukaks osutunud kandidaatide koolitus- ja litsentseerimistasud ning annab neile võimaluse töötada Eesti Purjelaualiidu egiidi all korraldatavatel võistlustel kohtuniku või võistlusjuhina.

Rahvusvahelistele nõuetele vastav ning litsentsiga purjetamiskohtunik on nõutud ametimees igas mereriigis, ka Eestis kimbutab purjetamisvõistluste korraldajaid sageli pädevate kohtunike ja võistlusametnike puudus. Ainuüksi Purjelaualiidu korraldatuna peetakse Eestis navigatsioonihooajal pea iga nädal mõni võistlus, tuntumad ja pikemate traditsioonidega on rahvusvahelisteski võistluskalendrites populaarsed Neilpryde Baltic Cup, Aegna Maraton ja Bacardi Fun, algaval hooajal lisanduvad Nordea vabastiili sari ja jääsurfi meistrivõistlused.

Heast korraldusest ja asjatundlikust kohtunikutööst sõltub kogu võistluse õnnestumine, aga paberitega kohtunikke meelitavad oma võistlustele veel ka svertpaadisõitjad ja avamerepurjetajad. Sellest ka Purjelaualiidu otsus uute kohtunike koolitamiseks stipendiumide andmiseks.