“Andrus lahkus meie juurest paari tunni eest – võrreldes eelmise raviseansiga oli näha edasiminekut,” ütles eile pärast-lõunal Päevalehele kuulsa Saksa tohtri Volker Mülleri poeg Florian Müller, kes on koos isaga Baierimaal Bayrischzellis asuvas erakliinikus ridamisi vigastatud spordisangareid jalule aidanud.

Täna, kui kahekordne olüm-piavõitja Veerpalu uuesti Müllereid külastab, loodavad isa-poega saada taas kinnitust senise ravikuuri õnnestumisele.

“Andrus on käinud meie juures nüüd juba kokku kolm korda,” tõdes Florian Müller. “Iga korraga on põlv näinud parem välja. Aga paranemiseks kulub veel aega. Kui kaua, ei oska ma mõistagi öelda, sest ravis pole kunagi sajaprotsendilist garantiid. Oleme siiski optimistlikud ja usume, et jaanuari lõpus saab Andrus võistelda.”

Otepää MK-etapi 15 km klassikasõit, kus Veerpalu loodab võimeid kontrollida, toimub 27. jaanuaril.

Volker Müllerit polnud eile võimalik telefonitsi tabada, sest ta oli poja väitel kuni õhtuni patsientidega hõivatud.

“Uskuge – papa räägiks teile täpselt samasugust juttu!” kinnitas Florian Müller, kes teenis aastail 1990–1994 leiba Saksa mäesuusakoondise füsioterapeudina. “Töötame viimased kaheksa aastat isaga koos, olen ka Andruse visiitide ajal talle abiks olnud.”

Müllerid on kõigil senistel raviseanssidel teinud Veerpalu põlve süsti. “See on väga eriline ja spetsiifiline ravi,” ei kippunud Florian Müller ärisaladust reetma. Ta rääkis see-eest pikalt ja laialt patsiendi haigest põlvest, mis aktiivse liikumise ning raskemate treeningute järel kipub endiselt üles paistetama.

“Põhiprobleem on põlvekedra ja -liigese vaheline liiga suur pinge,” selgitas Florian Müller. “Teisisõnu: Andruse kulunud põlves pole enam elastsust.”

Raviseansside lahutamatuks osaks on spetsiaalne massaaž ja kiropraktika. “Ootan huviga, kuidas Andrus end homme (täna – toim) tunneb,” ütles Florian Müller. “Kindlasti tahame teda aga veel, nii nädala-paari pärast, enda juures näha.”

Veerpalu möönis, et ravi Müllerite juures on andnud juba positiivset tulemust. “See pole nii, et üks-kaks-kolm ja põlv on korras,” märkis suusataja. “Ometi kogen paranemise märke: tunnen varasemast vähem valu. Ka paistetust jääb aina vähemaks, kuigi tugevamate treeningute järel läheb põlv endiselt tursesse.”

Müllerid ei luba tal raviseansside järel põlve koormata, kuid Veerpalu loodab, et saab Baierimaalgi vähemalt korrakski suusad alla panna. “Siin on paarikilomeetrine rada ning miks mitte natukene põlve liigutamata, paaristõugetega sõita proovida,” selgitas 35-aastane otepäälane.

Jõuludeks koju Otepääle

Oma viimase aja treeningupaigast Itaaliast Livignost autoga Lõuna-Saksamaale reisinud Veerpalu peatub täna keskpäevani Bayrischzellis ning reisib õhtul Müncheni kaudu Eestisse. “Jõulud veedan kodus,” ütles Veerpalu, andes ühtlasi mõista, et Kesk-Euroopa jõuluvanad on tema neljale lapsele ka üht-teist kingikotti kaasa pannud.

Kuna kodus pole piisavalt lund, on Veerpalu sunnitud kohe pärast pühi Alpidesse naasma.

“Kuulame Müllerite otsuseid ja tegutseme edasi,” ütles Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver. “Esimese valikuna Andruse järgmiseks laagripaigaks kaalume ·veitsi kuurorti St. Moritzit, kus on Euroopa parimad lumeolud. Teise valikuna taas Livignot – palusin Andrusel endale sealgi igaks juhuks hotellikoht ära broneerida.”

Kommentaar

Veiko Visnapuu

toimetaja

Eesti ajalehed on Andrus Veerpalu abistavast Volker Müllerist kirjutanud kord kui Austria (SL Õhtuleht, Postimees, Eesti Päevaleht) ja siis jälle kui Saksamaa (Eesti Päevaleht) arstist.

Ning kord käivat Veerpalu põlve ravimas Mülleri kliinikus Austrias (SL Õhtuleht, Postimees), ja siis jälle hoopis sama mehe juures Saksamaal (Eesti Päevaleht).

Peab ikka äärmiselt salapärane – või hoopis internatsionaalne! – mees too mitut rahvust, passi ja kliinikut omav Müller olema, et ajalehed tema kohta käivates faktides kuidagi üksmeelele ei jõua...

Eilne telefonikõne Volker Mülleri pojale Florian Müllerile, kes koos isaga Veerpalut abistab, tõi õnneks lõpliku selguse. “Oleme põlised sakslased ja meie kliinik asub Baierimaal Bayrischzellis,” kinnitas Florian Müller.

Seega: olgem siis edaspidi faktitäpsemad, head kolleegid!

Tõsi, vähemalt ühes on kõik Eesti väljaanded seni siiski täiesti kindlad olnud – et Volker Mülleri näol on tegu kuulsa ja tipptasemel tohtriga, kes aitas jalule mootorrattaavariis peaaegu jala kaotanud Austria mäesuusakuulsuse Hermann Maieri.

Täiesti õige, sai faktikontrolli käigus kergesti tuvastatud. Kuid Maier pole ainuke – Volker ja Florian Mülleri kliinikust abi palumas käinud tuntud patsientide ring on tegelikult üüratult lai.

Arvamus

Franz Gattermann,

Austria suusakoondise peatreener

Tunnen Volker Müllerit juba aastaid – oma ala tõeline suurkuju, kes on aidanud väga paljusid spordikuulsusi.

Ent alati ei piisa ka tema oskustest ja teadmistest. Meenub, et kui ma töötasin veel Fischeri suusafirmas, viisin Mülleri juurde Norra suusastaari Bjørn Dœhlie. Dœhlie soovis pärast seljaoperatsiooni tippsporti naasta, aga kuna lõikus ei õnnestunud, siis ei kadunud seljavalu ära.

Dœhlie viimane lootus oligi Volker Müller, kes ütles talle paraku juba esimesel kohtumisel, et seda operatsiooni poleks pidanud üldse tegema! Kahjuks ei saanud Müller teiste arstide poolt eelnevalt tehtud vigu enam kuidagi lappida ega Dœhlie’t tagasi suusarajale aidata...