Koos vend Heinoga viimastel aastatel Eesti korvpallis palju kõneainet pakkunud Jüri Basketi eestvedaja Arvo Lill rääkis veel suvel, et järgmisel hooajal üritatakse meeskonnaga kõrgemale tasemele naasta. Pärast esiliigast eemaldamist tuleb klubil aga eeloleval sügisel hoopis kolmanda liiga mängudega piirduda.

7. detsembril ei jõudnud Jüri Basket õigeks ajaks Tartusse kohtumisele EPMÜ vastu, 11. jaanuaril jäi ära mäng Hauka Laat - Antslaga. “Esimesel korral aeti mänguaeg sassi, mõeldi, et kohtumine algab 17 asemel kell seitse. Teisel korral teatati Antslale alles mängupäeval, et eksamite tõttu ei saada meeskonda kokku. Organiseerimatus - eksamikuupäevad pidid ju varem teada olema,” leiab Eek.

Arvo Lill pole enda arvates midagi valesti teinud ning loodab, et pärast omapoolset selgitust diskvalifitseerimise-otsus tühistatakse. “Mina ennast süüdlasena ei tunne. Esimene kord, tõesti, ajasin kellaajad sassi. Minu süü. Teisel korral teatasid poisid mulle mängu eelõhtul, et ei saa eksamite tõttu tulla,” püüab ta selgitada.

“Kas tõesti on asi nii hulluks läinud, et uusi mänguaegu pole võimalik vastastega kokku leppida? Oleks ma teadnud, et kahe loobumiskaotusega eemaldatakse, oleksin Antslasse kas või pooliku meeskonnaga läinud,” lisab ta.

Enne diskvalifitseerimist asus Jüri Basket esiliiga A-grupis kuue võidu ja 14 kaotusega eelviimasel ehk 11. kohal.

Jüri Basketi tõusud ja langused

* Aprill 1997: Heino Lill kandideerib Eesti koondise peatreeneri kohale, ent langeb esimeses hääletusvoorus välja. Lill lubab alustada kohtuprotsessi, mida ei tule.

* Juuni 1997: Vennad Heino ja Arvo Lill üritavad ühineda majandusraskustes Kamee meeskonnaga. Raha ei leita.

* Juuni 1998: Jüri Basket saab Baltika koha meistriliigas.

* September 1998: Lilled teatavad Jüri Basketi loobumisest.

* Juuli 1999: Heino Lill ja Jaak Lipso süüdistavad korvpallijuhte Priit Vilbat ja Riho Soonikut hämarates finantstehingutes. Soonik loobub Kalevit eurosarja saatmast.

* 30. juuli 1999: Heino Lill soovitab korvpalliliidul Saporta sarja koha loovutamisega mitte kiirustada.

* 7. august 1999: Vennad Lilled üritavad Riias juunioride EMil vestelda Priit Vilbaga, mehed lähevad äärepealt kättpidi kokku.

* 10. august 1999: Lilled pakuvad Eesti esindusmeeskonna toetuseks viieaastast programmi, esimesel hooajal kukuks korvpalli kukrusse Ðveitsi heategevusfondist seitse miljonit krooni.

* 11. august 1999: Korvpalliliit saadab Saporta sarja Tartu Delta.

* 17. august 1999: Lilledele eraldatakse koht Eesti meistriliigas.

* November 1999: Grusiin Levan Karabaki lahkub meeskonnast väidetavate finantsprobleemide tõttu.

* Mai 2000: Jüri Basket lõpetab meistrivõistlused kuuenda kohaga.

* August 2000: Arvo Lill teatab, et Jüri Basket uuel hooajal meistriliigas ei osale.

* Jaanuar 2001: Jüri Basket diskvalifitseeritakse kahe loobumiskaotuse tõttu Eesti esiliigast.

Tarmo Paju