Pool­teist aas­tat ta­ga­si ülla­tas kon­ser­va­tiiv­set iluui­su­maail­ma Ees­ti jää­tant­su­paar Gret­he Grünberg ja Krist­jan Rand, kes võit­sid juu­nio­ri­de MM-il hõbe­me­da­li. Maailm oli nen­de ees just­kui lah­ti, kuid saa­tu­sel oli noor­te­ga hoo­pis kur­jad plaa­nid: Grünber­gi ränk ja­la­vi­gas­tus tõmbas neiu unis­tus­te­le kriip­su pea­le, Gret­he oli sun­ni­tud kar-jää­ri lõpe­ta­ma.

Rand har­ju­tas aas­ta üksi. „Ui­su­ta­sin siis, kui tree­ni­sin väi­ke­seid, mui­du käi­sin uju­mas ja jooks­mas,” rää­kis Rand. Nii aga jää­tant­sus tip­pu ei jõua. Tä­nu tree­ner Igor ·pil­ban­di ot­sin­gu­te­le õnnes­tus lei­da part­ner, kes so­bib Krist­ja­ni­le suu­repä­ra­selt. Tä­na­seks on amee­rik­lan­nal Cait­lin Mal­lo­ryl ja Ran­nal sel­ja-ta­ga kolm esi­mest võist­lust.

„Ko­du on mul Ber­ke­leys, Ca­li­for­nias, ui­su­ta­mist alus­ta­sin kuueaas­ta­selt, kui ema viis mind lin­na liuväl­ja­le,” meenu­tas Mal­lo­ry oma ui­su­ta­ja­tee al­gu­st. Ku­ni 15-aas­ta­seks saa­mi­se­ni har­ras­tas ta üksiksõitu, pä­rast se­da aga tüdi­nes pi­de­vast hüppa­mi­sest ja ot­sis mi­da­gi loo­min­gu­li­se­mat. Ihal­da­tu lei­dis ta jää­tant­sus.

Cait­li­ni esi­me­ne part­ner oli Brent Hold­burg ja tree­ne­ri­teks olümpiavõit­jad ning kol­me­kord­sed maail­ma­meist­rid Ma­ri­na Kli­mo­va – Ser­gei Po­no­ma­ren­ko. „Tant­si­si­me Bren­ti­ga koos kaks aas­tat juu­nio­ri­de seas ja kaks aas­tat täis­kas­va­nu­te hul­gas, pä­rast mi­da ta­bas Bren­ti pä­ris ränk pahk­luu vi­gas­tus, mil­le tõttu ta taan­dus tipps­por­dist,” li­sas Mal­lo­ry. See­ga on Mal­lo­ry ja Ran­na saa­tu­s üsna sar­na­ne. Tõsi küll, Rand ja Grünberg olid ajaks, kui neiu jalg te­gi nii­pal­ju va­lu, et vas­tu tu­li võtta karm ot­sus, koos ui­su­ta­nud 11 aas­tat.

Harjutavad koos tähtedega

Ran­na ja Mal­lo­ry kok­ku vii­nud ·pil­band oli veen­du­nud, et noo­red ui­su­ta­jad so­bi­vad oma­va­hel ideaal­selt. „Ma ei ol­nud Krist­ja­nit va­rem ko­ha­nud, olin te­da näi­nud vaid in­ter­ne­tist,” nae­ris Mal­lo­ry. Pa­rem pol­nud ka Ran­na seis, te­ma­gi nä­gi neiut siis, kui oli va­ja jää­le min­na.

Ent paar tun­dis end mõnu­salt ju­ba mõne päe­va möö­du­des. „Sai­me paa­ri päe­va­ga aru, et meie ui­sus­tii­lis on pal­ju ühi­seid joo­ni, meil oli lõbus al­gu­sest pea­le,” rää­kis Mal­lo­ry.

Paar esin­dab suurvõist­lu­sel Ees­tit. „Mi­nu jaoks ei ol­nud see ras­ke ot­sus, sest jää­tant­sus on kõige olu­li­sem oma­da head part­ne­rit,” sõnas Mal­lo­ry, kes ütleb ju­ba „te­re” sel­ges ees­ti kee­les. „Mui­du­gi olek­sin soo­vi­nud esin­da­da USA-d, aga kui ma ei leid­nud part­ne­rit, kel­le­ga se­da koos te­ha, tu­li eda­si mõel­da. Ot­su­ses po­le mi­da­gi traa­gi­list,” arut­les ta.

Se­ni on paar kol­me kuu­ga oman­da­tud os­ku­si näi­da­nud kol­mel võist­lu­sel – Ka­na­das, Soo­mes ja Aust­rias.

