Ka Kaie Kand, kes jäi Pekingis oma seitsmevõistluse tippmargile 5876 punkti rohkem kui kahesaja punktiga alla, ihkab oma peitu jäänud võimeid realiseerida ja 6000 punktist jagu saada.

Sügisel kannustas olümpialasi sisemine vajadus topeltjõuga pingutada. Nad ladusid aluspõhja entusiastlikult, kohati tõmbus silme eest mustakski. Raja tunnistas, et pärast eriti kurnavat piitsutamist ei tundnud ta paaril päeval mingit soovi harjutada. Siis tuli näriv lihasvalu unustada ja oma nõrkuste üle moraalne võit saavutada.

"Kui sportlane tahab areneda, peab ta oma võimete piiri tundma õppima," lausus Nazaroviene. "Ma ei saa neid haletseda. Musta töö tegemine on hädavajalik. Ei kahtlegi, et kõik, kes on sügisest saadik korralikult harjutanud, on funktsionaalselt heas seisundis. Tean, mida nad vajavad, et saaksid edasi liikuda."

Nõutud treener

1997. aasta MM-il seitsmevõistluses pronksmedali pälvinud ja üle kümne hooaja tippu kuulunud Nazaroviene aktsiad on treeneriametis kiiresti tõusnud. Sügisel küsis kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi Remigijalt, kas ta võtaks ka Ebe Reieri ja Berit Jürgensoni oma rühma. Mõlemad 20-aastased neiud olid varem harjutanud Andrei Nazarovi käe all.

Nazaroviene esitas neidudele vaid ühe tingimuse – nad peavad innustunult treenima! Leedulanna meelest ei piisa üksnes sellest, kui sportlane otsustab: "Jah, tahan harjutada." Tahtmine tuleb panna tõeliselt proovile, tujudele ja rasketel treeningutel tekkivatele nõrkushoogudele ei tohi alla anda.

"Kes saab aru, et spordis veedetud aeg on talle tähtis, tollest saabki sportlane," arutles Nazaroviene. "Treeningutel tuleb palju higi vala­da, aga rutiinne igapäevatöö peab ka lõbu pakkuma. Kui harjutamine muutub vastumeelseks, mis tuleb vägisi ära teha, jääb sportlane kaotajaks."

Rühmaga liitusid ka Mikk-Mihkel Arro ja 19-aastane tartlane Artur Liiv, keda Remigija varem ei tundnud, kuid kes oli ühel suvisel kaugushüppevõistlusel talle silma jäänud.

"Jumal tänatud, et grupp on nii palju suurenenud!" hüüatas Nazaroviene rõõmsalt. "Nüüd saavad nii poisid kui ka tüdrukud omaette harjutada. Eks minult nõuab kõigiga tegelemine rohkem tähelepanu, aga selleks treener sportlaste jaoks ongi."

Õpilastel pole tarvis oma juhendaja pühendumisvõimes kahelda. Tallinna kesklinnas elav leedulanna jõuab spordihalli enne hoolealuseid ja on kogu treeninguaja nende päralt. Kui Remigija lehemehe mobiilikõnele ei vasta, on selge, et tal on parasjagu käsil elav, suhtlemisest tulvil treening.

"Mul kulub kavade koostamisele varasemast rohkem aega, sest kõik ei saa ju harjutada samamoodi," lausus Nazaroviene. "Kui juhendan näiteks tüdrukuid kõrgushüppel, jälgin silmanurgast, kuidas poisid kangi tõstavad. Vajadusel jooksen nende juurde ja annan nõu. Sportlased peavad ka ise endaga toime tulema, lahendusi otsima. Vahel siiski kahtlen, kas jõuan kõigiga piisavalt tegeleda."

Meeste ja naiste päevakava saab ühendada. Ülemöödunud reedel jooksid Pahapill ja Reier 200-meetrisi lõike. Mikk lippas ees, paar-kolm sekundit aeglasemalt jooksnud Ebe sai tema järgi tempot valida ja kui liialt palju maha jäi, ennast rohkem sundida. Pahapill trotsis aga valu – tema vasaku jala pöid sai detsembris Tenerifel harjutades ülekoormuse ja praegu pole selge, kas ta saab 6. kuni 8. märtsini Torinos peetaval sise-EM-il osaleda.

