Vahest kõige üllatuslikum alatise „Eesti ala” favoriitide nimistusse tõusja on rootslane Anders Södergren, kes võitis laupäeval Itaalias Alpides Valdidentros MK-etapil 15 km klassikasõidu.

See oli kõva avaldus seni rohkem vabatehnikaspetsina tuntud 31-aastaselt Östersundi mehelt, kes on pidanud leppima vaid ühe tiitlivõistluste individuaalmedaliga – kuue talve taguse Val di Fiemme MM-i 50 km sõidu hõbedaga.

Lisaks mõjusale sportlikule edule tähendas Södergreni triumf Valdidentro raskel rajal suurt võitu ka inimliku traagika üle.

Alles 21. novembril, päev enne Gällivare MK-etappi lebas Södergren operatsioonisaalis ja vaevles teadmatuses, kas ta tippsuusatajana veel kunagi starti tuleb. Mõned päevad varem järsult halvenenud enesetunde põhjustas munandivähk. Alles kuus päeva pärast lõikust kinnitasid arstid suusamehele, et operatsioon õnnestus ning kasvaja osutus healoomuliseks.

„See olid emotsionaalselt raske aeg,” ütles Södergren Eesti Päevalehele. „Mul polnud ju aimu, kas saan tippspordis jätkata ja mis veel hullem: lõikusele minnes ei teadnud, kui kauaks on veel elupäevi antud.”

Ent juba kaks nädalat hiljem seisis Södergren MK-etapil La Clusaz’s 30 km ühisstardist vabatehnikasõidu stardijoonel – positiivsed sõnumid tervisest olid andnud rootslasele tohutu emotsionaalse laengu.

„Operatsiooni õnnestumise järel olin just nagu teine ini­mene – alles siis veendusin, kui palju ma suusatamist ja sportimist tõeliselt armastan,” meenutas Södergren. „Sain aru, et pean olema väga õnnelik, kuna mulle on antud võimalus tegeleda nii meeldiva alaga. Hakkasin sportimist varasemast hoopis rohkem nautima, ei võtnud seda enam ülitõsiselt.”

Muide, samasugune terviseprobleem vaevas 1994. aastal ka endist Rootsi koondise suusatajat Magnus Ingessoni – temalgi lõppes kõik õnnelikult!

Vaid Bauer jäi ette

Rasketel novembripäevadel turgutas Södergreni abikaasa Elisabethi tugi. Kuna paaril lapsi pole, aitasid suusamehel mõtteid koondada ka jalutuskäigud koerte Nilsi ja Alfonsiga.

Mõne nädalaga leitud pingevabadus osutus profispordi karmis maailmas kõvaks valuutaks, mida kinnitab Södergreni väga hea kehaline seisund. La Clusaz’ kuuenda ja nädal hiljem peetud Davosi 15 km klassikasõidu 13. koha järel võis suusamees rahulikult MM-iks vormi teritada.

See õnnestus – Valdidentros jättis ta selja taha kõik MM-i 15 km sõidu suursoosikud peale võistlusest kõrvale jäänud Tšehhimaa ässa Lukaš Baueri.

„Ülimalt magus oli pärast kõiki sügisesi probleeme võitjana poodiumile astuda,” tõdes Södergren, kelle senised kaks etapivõitu MK-sarjas pärinesid Holmenkolleni 50 km vabatehnikasõitudest (2006 ja 2008).

„Eriti veel klassikadistantsil, mis valmistas ilusa üllatuse!” hüüatas Södergren. „Võin oodata Libereci MM-i lootusrikkalt, kuid annan endale muidugi aru, et Valdidentro-etapp ei kuulutanud teistest soosikutest lõplikku tõde. Vahepealsete päevadega võib palju muutuda, sest iga mees harjutab tiitlivõistluse eel erinevalt. Paljud pole veel raskest mäestikutreeningust taastunud.”

Itaalias Seiser Almis treeninud Södergrenilgi puudus keskmäestikus harjutamise tõttu veel värskus.

Meelisala on maraton

Liberecis kuulub Södergren lisaks 15 km distantsile medalitaotlejate sekka suusavahetusega sõidus ning 50 km ühisstardist vabatehnikarajal. Kahel viimasel alal peitub rootslase võimalus õnnestunud lahtirebimiskatsetes, sest suures grupis finišeerides pole tal võimalik lõpuspurdile loota.

„Sihin MM-ilt vähemalt ühte individuaalmedalit, aga seda on raske saada, sest tahtjaid on palju. Pealegi sõidame mu lemmikalal, 50 km maratonis ühisstardist,” arutles Södergren. „Teatesõidus on eesmärk julgem – aidata Rootsi nelik kullale!”

15 km sõidus peab Södergren MM-i suursoosikuks koondisekaaslast Johan Olssonit, kes on tänavuses MK-sarjas saanud esimese, teise, kolmanda ja kaheksanda koha.