Eesti ajakirjanikku vastu võttes rõhutavad asjaosalised üht: “Sa tulid siia lugu tegema Baltimaade suurimast võistlusest.” “Jäähoki MM pole mitte Läti, vaid kogu Baltikumi läbi aegade suurim korraldustöö,” alustas meediajuht Vita Savica, kes töötab päevast päeva palehigis koos 19 kaaslasega. Võistluse lähenedes meeskond suureneb.

Tõepoolest, ega siin vaielda olegi, lätlased teevad suurt asja. Kuid mitte eestlaste abita. Merko Ehitus rajab veebruariks halli, kus hakkavad toimuma kõige olulisemad mängud. Et veelgi plusspunkte Eestile saada, võib lausa väita: kui eestlased poleks appi läinud, oleks lätlased korraldusõigusest ilma jäänud.

“Tõepoolest, nii kurb kui seda ka tõdeda pole, aga Lätis ei ole ehitusfirmat, kes suudaks niisuguse halli püsti panna, arvestades seejuures kõiki nõudeid ja ettekirjutusi,” rääkis Guntis Ulmanis, endine Läti president, MM-i korralduskomitee esimees. “Nii pöörusime palvega põhjanaabrite eestlaste poole.”

Oodatakse imesid

2004 suvel oli reaalne oht, et MM antakse Kanada korraldada, kuna investorid, kes uude halli raha paigutasid, arvasid ühel hetkel, et aitab. Lõpuks kõik laabus.

Uus, 10 300 istekohaga hall kannab nime Riia Arena. Teine mängupaik on 6600 inimest mahutav Skonto hall. Logistiliselt asuvad hallid üksteise lähedal, vanalinnast on hallideni 20-minutiline jalutustee. “Võistluspaikade lähedus on nii võistlejate transporti kui publiku huve silmas pidades suureks plussiks,” arvas meediajuht Savicka.

Sportlikult on lätlased sattunud üsna raskesse gruppi. Avamängus tuleb neil vastamisi minna tšehhidega, edasi soomlaste ja sloveenidega.

Läti hokifänn Valdas, keda kohtasin uue Merko (kohalike keeles Merks) halli juures, sõnas, et tema mängudele pileteid ei saanud, kuid ega sest ole midagi – televiisor töötab, linnas on üleval suured ekraanid ja pidu on mais temagi südames.

“Kodus, siinsamas minu korteri lähedal mängivad MM-i turniiril hokit Läti ja Tšehhi – ma võin juba ette öelda, et see on üks suurimaid päevi uuel aastal paljude lätlaste jaoks,” sõnas fänn.

Aga veel enne, kui kodus maailmameister selgitatakse, osaleb Läti Torino olümpiamängudel. Just OM-ile pääsu ime on see, mis annab lätlastele lootust.

“Imesid juhtub,” lausus lätlaste üks läbi aegade suurimaid staare, Anaheimis mängiv Sandis Ozolins. “Näidake mulle inimest, kes 13. veebruaril 2005, kui Valgevene juhtis olümpia valikturniiril Läti vastu 4:2, uskus, et meie võidame 5:4 ja saame olümpiapääsme.”

Ometi on kodumeeskonna ootusest ja lootusest rääkides kõik tagasihoidlikud, justkui kartes ära sõnuda. “See on tõesti delikaatne teema, isegi meie ajakirjanikud annavad endast parima, et mitte survet avaldada,” arvas meediajuht Savicka. “Teame, et nad annavad endast parima.”

Poliitikutele eelistatakse lapsi

MM-i ettevalmistustesse on haaratud lapsed. Või nagu ütleb Guntis Ulmanis – me ei taha, et selle võistluse taustal säraksid lipsustatud poliitikud, palju toredam on, kui lapsed saavad suurvõistlust lähedalt kaeda.

Käimas on konkurss, selgitamaks noori, kes saavad osaleda avatseremoonial ja kohtuda Läti meeskonnaga. “Võistlusest võib osa võtta kuni 10-aastane laps, kes osaleb viktoriinil, kus peab teadma jäähoki ajalgu, aga ka Läti meeskonna liikmeid,” rääkis Vita Savicka.

Parimatele noortele on Hansapank välja pannud auhinna – nad saavad järgmised jõulud veeta koos vanematega Lapimaal.