"Mikku on kerge juhendada," lausus Nazaroviene. "Ta teeb kõike, mida on vaja. Nüüd oleks tal tarvis tehnilisi alasid kohendada – joosta tõkkeid, hüpata kaugust, kõrgust ja teivast. Mulle meeldib Pahapilli pühendumus, ta mõtleb kaasa. Nüüd tuleb tervis korda saada."

Rajaga tekkisid Nazarovienel aastavahetusel treeningukava koostamisel lahkarvamused.  Viimastel nädalatel on Andres harjutanud üksi või olümpiavõitja Erki Noole juhendamisel.

"Andres peab ise selgusele jõudma, kelle käe all tahab edasi harjutada," lausus Nazaroviene. "Kala otsib veekogu, kus on sügavam, inimene kohta, kus on parem."

Neiud omavahel

Kui Remigija elutee abikaasa Andrei Nazaroviga üle kahe aasta tagasi lahknes, ütles Kaie Kand Eestist lahkumist kaalunud treenerile: "Remigija, kui te kodumaale lähete, jätan spordi." Kuid Nazaroviene jäi siia. Nüüd ootab juhendaja, et Kaie suudaks end tähtsatel võistlustel maksimaalselt kokku võtta. Nii Osaka MM-il kui ka Pekingi olümpial valmistas Kanna etteaste pettumuse nii talle endale kui ka treenerile.

"Kaie oli kergelt šokis," hindas Nazaroviene hoolealuse olümpial võistlemist. "Ootused olid hoopis teised kui näidatud tulemused. Põhjust teab Kaie ise." Pikka aega tegi Kannale Achilleuse kõõlus haiget, sügisest saadik on ta saanud valu tundmata harjutada.

"Kaie on aastaid korralikult treeninud, tunneb end ise kõige paremini ja ma ei pea enam eriti sekkuma," ütles Nazaroviene. "Näen, et ta võitleb, loodan, et saab võistlemisest rahulduse ja võtab endast kõik välja."

Nädalavahetusel peetud Reval Hotels Cupil kogus Kand viievõistluses 4580 punkti. Oma parimast, mullu püstitatud Eesti rekordist 4355 selgelt rohkem!

Ebe Reier alustas tänavuseks hooajaks valmistumist teistest hiljem, sest kosus mandlioperatsioonist. Vändrast pärit neiu seob sportimist kehakultuuriõpingutega Tallinna ülikoolis.

"Ei tea veel, mis suunas Ebe läheb, loodan, et tahaks tõsiselt treenida ja kauaks sporti jääda," lausus Nazaroviene. "Ta peaks olema üks Eesti paremaid kergejõustiklasi. Loodan, et ta leiab endas jõudu ega lase oma andel kaduma minna."

Pikka aega vigastust ravinud Berit Jürgenson püüab taas kohaneda nii treeningukoormuse kui ka võistluspingega. Remigija sõnul pärsib sihvakat piigat väike hirmutunne, kas ta ei tee endale uuesti liiga.

"Berit on tark tüdruk ja harjutab hoolega," lausus juhendaja. "Nüüd tuleks varuda kannatlikkust. Kõik tahavad kiiresti paremaks saada, kuid kiirustada ei tohi. Sportlane vajab aega nii kehaliseks arenemiseks kui ka vaimseks kasvamiseks. Sihipäraselt töötades ja päevast päeva ennast võites selgub, kas sa suudad unistusi täita või jäävadki need ainult unistuseks."

Nazaroviene meelest andis Reieri ja Jürgensoni tulek ka Kannale lisatõuke. Neiud saavad üksteist toetada ja julgustada, naiste jutte ajada.

"Tüdrukud kuuluvad eri tasemele, tiitlivõistlustel osalenud Kaie on kogenum ning Ebe ja Berit saavad temalt õppida. Samuti on hea, et nad saavad vabal ajal omavahel suhelda," lausus Remigija.

