Pugatðov astus kohtunike laua juurde ning kostitas Müüri täpse paremsirgega. Kohtuniku käsi võinuks veelgi kehvemini käia, kui kõrvalseisjad kuumaverelist treenerit poleks takistanud.

“Näitasin Kohtla-Järve mängijale viga, kui Pugatðov tuli kohtunike laua juurde ja äigas. Lihtsalt lõi. Sõnagi lausumata,” kirjeldas B-kategooria kohtunik Müür, kellele juhtunut meenutab sinikas silma all. “Kohe üritas ta veel, aga siis jõudsid teised vahele. Pärast eemaldamist kuuletus ta juba kergelt ja lahkus saalist.”

Müür möönis, et surus alla tahtmise vastu äiata. “Sisimas oli säärane tahtmine. Aga siis muutunuks vahejuhtum eriti häbiväärseks.”

“Mis ma praegu teha oskan? Kahetsen”

“Juhtus selline asi, salata ei saa,” kinnitas treener Igor Pugatðov eile kodutelefonile vastates nukralt.

“Seletada võin, nüansse oli palju. Turniir kestab kolmandat päeva, kohtunikud eksivad juba tihemini. Ise olen mitme saali vahet jooksnud, tööst ja vastutusest kah väsinud, närviline. Ja siis konkreetne olukord: tähtsa mängu lõpusekundid, sõnavahetus, õnnetu löök.”

Tavaelus viisaka suhtlejana, kuid mängu ajal keevalisena tuntud Pugatðovile polnud sarnane juhtum kaugeltki esimene. Kohalike korvpallitegelaste sõnul on mehelt aastate jooksul “füüsilisi noomitusi” saanud nii kohtunikud, vastasmängijad, eriti aga hoolealused.

“Mina tean 13-14 aasta jooksul viit juhtumit,” ütles Raul Rõõmus, kohtunik ja “Järve karika” peakorraldaja.

Pugatðov: “Jah, see pole esimene kord, mil mu närvid platsi ääres üles ütlesin... Mis ma praegu teha oskan? Järgmisel päeval vabandasin, et tulnuks end tagasi hoida. Kahetsen.”

Müüri sõnul pole Pugatðov tema ees vabandanud. “Tal on aastate jooksul tekkinud karistamatuse tunne. Minu arust tuleks temalt treenerilitsents mitmeks aastaks ära võtta. Piinlik, kui treener lastele sellist eeskuju näitab...”

Kohtuasja ilmselt ei tule

Korvpalliliit peatas juhtunust kuuldes Pugatðovi treenerilitsentsi. Kuidas meest karistatakse, otsustab septembri keskel õiguskomisjon. Mõistmist pole Pugatðovil põhjust oodata.

“Pretsedenditu juhtum. Minu arust tulekski temalt treenerilitsents üldse ära võtta,” leidis korvpalliliidu peasekretär, õiguskomisjoni liige Viktor Hütt. “Kuna tegu polnud esimese korraga, ei tohiks karistus olla kerge,” arvas korvpalli noorteprojekti juht Jüri Ratas.

“Ma ei oska öelda, milline karistus oleks õiglane,” arutles Pugatðov ise. “Karistuse otsustavad teised, juba kolmapäeva lõunaks olen siin Kohtla-Järvel koosolekule kutsutud. Ka ei oska öelda, mis saab kuuekümnest poisist, kes regulaarselt harjutamas käivad, kui ma treenerilitsentsi kaotan.”

Pugatðov on töötanud treenerina põhikohaga, teist ametit tal pole. “Jah, ma tean, et siin Ida-Virumaal pole tööd kerge leida,” võitles ta pisaratega.

Hoobi saanud kohtunik tegi juhtunu kohta avalduse ka politseisse, kes peab otsustama, kas sündmuses on ainest kriminaalasjaks.

“Vaevalt sealt kohtuasja tuleb,” ütles Aivar Ennok omanimelisest advokaadibüroost. “Ilmselt öeldakse kannatanule, et kui soovite kohtuasja, pöörduge kohtu poole erasüüdistusega. Samas - arvestades, et tegu pandi toime avalikus rahvarohkes kohas, pole välistatud, et tegemist on huligaansusega, mille eest võidakse karistada ka kuni vabadusekaotuseni.”

Kohtuniku ohtlik töö

* Vene aja lõpul ei jõudnud kohtunik Endel Tüür ja pallur Valdo Herzmann ühes mängus kokkuleppele, kas Herzmanni vise oli kolmene või ei. “Ta ootas mind pärast ukse taga, solvas ja lõi,” meenutab Tüür. “Viskasin koti maha ja andsin vastu, lõin vist kõvemini kui tema.”

* 1993. aastal ründas tollane kalevlane Aivar Kuusmaa mängus Astoga kohtunik Andres Tobi, visates teda palliga. “Oli jah selline juhtum. Sain rahatrahvi ja lühikese mängukeelu,” mäletab Kuusmaa.

* 1996. aastal sattus Kamee särgis Gert Kullamäe konflikti Atso Matsaluga. Viimane jättis vilistamata vaieldava vea kolmepunktiviskel, mispeale Kullamäe kohtunikku kergelt tõukas. “Õnnetu juhus. Minu koht pole tegelikult selles “nimekirjas”. Tagantjärele tunnen piinlikkust,” tõdeb Kullamäe, kes teenis samuti rahatrahvi ja mängukeelu.

* 1999. aasta kevadel, pärast kaotatud esiliigakohtumist, ootas Wiklari mängija Indrek Valge saali juures kohtunik Jüri Oinust ning tekitas talle kergeid kehavigastusi. Valgele määrati aastane võistluskeeld. “Kuna juhtum leidis aset väljaspool korvpalliplatsi, võinuks ta ka karistuseta jätta. Tegu oli tavalise tsiviiljuhtumiga. Mäletan, et meie (kohtunikud - toim.) nõudsime Valgele eluaegset keeldu,” mäletab Matsalu.

Tarmo Paju, Gunnar Press