Jäähoki MM-i maskotiks on kobras Rix, kes sai oma nime Läti lennuliikluse rahvusvahelise koodi järgi. Maskoti leidmise konkursile laekus täpselt 100 tööd. Populaarsemad kujud kopra kõrval olid orav, västrik ja toonekurg. Rixist on juba toodetud multifilm, mis räägib sellest, kuidas hoki sündis tegelikult Lätimaal.

Kirju ja pilkupüüdev logo on aga novaator tulevikuks, kuna alates Riia MM-ist peavad jäähoki suurvõistluse logol olema taustaks jääovaal ning kiri, kus võistlus toimub. Ka kirja suurus ja stiil on standardsed.

“Ring sümboliseerib seda, et hoki on meeskonnamäng,” rääkis Stavica. “Värvilisus näitab, et hoki on tiimimäng, mis pakub emotsioone. Ja lõpuks – areen on hobuseraua kujuga, mis toob kindlasti õnne.”

Ozolinsi osalemine küsimärgi all

•• Kodusel MM-il planeeriti suurimateks tõmbenumbriteks Läti staare, väravavaht Arturs Irbet ja kaitsja Sandis Ozolinsi. Irbel on selja taga NHL-i 13-aastane karjäär, Ozolins on aga ainus Stanley karika võitnud lätlane.

•• Paraku sattus Ozolins 2005. aasta viimasel päeval meedia tähelepanu alla hoopis teisel põhjusel – nimelt sattus 33-aastane tähtmängija ravimite üledoseerimise ning käitumishäirete tõttu Anaheimi meeskonna rehabilitatsioonikekusesse. Ozolins on suurema osa hooaja mängudest vahele jätnud erinevate vigastuste tõttu ning MM-i korraldajad ei tea hetkel lubada, kas ja kuidas kaitsesammas suurvõistlusteks taastub.

•• Ozolins tõdes paar kuud tagasi antud intervjuus, et on alati koondist aidanud, kui tervis lubab. “Kui treener peab vajalikuks mind kaasata, siis minul on au koondises mängida,” sõnas 1992. aastal NSV Liidu koondises maailmameistritiitli võitnud Ozolins.

•• Staari suurim hirm on, et lätlased oma koondises pettuvad. “Võit Valgevene üle viimastel minutitel OM-i kvalifikatsioonis tõestas, et oleme suurteks tegudeks valmis. Fännid käivad ringi kui pilvepiiril. Loodetavasti läheme siiski turniiridele, nii OM-i kui MM-i omale vastu jalad maas.”

•• Teine tähtmängija Arturs Irbe vaevleb samuti viimasel ajal vigastuste küüsis. Temagi arvates ei tohiks ootusi kõrgeks ajada.

Kallimad piletid küündisid mitme tuhande kroonini

•• Kaks tundi pärast seda, kui jäähoki MM-i piletid müüki paisati, olid finaali, poolfinaalide ja kõigi Läti mängude pääsmed otsas.

•• “Kõige enam tekitas lätlastes tuska see, miks nemad ikkagi nii vähe oma meeskonna mängudele pileteid osta said,” rääkis MM-i meediajuht Vita Savicka. “Aga me peame andma ju võimaluse kõigile osalevate riikide fännidele.”

•• Lätlaste õnnetus on seegi, et nad mängivad ühes alagrupis soomlastega. “Kõige enam pääsmeid ongi ostnud meie rahva järel just soomlased,” rääkis Savicka.

•• Finaaliosa piletid maksid 2500–4500 krooni, alagrupi mängudele sai 350 krooni eest, püstiseisu koha võis lunastada isegi 100 krooni eest. Teise ringi mängude piletite hinnad jäid vahemikku 1300–1700 krooni. Esimese piletimüügi faasis müüdi 70% piletitest. Üksikuid pileteid saab osta veel praegugi.

Riia saab mitu uut spordihalli

•• Valmimisjärgus spordikompleks Riia Arena on mõeldud nii spordiürituste korraldamiseks kui ka muude ürituste läbiviimiseks.

•• Näiteks esimesed muusikud, kes 30 miljonit eurot maksma läinud Riia Arenal kontserdi annavad, on Raimonds Pauls, Chris Rea ja Depeche Mode.

•• Sealsamas kõrval asub Riia olümpiaspordikeskus, kus on kergejõustikumaneež, sisejalgpalliväljak ning pallimängusaal. Lisaks oma ruumid tõstjatele, võimlejatele ning jõusaal.

•• Kõige kallim on rentida jalgpalliväljakut, mille tunnihind on 2700 krooni. Samas näiteks maksab treeninggrupp võimlemishalli kasutamise eest tunnis 700 krooni.