Iluuisutamine ei ole poiste seas just väga populaarne spordiala – seda kinnitasid ka Eesti meistrivõistlused, kus Romanenkov oli seenioride klassis ainuke osavõtja. Ometi tahab viiekordse Eesti meistri Oksana Hutornaja – kes nüüd kannab perekonnanime Romenenkova – poeg Viktor näidata, et ka Eesti meesüksiksõitjal on võimalik maailmas päris kaugele jõuda. Mullu talvel võitis ta noorte olümpiapäevad, kuid jäi sügisel napilt ilma Vancouveri olümpiapiletist. Tõsi küll, esialgu on ta veel teine varuvõistleja ja kuu aega enne olümpia algust püsib lootus õhus. Lõplikud otsused langevad nädalavahetusel, hiljemalt esmaspäevaks on pilt selge.

Romanenkovi ettevalmistus on kulgenud tõrgeteta. Eelmisel nädalal harjutas ta tagasihoidlikult, panustades puhkusele, kuid nüüd on treeningud taas intensiivistunud.

„Olen heas seisus, harjutan iga päev kolme ja poolekordset hüpet, mis vahel tuleb välja ja vahel ei tule ka, kuid igal juhul soovin selle lülitada oma EM-i kavva,” rääkis Romenenkov, kelle suurim eesmärk on jõuda Saku suurhallis vabakava esitama ehk siis jõuproovi 20 parema sekka.

„Ootan puhast sõitu. Kui ta saab sellega hakkama, on juba suur töö tehtud. Hinded sõltuvad kohtunikest,” lisas Oksana Romanenkova. „Kuna sel aastal pääseb esmakordselt vabakava esitama 20 sportlast varasema 24 asemel, on olukord veelgi keerulisem, kuid meie unistus on pääseda ka teisel päeval jääle,” lisas ta.

Põnev olukord

Audentese spordigümnaasiumis õppiv Romanenkov käib sel nädalal veel koolis, kuid juba järgmisel kolmapäeval liugleb EM-i areenile lühikava esitama.

„Minu jaoks on olukord eelkõige põnev. Lähen ju oma esimesele tiitlivõistlusele, mis toimub kodus. Ei tea, võib-olla vahetult enne võistlust tuleb närv sisse, aga praegu tunnen end küll mugavalt,” selgitas Romanenkov. Tõsi ta on, paljud tippsõitjad ei saa kunagi EM-võistluste raames uisutada kodujääl.

Veel enne, kui selgub Romanenkovi käekäik EM-il, saab ta teada, kas pääseb olümpiamängudele. „Esialgu püsib lootus väga kõrgel, loodan Vancouveris sõita,” tunnistas Eesti esinumber eile.

Korraldajariigist esimesena EM-il võistlustulle sööstvad jäätantsijad Caitlin Mallory ja Kristjan Rand viibivad nädalavahetuseni ookeani taga ning treenivad Marina Zujeva ja Igor Špilbandi käe all. Paarissõitjad Maria Sergejeva ja Ilja Glebov harjutavad endiselt Poolas Mariusz Siudeki treeningugrupis ning saabuvad Tallinna samuti vahetult enne võistlust.

Kas Pljuštšenko tõuseb troonile?

•• Meeste üksiksõidus on medalit ihkavaid mehi märksa rohkem kui poodiumikohti. Kõige suurem küsimärk kõigub möödunud sügisel tippsporti naasnud venelase Jevgeni Pljuštšenko kohal, kes pole tiitlivõistlustel ammu osalenud, kuid kogus Venemaa esivõistlustel maailmarekordilised 271,59 punkti.

•• EM-tiitlit kaitseb prantslane Brian Joubert, GP-etappidel on sähvatanud ka tema kaasmaalane Yannick Ponsero, kes jäi mullu Helsingis kõige napimalt medalita. Uut tõusu lubavad aasta tipp-spordis vahele jätnud kahekordne maailmameister Stephane Lambiel (Šveits) ning tunamullune Euroopa meister Tomas Verner (Tšehhi). Samuti ei tasu maha kanda mullust hõbedameest Samuel Contestit (Itaalia), kes asus alles aasta tagasi tippu vallutama.