ROK-i Moskva kongressi teiseks tähtsamaks päevakorrapunktiks on 2008. aasta suveolümpiamängude korraldajalinna valimine sel reedel.

Soosikuks peetakse Pekingit, tugevateks kandidaatideks Pariisi ja Torontot, autsaideriteks Istanbuli ja Osakat. Samaranchi järglasega on lood keerulisemad. Parimad ‰ansid on endisel belglasest olümpiapurjetajal Jacques Rogge´il, kellega konkureerivad lõunakorealane Kim ja Kanada advokaat Dick Pound. Ameeriklannal Anita DeFrantzil ja ungarlasel Pal Schmittil väljavaated sisuliselt puuduvad.

KULUAARIMÄNGUD OTSUSTAVAD. ROK-i ajaarvamine Moskvast Moskvani lõpeb. Samaranch valiti Moskva olümpia-aastal, ametist taandub ta samuti Moskvas. 81-aastane president saab Moskvas tõenäoliselt ROK-i eluaegseks aupresidendiks, olümpiamuuseum Lausanne´is hakkab arvatavasti kandma tema nime.

Samaranchi 21-aastasele valitsemisperioodile annab parima hinnangu aeg. Vaatlejad kinnitavad, et Samaranch tõi ROK-i pilvedest maa peale tagasi, vahetades aated märksa kindlama raha vastu.

“Mu karjääri kõrghetk olid Sydney olümpiamängud – 199 osavõtvat riiki, sajandi unistus. Madalpunkti märkis 1984. aasta Los Angelese mängude boikott, mis oli veretasu. Barcelona, mu kodulinn, oli triumf,” võttis Samaranch ise kokku.

Euroopa ja tema kiiluvees loovivad arengumaad tõstavad kilbile Rogge´i, USA toetab ametlikult DeFrantzi, kuid teeb kuluaarides vaikset kihutustööd Kimi kasuks.

“Kim on avatuim isiksus, keda olen kohanud,” kiitis USA olümpiakomitee naispresident Sandy Baldwin.

Pound on üht äärt pidi seotud Salt Lake City altkäemaksuskandaaliga, mis madaldab tema ‰ansse. Uue presidendi otsustab ROK-i liikmete “soo” – arengumaad, kes hoolega tuult nuusutavad. Samaranch pole valimistesse sekkunud. Ta keeldub nimetamast ka oma soosikut kandidaatlinnade seast.

LOHUTUSAUHIND PEKINGILE. 2000. aasta mängude korraldamisele konkureeris Peking Sydneyga ja sai paljude arvates ebaõiglaselt lüüa. Nüüd võivad hiinlased saada lohutusauhinna hoolimata USA ja tema mõju-aluste vastuseisust. Ameeriklased panevad Hiinale süüks inimõiguste jätkuvat rikkumist. Venemaa julgeolekujõud turvavad Moskva kongressi hoolikalt, kartes Hiina-vastaste jõudude väljaastumisi.

MILJARD GARANTEERITUD. Võidab Peking või must hobune, annab ROK 2008. aasta olümpialinnale 1,2 miljardi dollarilise garantii. Seda võimaldab teleõiguste müük NBC-ile 850 miljoni dollari eest ning kolme peasponsori – Coca-Cola, Kodak ja McDonalds – 300 miljoni dollari suurune panus. Piltlikult on seda nimetatud ka Samaranchi pärandustombuks.

ROK-i turundusdirektori Michael Payne´i arvates pööravad maailma suurfirmad reedel pilgu Moskva poole, pooldades südamest Pekingit ja avanevaid määratuid turge Hiinas. Need taustajõud võivad valiku kaudselt otsustada. Aga ka Pekingi lobby-töö Moskvas, mis on konkurentidest ägedam.