„Mehed tulevad nii kiiresti,” tunnistas Kümmel alistumist. „Enesetunne polnud paha, käiku just nagu oli. Kogu aeg jõudsin pingutada, esimesel tõusul oli klassikajälg pehme ja jooksin üles. Emotsioonide pealt on raske midagi öelda suuskade kohta.”

Anti Saarepuu läbis poolteisekilomeetrise raja Kümmelist poolteise sekundi võrra aeglasemalt. Kein Einaste ja haigestunud Siim Sellise asemel alles Tartu maratoni järel sprindis osalejaks valitud Raido Ränkel jäid viimasena veerandfinaali pääsenud hiinlasest Sun Quinghaist juba lootusetult kaugele.

See polnud põrumine. See oli katastroof.

„Vastakad tunded on esialgu,” hoidus Kümmel hindamast, kuidas tal õnnestus töövõimet MM-iks paremaks timmida.

Saarepuu lootis imet

Kurva kuju rüütlina arupärijate ette astunud Einaste tõdes enda kohta löödult: „Mees oli kuusteist sekundit [eelsõidu kiireimast] aeglasem.”

Selg, millele Einaste kuu aega tagasi Liberecis liiga tegi, treeninguid enam ei seganud. Sõiduvormi ei suutnud sügisel ülekoormuse saanud 196 cm pikkune pärnumaalane aga kruttida keskpärasekski.

„Kaks aastat tagasi sain kvalifikatsioonis esikümne aegu, möödunud hooajal olin kahekümne viie parema hulgas. Enda meelest olen läinud paremaks, aga tulemus näitab vastupidist,” arutles Einaste ja lisas, et midagi tuleb treeningutes kardinaalselt muuta.

Saarepuu mõtles üleeilsel soojendusel juba taktikale, mida kasutada veerandfinaalis viie rivaaliga heideldes. „Lootsin väikest imet, et sõidan vähemalt poolfinaalis,” ütles Mati Alaveri hoolealune.

Ometi pidi 2005. aastal Oberstdorfi MM-il klassika-sprindis kümnenda ja 2009. aastal Libereci MM-il vabatehnikasprindis seitsmenda koha saanud 29-aastane võrulane tunnistama: „Tõusu otsas oli üks käik puudu, et gaasi hoida. Kui platool pole kiirust, kaotad mõne sekundi.”

Ränkeli pühapäevasest 63-kilomeetrisest sõidust pehmed jalad polnud üllatus. Ta ütles, et poleks Tartu maratonile läinud, kui teadnuks, et ta valitakse sprindivõistlusele. Kas tema osalus pärast Skandinaavia karikasarja etapil Jõulumäel saadud parimat eelsõidu aega päevakorda ei tõusnud? „Tõusis küll, terve meedia rääkis aga Marko Kilbist,” lausus Ränkel.

Treener Bjørn Kristiansen ei osanud selgitada, mille taha takerdus Kümmeli oodatud vormitõus ja miks Einaste jaks täielikult hääbus.

Treener ei mõista

„Meil pole vabanduseks ühtki põhjust. See on meie praegune tase, ma ei saa kedagi süüdistada,” lisas norralane, kelle leping Eesti suusaliiduga lõpeb aprillis.

Saarepuu ja Einaste sõidavad täna koju. Pühapäevases vabatehnika paarissprindis stardivad Kümmel ja Ränkel.

„Lootsime sügisel, et Keinil seisab ees parim hooaeg, aga ta vajab nüüd puhkust, et koguda energiat,” ütles Kristiansen. „Peetrist on pisut raske aru saada, sest tal on oma tase. Vajan rohkem fakte, et aru saada, mis juhtus.”



Põhja-suusaalade MM

Val di Fiemme

Meeste klassikasprint

1. Nikita Krjukov (Venemaa), 2. Petter Northug (Norra) +0,3, 3. Alex Harvey (Kanada) +0,8, 4. Emil Jönsson (Rootsi) + 2,6, 5. Paal Golberg (Norra) +9,2, 6. Eirik Brandsdal (Norra) +27,1… 33. Peeter Kümmel (Eesti) + 8,67, 39. Anti Saarepuu (Eesti) +10,15, 53. Kein Einaste (Eesti) +16,41, 57. Raido Ränkel (Eesti) +18,49

Naised

1. Marit Bjørgen (Norra), 2. Ida Ingemarsdotter (Rootsi) + 2,3, 3. Maiken Caspersen Falla (Norra) + 3,7, 4. Katja Visnar (Sloveenia) + 4,6, 5. Stina Nilsson (Rootsi) + 4,9, 6. Jystina Kowalczyk (Poola) +6,3… 25. Triin Ojaste (Eesti, veerandfinalist), 44. Piret Pormeister (Eesti) +15,94, 67. Kaija Vahtra (Eesti) +29,13


Hinded Eesti meessprinteritele sel hooajal

Peeter Kümmel: 3–

Anti Saarepuu: 2

Kein Einaste: 2

Siim Sellis: 2

Timo Simonlatser: 2