Põhiturniiri 32 mängija seas on kokku neli Eesti valgepallurit.

Lisaks Tornile sai nn wild cardiga koha Raigo Saluste, edetabelipunktide põhjal pääsesid otse põhiturniirile Rene Busch ja Andrei Luzgin. Kõik nimetatud tennisistid alustavad täna. Busch kohtub Pärnu turniiri finalisti, 4. asetuse saanud Thassilo Hauniga (Saksamaa), Luzgin Thomas Axelssoniga (Rootsi) ja Saluste Laurent Bensadouniga (Prantsusmaa). Mängude algus Sini-Valge väljakutel Kadriorus on kell 11.

Tallinna osavõistlusel sai esimese paigutuse (kui algul asetatakse mängijad ATP edetabeli põhjal, siis kolmandal turniiril arvestatakse ainult kahe esimese turniiri punkte) Pärnus võitnud Cyril Buscaglione (Prantsusmaa), teisena asetati Nicklas Timfjord (Rootsi) ja kolmandana Reinhard Wawra (Austria). Eile võitis Timfjord Lassi Ketola (Soome) 7:6, 6:2 ja Wawra Pekka Rinne (Soome) 6:1, 6:2.

Teist aastat järjest töötab Balti satelliitturniiril supervisori ehk peakohtunikuna iirlane Steve Mehigan. "Kui korraldajad otsustasid mind uuesti kutsuda, pidasin kohtustuseks nende palvele vastu tulla. Mulluste mälestuste põhjal jäi mul siinsetest inimestest kena mulje," rääkis Mehigan. "Tegutsen kohtunikuna põhitöö kõrvalt ja seepärast tuleb mul juba aasta algul otsustada, millisele turniirile sõidan. Tänavu on see minu ainus sõit väljaspool Iirimaad ja Suurbritanniat."

Mehigani arvates on võrreldes mullusega suurima "sammu" edasi teinud ilm. "Mängijatele on väga oluline, et neil vihmapauside tõttu tüütavat ootamisaega ei teki. Kuid mõistagi on ka korraldajad aasta jooksul juurde õppinud, nad teavad nüüd, mida on vaja. Tennisistid väljendasid rahuolu nii hotelli, transpordi kui joogipoolise organiseerimisega," tõstis Mehigan esile ka Tulika Takso ja Saku õlletehase (turniiri ametlik jook Saku Vichy) teeneid.

Turniiri tase sarnaneb supervisori sõnul enam-vähem mullusega. "Eelmisel aastal paistis silma rootslane Magnus Norman, kes nüüd on jõudnud maailma esisaja piirimaile, kõvasti on tõusnud ka soomlane Kim Tiilikainen. Satelliitturniirid ongi selleks, et teha esimene samm tipu poole. Tänavugi on osavõtjad valdavalt 18-19-aastased, arvatavasti kuuleme neist varsti," loodab Mehigan.

Loogiliselt võttes peaksid suurima kasu satelliitturniirist lõikama siiski korraldajamaa mängijad. Paraku pole Eesti tennisiste kodus eriline edu saatnud. "Tahame kindlasti jätkata satelliitturniiride korraldamist, ehkki meie koha on need kätte näidanud. Oleme plaani võtnud ka naiste turniiri läbiviimise," ütles Eesti Tenniseliidu president Jaak Ulman.

"Aja jooksul tõuseb Eesti tennisele sellistest turniiridest kindlasti tulu. Noored mängijad mõistavad, kuhu neil on vaja jõuda. Loodan, et meie treeneridki teevad nähtust oma järeldused: miks teiste löökidel pall lausa lendab, aga Eesti mängijail mitte," lõpetas Ulman lootusrikkalt.

ANTS PõLDOJA