„Ka­na­da võist­lus oli väi­ke, aga mei­le vä­ga olu­li­ne, sest esi­ne­si­me esi­mest kor­da koos,” sõnas Mal­lo­ry. „J­äi­me ra­hu­le, sest tund­si­me end jääl mu­ga­valt. Ome­ti oli pal­ju eru­ta­vam Soo­me võist­lus, kus esi­ne­si­me pub­li­ku ees koh­tu­ni­ke­le,” mee­nu­tas Mal­lo­ry tun­net, mi­da­gi kumb­ki part­ner pol­nud aas­ta jook­sul ko­ge­nud. „Ui­su­ta­si­me häs­ti, kui sil­mas pi­da­da, et hooaeg al­les al­gas,” li­sas ta.

Krist­jan ja Cait­lin täien­da­vad tei­ne­teist ju­ba seetõttu, et üks pöö­rab enam rõhku teh­ni­ka­le ja tei­ne väl­jen­dus­rik­ku­se­le.

„K­rist­jan on teh­ni­li­selt vä­ga hea ui­su­ta­ja, püüan oma stii­li te­ma oma­ga ko­han­da­da, va­rem rõhu­sin enam väl­jen­du­se­le, kuid vä­ga püüan su­la­ta­da ühte ka meie teh­ni­kaid. Ta on sel­les osas vä­ga abi­val­mis,” ise­loo­mus­tas part­ne­rit Mal­lo­ry.

„Mi­nul on jäl­le vas­tu­pi­di – kui sõida­me koos, tun­nen, et mul ei ole pii­sa­valt os­kust en­nast väl­jen­da­da. Pöö­ran enam tä­he­le­pa­nu ele­men­ti­de­le, tei­ne hin­ne on kind­las­ti tä­nu Cait­li­ni­le kõrgem,” rää­kis Rand.

Vä­ga kõrgeid eesmär­ke jää­tant­si­jad en­da­le sel aas­tal sead­nud ei ole, sest kõige olu­li­sem on lei­da tii­mi­tun­ne. „Pa­ran­da­mis­ruu­mi on veel pal­ju, ma lau­sa oo­tan, ku­hu võik­si­me väl­ja jõuda,” rää­kis Mal­lo­ry.

Sel­lel tal­vel har­ju­tab paar ena­mas­ti oo­kea­ni ta­ga, ·pil­ban­di ja Ma­ri­na Zu­je­va käe all. Tal­lin­nas viib tree­nin­guid lä­bi en­di­selt Lea Rand.

„I­gor tun­neb suu­repä­ra­selt uut hin­da­missüstee­mi, ta teab, mi­da on va­ja te­ha, et sil­ma pais­ta. Kol­me kuu­ga on Igor ja Ma­ri­na meie­ga ära tei­nud hul­ga tööd. Olu­li­ne on see­gi, et nen­de­ga koos tree­ni­des on meie ümber vä­ga pal­ju maail­ma­ta­se­mel ui­su­ta­jaid, kel­le saa­vu­tu­sed meid mo­ti­vee­ri­vad,” kin­ni­tas Mal­lo­ry. Mä­le­ta­ta­vas­ti võit­sid ·pil­ban­di õpi­la­sed ke­va­di­sel MM-il tei­se, nel­jan­da ja kuuen­da ko­ha.


Iluuisutajad

Kristjan Rand

iluuisutaja

•• Sündinud 12. juunil 1987

•• Pikkus: 175 cm

•• Treenerid: Lea Rand, Igor Špilband, Marina Zujeva

•• Haridus: Audentese spordigümnaasiumi 12 klass


Caitlin Mallory

iluuisutaja

•• Sündinud 2. juunil 1987

•• Pikkus: 162 cm

•• Endised treenerid: Marina Klimova, Sergei Ponomarenko

•• Haridus: Michigani ülikool, bioloogia


Arvamus

Lea Rand,

treener

Pärast piina, mis meil tuli eelmisel aastal üle elada, on Caitlini ja Kristjani kokkusaamine justkui palsam hingele. Minu jaoks on üllatav, et nii lühikese ajaga saab paar end nii hästi kokku sobitada. Olen näinud Caitlini eelmist vabakava, mida ta tantsis “Carmeni” järgi, samuti olen tema kohta lugenud artikleid, ameeriklased armastavad teda, sest Caitlin on väga avatud.

Esimestel võistlustel alustasid nad madalamalt, uute tulejate elu tehakse raskeks, kuid nüüd oleme areenil tagasi. Aeg on edasi läinud, nende kava on palju raskem, kui oli Grethel ja Kristjanil. Caitlin ja Kristjan on mõlemad head uisutajad, sellel hooajal elame sisse, järgmisel hooajal püstitame juba eesmärke.