Mullu 7.44 kaugust hüpanud Artur Liiv õpib Tartus ja sõidab nädalalõpul Tallinna treenima. Nazaroviene ei oska veel öelda, kas noormees jääb rühma püsiliikmeks.

"Artur peab proovima, kuidas tal meie juures sobib, tahan teda aidata nii, nagu oskan," ütles juhendaja.

Koos Nazarovienega kuulub samasse klubisse, Staminasse, vaid Pahapill. On loomulik, et teised klubid tasuvad leedulannale nende liikmete juhendamise eest. Remigija pälvis eduka töö eest kultuurkapitali aastapreemia.

"Kui viibisin Viljandis kultuurkapitali auhindade üleandmisel, õnnitles mind üks kirjanik, kes ütles: "Teil on mitu head sportlast, tundub, et eestlased armastavad teid." Ma ei osanud selle kohta midagi öelda, aga püüan oma tööd teha nii, et saaksin rahulikult magama minna. Rõõmustan südamest, kui sportlased lähevad paremaks," lausus Nazaroviene.

Ebe Reier usub treenerisse

Ebe Reier ütles, et on leid­nud Remigija Nazaroviene rühmas treenides värske laengu. Suvel tahab ta täita seitsmevõistluses Berliini MM-i normi.

Mullu mitmel korral haigestunud Reierile tehti sügisel mandlioperatsioon ja ta võis alles novembris taas korralikult harjutada. Esimesed kuud Nazaroviene käe all treenimist on andnud Vändrast pärit neiule tugeva impulsi.

"Väga head treeningud, paremat ei oska tahtagi," lausus Reier. "Mulle meeldivad Remigija kavad ja tema pühendumine. Usun, et saan tema metoodika järgi harjutades paremaks."

Reier soovinuks juba startida Reval Hotels Cupil, kuid praegune ettevalmistus ei lubaks tal veel säravalt esi­neda ja keskpäraste tulemuste pärast polnud mõtet võistelda. Suvel võtab neiu sihikule 6000 punkti alistamise.

"Olen tahtmist täis, usun, et 6000 punkti pole üle jõu käiv," lausus Reier, kes kogus tunamullu 5528. "Audenteses Andrei Nazarovi juhendamisel harjutades läks alguses hästi, aga areng jäi seisma. Pean taas aluspõhja laduma ja selleks palju töötama. Kui on hullult raske, siis mõtlen, kas ma ikka tahan tugevaks sportlaseks saada. See annab jõudu juurde."

Poeg Deividase eest hoolitseb vanaema

Aastavahetusel käis Remigija Nazaroviene kodulinnas Vilniuses, kus elab poeg Deividas ja vanemad.

Šarunas Marciulionise koolis korvpalluriks sirgunud Deividas teeb edusamme. Vilniuse Lietuvos rytase duubelkoosseisuga mängis ta Euroliiga noorteturniiril Hispaanias ja leedulased alistasid ka Madridi Reali järelkasvu.

"Deividas treenib kaks korda päevas, võistlusgraafik on tihe, uskumatu, kuidas ta jõuab taastuda!" imestas ema.

"Aga neil on korvpallikoolis oma masseerija ja arst, kõik toimib nagu tippspordis."

Kodus hoolitseb Deividase eest vanaema, kes on Iraani päritolu. Remigija on sündi­nud Iraani naaberriigi Türkmenistani pealinnas A¸sga­batis, kus tema ema ja isa mõnda aega elasid.

ISIKLIKKU

Remigija Nazaroviene (neiupõlvenimi Sablovskaite)

Sündinud 2. juunil 1967. aastal A¸sgabatis

Saavutused sportlasena:

1997. aasta Ateena MM-il seitsmevõistluses pronks, 1998. aastal Budapesti EM-il neljas koht,
1999. aastal sise-MM-il Mae­bashis viievõistluses neljas koht, 1988. aastal Souli OM-il viies koht.
Isiklik rekord 6604.

Töötab treenerina, tema hoolealused Kaie Kand, Mikk Pahapill ja Andres Raja osalesid Pekingi olümpial.