Paraku polnud neist kellelgi seekord erilist õnne – miskipärast tundus päev hüppajatele üldse kehvavõitu olevat, sest puhtalt ei läbinud rada ükski võistleja. Ühe tõkke maha ajamise ning nelja karistuspunktiga pääses ümberhüpete vooru kuus hobust, nende seas ainsa eestlasena Gunnar Klettenberg Bingol.

Bingol õnnestus võistlusrada puhtalt läbida kuni viimase tõkkeni – paraku langes see hüppel maha ning Klettenberg ja Bingo lõpetasid Grand Prix’ sõidu seetõttu viienda kohaga. „Oleksin ehk pidanud vähe rahulikumalt sellele viimasele takistusele vastu minema, siis oleks ka tõke püsima jäänud. Kuid ümberhüpetes ikka võtad riske, seekord paraku ei läinud õnneks,” nentis Klettenberg, kelle sõnul on Bingo alles möödunud talvel hakanud nii kõrgeid takistusi hüppama. „Ta peab veel kogemusi koguma.”

Sõidu võitis raja puhtalt läbinud venelane Arseni Špakovski hobusel Campino 51. Špakovski pääses ümberhüpetele ka veel oma teise ratsu, Tibor P-ga – ka see sõit õnnestus puhtalt, aeg jättis Tibori aga teiseks. Kolmandana lõpetas leedulane Benas Gutkauskas Amarokil.

Debütandi võit

Rein Pill lõi finaalsõidus kaasa Virgin Expressil. Kolm maha aetud tõket tähendasid aga 12 karistuspunkti. „Ei olnud õnne. Juba võistluse alguses läks rütm sassi. Tema on aga selline hobune, kellega peab algul rahulikult sõitma, nii et kui juba kolmanda-neljanda tõkke juures pinged tekivad, siis võis arvata, et ega ta lõpuni kesta,” rääkis Pill Virgin Expressist.

Pilli põhiratsu A Big Boy seekord finaalsõidus kaasa ei teinud – hiljuti väikese vigastusega kimpus olnud hobune hüppas aga väiksemaid takistusi ning näitas end sportlase sõnul heast küljest. „Temaga võin nüüd järgmisel nädalavahetusel Riias juba 150 cm parkuuri hüppama minna,” rõõmustas Pill.

Ka sel suvel edukalt Venemaa võistlustel kaasa löönud Tiit Kivisild ei osalenud finaalis oma tugevaimal takistussõidu ratsul Cinnamonil, vaid otsustas võistelda Ultimusega. „Cinnamon sai alles Moskvas palju vatti, ei tahtnud, et ta täna peaks jälle nii kõrgelt hüppama. Läksin starti oma kolmanda hobusega, kahjuks selle tulemusega muidugi rahule ei saa jääda,” nentis Kivisild, kes kogus samuti 12 karistuspunkti.

Päeva rõõmsaim naeratus kuulus aga ülekaalukalt võistluste debütandile Ebbe-Liisa Sõnajalale. Mitte üksnes esimest korda neil võistlustel kaasa lööv, vaid ka üldse esimest korda elus 150 cm kõrgust parkuuri hüpanud Sõnajalg ning tema hobune Trooja võitsid Eesti meistrivõistluste arvestuses esikoha ja edestasid seega kõiki kaasa löönud kogenud „ratsaveterane”. „Eks mul oli väheke närv sees ja sõit seetõttu pisut rabe, aga õnneks tuli ära! See oli mulle endale ka tohutu üllatus,” nentis Sõnajalg. „Trooja on võimas hobune, olen kogu aeg arvanud, et ta võiks 150-st kõrgust hüppama hakata, kuid pigem polnud ise enne selleks valmis.”


Arvamus

Aet Süvari

(...)Sel nädalavahetusel oli Ruilasse kogunenud päris muljet avaldav rahvahulk – ning pole ka raske mõista, mis inimesi sinna meelitas. Oma olemuselt on ratsutamise takistussõit ikka tõeliselt pealtvaatajakeskne ala – parajalt ilus, parajalt võistluslik, parajalt hasartne.