Rainer Aus

Eesti meistrivõistluste etapid, mõni sõit välismaal

Vanus: 24

Kus sõidad? Eesti meistrivõistluste etappidel, võib-olla teen sel aastal kaasa ka ühe sõidu lähiriikides. 

Millega sõidad? Subaru Imprezaga

Kellega sõidad? Rein Jõessariga

Toetajad: SEB, Esmar, Mannol, Värvaltrans OÜ, Reibal, Eurostauto OÜ

Eelarve: 60 000 eurot

Tiitlid: Eesti meister 2007 N-rühmas, Eesti meister 2005 E-rühmas, Viru ralli 2006 absoluutklassi võitja

Kuidas ralli juurde sattusid? Alustasin 2002. aastal, kui isa nokitses vaikselt ühte tagaveolist Ladat ja andis mulle ka sõita, esialgu niisama treeningutel. 2003. aastal hakkasin rallisprinte ja noorterallisid sõitma. 2005. aastal muutus asi nii tõsiseks, et mu isa lõpetas rallisõidu ära, sest sõitsin temast kiiremini.

Mõni huvitav lugu: Kõige meeldejäävam oli 2007. aasta Saaremaa ralli. Seis oli pingeline, kuna mina pidin võitma ja Jevgeni Novikov viiendaks jääma, kuid tema väljasõit tegi mul asja natuke lihtsamaks. See oli ehe näide, kuidas ühe ebaõnn võib olla teise mehe õnn.

Eesmärk: Kuna pidasin paar aastat pausi, tahaksin vana taseme taastada. Kunagi olid muidugi suured maailma eesmärgid, aga nüüdseks olen aru saanud, mida see materiaalselt tähendab.

Karjääri suurim kordaminek: Rõõmsaim ja üllatavaim hetk oli 2006. aasta Viru ralli võit.

Millised rallid meeldivad? Lõuna-Eesti teed nii suvel kui ka talvel ning Viru ralli oma tehniliste ja kiirete katsetega, mida läbitakse enamjaolt ühel korral. Mulle meeldib legendi järgi sõita. Teise korraga jääb rada meelde ja see hakkab kohati isegi häirima.

Enda plussid ja miinused: Olen varajane ärkaja, suudan kohe hommikustel katsetel hoo üles saada. Miinuseks on korduskatsete läbimine – kui teised kipuvad korduskatsetega tulemust parandama, siis mul on pigem vastupidi. Mõned sekundid jäävad hulljulguse puudumise taha. Olen kitsa eelarve juures püüdnud alati autot säästa.


Naudib Lõuna-Eesti teid

Kaspar Koitla

Eesti meistrivõistluste

etapid

Vanus: 22

Kus sõidad? Eesti meistrivõistluste etappidel

Millega sõidad? Mitsubishi Lancer EVO 9-ga

Kellega sõidad? Andres Otsaga

Toetajad: Megapolis Motosport Club, Autoklaas nr 1, Raamar Kleebis, EVG Print, Wesenberghi hotell 

Eelarve: Ei tahaks ajakirjanduses avaldada.

Tiitlid: Kaheveoliste Venemaa meister 2009, kaheveoliste Eesti meister 2007 ja 2009

Kuidas ralli juurde sattusid? Isa hakkas kaarti lugema, nii hakkas ralli ka mind huvitama.

Eesmärk: Suurim eesmärk on esineda hästi, eks tulevik näitab, kui kaugele jõuan.  

Karjääri suurim kordaminek: 2009 IRC maailmameistrivõistluste 3. koht

Millised rallid meeldivad? Lõuna-Eesti teed ja muutuvate ilmaoludega Saaremaa rallid.

Iga ralli on omamoodi huvitav ja äge.

Enda plussid ja miinused: Enda hindamise jätaks teiste teha.

Meenutab esimest talverallit

Karl Kruuda

Sõidud Mehhikos, Kreekas, Belgias, Ukrainas, Jordaanias, Eestis

Vanus: 18

Kus sõidad? Sel aastal sõitnud Mehhikos, Kreekas, Belgias, Ukrainas, Jordaanias, Eestis.

Millega sõidad? Ford Fiesta S2000-ga

Kellega sõidad? Martin Järve-ojaga

Toetajad:  ME3 Rally Team, Tere

Eelarve: Ei tea

Tiitlid: Küprose ralli võit kaheveolistel 2010, Šotimaa ralli võit klassis A6 2010, Portugali ralli 2010 JWRC-klassi 2. koht, Saksamaa ralli 2010 JWRC-klassi 3. koht

Kuidas ralli juurde sattusid? Sõber Sander Pärna isa tuli 2005. aasta alguses meile külla ja rääkis ideest hakata noori rallipoisse koolitama ja lihtsalt lõbu pärast sõita, kuid asi läks käest ära ja liiga kaugele.

