Pärast viiendat järjestikust võitu Wimbledonis pakutakse 25-aastasele Roger Federerile peaaegu üksmeelselt kõigi aegade parima tennisisti tiitlit. Nii kõrge hinnangu järel hakkab “kuisid” üha vähemaks jääma.

Federeri ainus tõsine konkurent Rafael Nadal peab šveitslase mängu suisa uskumatuks. “Küps meister ja minu meelest parim, keda väljakuil nähtud,” märkis Nadal pärast finaalikaotust Wimbledonis Federerile.

Seda matši vaatas pealt omal ajal samuti viis korda järjest võitnud Björn Borg, kelle meelest võib Federer võita Wimbledonis kuuendat, seitsmendat ja kaheksandatki korda.


Kas parim on parim?

“Ta on nii mitmekülgne, et valdab mängu iga tüüpi väljakul,” kiitis 51-aastane Borg ja tõi kuuldavale ühe “kui”. “Kui Federer suudab vältida vigastusi ja säilitab motivatsiooni veel kolmeks kuni viieks aastaks, saab temast kindlasti aegade parim,” lausus Rootsi tennisekuulsus.

Härrasmehelik Federer pole end ise kunagi esile tõstnud. “Muidugi oli meeldiv korrata Borgi rekordit,” lausus ta. “Tunnen huvi jõuda Samprase rekordini, kes on võitnud 14 tippturniiri minu 11 vastu. Pean kiirustama, sest Nadal areneb väga kiiresti ja võtab varsti kõik.” Šveitsi meister pole nagu Sampraski võitnud kordagi Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel, Nadali kolm võitu suurturniiridel pärinevad aga nimelt Pariisi liivaväljakuilt. 

Federer on maailma edetabelit juhtinud alates 2004. aasta veebruarist. Murul on ta võitnud 54 mängu järjest. Omavahelistes mängudes juhib Nadal 8:5.

Tenniseautoriteedid suhtuvad väljendisse “aegade parim” ettevaatlikult, märkides, et iga meister kuulub oma aega. Parima regaale on tihti pakutud Austraalia 60-ndate aastate suurusele Rod Laverile, kes ainsana on teinud kahel korral suure slämmi – võitnud kalendriaastal kõik neli suurturniiri.

Laveri saagiks jäi 11 võitu suurturniiridel, kuid aastail 1963–68 kuulus ta Jack Krameri profitruppi ega saanud amatööride seas mängida. Sel ajavahemikul korjas 12 suurturniiri võitu tema kaasmaalane Roy Emerson, kes alistas Laveri vaid korra.

Eesti edukamaid tennisiste Toomas Leius juhtis tähelepanu, et profiaastail võitis Laver näidismängudes harva Pancho Gonzalezt. Kas tegelikult on parim varjus olnud USA legend?