1. Venemaa 63 punkti

Vingeimat võrkpalli mängitakse idanaabrite juures – nõnda arvab seitse koondislast, ainult Ardo Kreek sättis esimeseks Itaalia. Neljal viimasel aastal on Meistrite liiga karikas viidud Venemaale, valitsev tšempion on Kaasani Zenit. Eestlastest osales maailma parimas liigas viimati Oliver Venno, kahe aasta eest esindas ta Permi Prikamjet.

2. Itaalia 56 punkti

Euroopa klubivõrkpalli endine valitseja hoiab kindlalt teist kohta. Ainult Venno peab Poola liigat kõvemaks. Mullu kuulusid Itaalia klubidesse Andri Aganits ja Renee Teppan.

3. Poola 49 punkti

Ei mingit kahtlust, Poola liiga on Euroopa kolmas. Lubini Cuprumi särki kannavad nurgaründajad Keith Pupart ja Robert Täht, meeskonda tüürib Eesti koondise EM-il 11. kohale viinud rumeenlane Gheorghe Creţu ning klubisse kuulub statistik Alar Rikberg.

Cuprum on alustanud muljetavaldavalt, kuue võidu ja viie kaotusega hoitakse 14 võistkonna hulgas kuuendat kohta. „Positiivne, et oleme liiga suurtega mänginud kui võrdne võrdsega ja ühe suure (tiitlikaitsja Rzeszówi Asseco Resovia – M. R.) karistasime ära,” lausus Pupart, kellest on uues klubis saanud põhimängija.

Täht: "Autogrammi ja pildi tahtjaid on palju. Hea on teha asja, mis rahvale korda läheb."

Iga põhiturniiri mäng on kulla hinnaga, sest poole hooaja pealt selgitavad meistriliiga kuus esimest välja karikavõitja ja hooaja lõpus tavapärast klassikalist play-off’i pole – kullale mängivad esimene ja teine, pronksile kolmas ja neljas jne. Muide, Cuprumile pakuti ka eurosarja kohta, kuid tiheda kalendri tõttu loobuti.

Balti liigas säranud ja ajalehtede pealkirju dikteerinud Täht on debüüthooajal jäänud vahetusmängijaks. Nooruk ei nurise, vaid kasutab iga võimalust õppimiseks. „Ma pole selle rolliga rahul, aga annan endale aru, miks ma põhis ei ole,” sõnas Täht.

Poola on võrkpalli Meka, publikut on palju ja mis võiks olla ägedam, kui mängida väljamüüdud kodusaalis 3700 fänni ees. „Pärast mänge on tükk tegemist, et platsilt riietusruumi saada, autogrammi ja pildi tahtjaid on palju. Hea on teha asja, mis rahvale korda läheb,” tõdes Täht.

4. Türgi 39 punkti

Liiga tase pole nii ühtlane kui Prantsusmaal, kuid tipud on kõvemad. Meistrite liigas hoiab Venno klubi Ankara Ziraat Bankasi B-grupis Moskva Dinamo järel teist kohta, pääs play-off’i on lähedal. Türgi liigas läheb veidi kehvemini, kuid tänu eilsele 3 : 1 võidule Inegöli üle tõusti kolmandaks.

Venno on siiani pidanud leppima eelkõige rootslasest diagonaalründaja Marcus Nilssoni dublandi rolliga. „Võiks rohkem mänguaega saada, aga algusest peale oli teada, et alustan pingipoisina. Need mängud, kus olen platsile saanud, on hästi välja tulnud. Olen Türki tulekuga rahul, meeskond ja tugipersonal on toredad, kõik tehakse ette-taha ära,” rääkis Venno.

5. Prantsusmaa 33 punkti

Aastate jooksul on kõige rohkem eestlasi pääsenud Prantsusmaale. Üks põhjus on see, et seal pole välismängijate piirangut. Venemaal tohib ühel pool võrku korraga platsil olla kaks leegionäri, Poolas ja Türgis kolm, varem rangemat joont hoidnud itaallased tõstsid piirangu neljale.

Hooaja komeet on Aganitsa koduklubi Poitiers’ Stade Poitevin, mullu esiliigast tippseltskonda jõudnud meeskond on 11 mänguga kogutud 22 punktiga juhtkohal. „Klubi esialgne eesmärk oli liigasse püsima jäämine,” rõõmustas Aganits, kes kuulub kindlalt põhikoosseisu.

"Hooaja esimene pool on olnud suurte tõusude ja mõõnadega. Karikasarjast kukkusime juba välja."

Seevastu kolmel viimasel hooajal hõbemedali teeninud Pariisi Volley, mille ridades pallib Kreek, on üheksa matšiga teeninud 15 punkti ja peab leppima 9. kohaga. „Klubi läks püüdma kaht finaalikohta ja edasipääsu Meistrite liiga alagrupist. Hooaja esimene pool on olnud suurte tõusude ja mõõnadega. Karikasarjast kukkusime juba välja, ka Meistrite liigas oleme edasipääsu keeruliseks teinud,” nentis Kreek. Meistrite liigas saadi korra jagu Moskva Dinamost, kuid seejärel kaotati grupi autsaiderile Friedrichshafenile ning tundub, et play-off’i pääsevad Dinamo ja Ziraat Bankasi ning Kreek & Co jätkavad aste nõrgemal CEV Cupil.

6. Saksamaa 24 punkti

Saksamaa tippklubid – Berliini RV ja Friedrichshafen – on Euroopas konkurentsivõimelised. Liiga tagumine pool on aga üsna lahja.

7. Belgia 14 punkti

Väikeriigi võrkpall on elujõuline, Meistrite liigas lööb kaasa kolm tiimi. Challenge Cupi 1/8-finaalis on Pärnu Meneni vastu paraku selge autsaider.

8. Prantsusmaa esiliiga 3 punkti

Esikaheksa lõpp kujunes tasavägiseks: Prantsusmaa esiliiga sai kolm punkti, Itaalia esiliiga ja Soome liiga kaks ning Kreeka, Tšehhi ja Venemaa esiliiga ühe. Prantsusmaa esiliiga ehk Pro-B kasuks räägib fakt, et riigi karikasarjas jõudis veerandfinaali kolm esiliiga klubi, teiste hulgas ka Toobali ja Juhkami tööandja Rennes’i Volley. Esiliigas alistati viimati lähim jälitaja Nice, kelle ees suurenes edu viiele punktile.

„Eesmärk on tõusta Pro-A-sse,” lausus Toobal. Tänavu on see erandlikult raske, meistriliiga arvu vähenemise tõttu tõuseb ainult üks tiim – pärast põhiturniiri tuleb üleolekut tõestada ka play-off’is. Esiliiga nurgaründajate pingereas esikohal olev Juhkami lisas omalt poolt veel ühe sihi: jõuda Prantsusmaa karikafinaali!

***

Renee Teppan skoorib Austria klubi Innsbrucki Hypo Tiroli eest. Austria liiga tase on tagasihoidlik ja ebaühtlane, ent Hypo Tirol väärikas tööandja. Meistrite liigas edestatakse pärast nelja vooru isegi Ankara Halkbanki. „Loosist tulenevalt räägiti mingist vaheaastast ja üritatakse mängijatelt kõik pinged maha võtta. Mulle jääb see arusaamatuks, meeskond on üldjoones sama mis mullu ja sportliku viha tõttu peaksid ootused alati suured olema,” kuulutas Teppan, kes loodab võita nii Austria kui ka Kesk-Euroopa liiga.