Mõni huvitav lugu: Olin 13-aastane, kui sõitsin oma esimest rahvarallit Tartus. Sõit peeti öösel kell kolm. Saatsin oma kaardilugeja pikalt ja lukustasin end autosse, sest ma tahtsin magada ega olnud nõus nii hilja sõitma. Lõpuks läksin ikkagi rajale.

Eesmärk: Saada veel kiiremaks, kui ma praegu olen, ja sõita võidu maailma kiireimatega.

Karjääri suurim kordaminek:  Belgia ralli 2011 klassi 2 arvestuses 6. koht

Millised rallid meeldivad? Trampliiniderohke Lõuna-Eesti kuppelmaastik

Enda plussid ja miinused: Saan kihutada suletud teedel ja naudin seda võrratult palju. Miinuseks on suur aja- ja rahakulu.

Mõtleb maailmameistri tiitlile

Sander Pärn

Eesti ja Läti

meistrivõistlused

Vanus: 19

Kus sõidad? Eesti ja Läti meistrivõistlustel

Millega sõidad? Subaru Impreza WRX STI-ga

Kellega sõidad? Ken Järveojaga

Toetajad: Wipestrex Grupp, Olerex

Eelarve: Ei soovi avaldada.

Tiitlid: Eesti meister 2006 ralli-sprindis klassis V16, Walesi ralli 2009 A6-klassi 3. koht, Võru talveralli 2011 absoluutarvestuse 2. koht

Kuidas ralli juurde sattusid? Autosõiduõpet alustasin isa süles, kui ma veel pedaalidenigi ei ulatunud. 12-aastaselt tekkis isal mõte, et poiss võiks rahvarallil kätt proovida. 2004. aastal tuli Elva rallivõistlusel meie juurde Siku Juss (Kuldar Siku isa Johannes Sikk – toim) ning kutsus Urmo Aava ja Kuldari juurde, kes moodustasid uut, tulevikumeeskonda. Ostsime 35 000 krooni maksva Ford Fiesta ja ma läksin kohe 2004. aasta lõpus Tartu rahvarallit sõitma. Kõrvale pandi mulle Ken Järveoja, kellega olen siiani koos sõitnud. 

Mõni huvitav lugu: Citroën C2-ga on mul kahel korral kiiruskatse ajal käigukang murdunud ja olen pidanud lõpuni sõitma sellega, mis käigukastist järele jääb. Väga teravalt on meeles ka 2008. aasta Tallinna noorteralli, kus käisin 500 meetrit enne finišit autoga üle katuse ja maandusin rataste peale. Mootor käis, käik oli sees, lükkasin teiselt esimese peale, panin edasi ja kaotasin katse võitjale Siim Plangile ainult 6,6 sekundiga.

Eesmärk: Kui kõik ideaalselt läheb, siis miks mitte maailmameister aastal 2015 või 2016.

Karjääri suurim kordaminek: Walesi ralli 2009 A6-klassi 3. koht oli üsna korralik tulemus.

Millised rallid meeldivad? Kõige rohkem meeldib pehme kruusa peal sõita. Meeliskohaks on Lõuna-Eesti oma kurvidega ja Läti teed. 

Enda plussid ja miinused: Mul on üsna sujuv ja sirgjooneline stiil, külge väga ette ei lase. Miinuseks pean mahapöördeid (90-kraadine kurv ristmikul mõnele teisele teele – toim) ja tagasipöördeid, mis ei tule alati päris hästi välja.

Jääb viimane JWRC katsevõit

Martin Kangur

IRC-sari, 

Neste MM-ralli Soomes

Vanus: 18

Kus sõidad? Sel aastal tuleb seitse või kaheksa IRC-sarja etappi, samuti Soomes Neste MM-ralli. Eesti etappidest on Rally Estonia arvatavasti viimane, kus sõidan, kuna kahjuks ei ole aega rohkem osaleda.

Millega sõidad? Honda Civic Type-R R3-ga

Kellega sõidad? Rally Estonial ja Soome rallil Simo Koskineniga, IRC-sarjas Kaspar Koitla kaardilugeja Andres Otsaga

Toetajad: Catwees, Total, Honda

Eelarve: Ei oska öelda.

Tiitlid: Põhiline ilmselt 2010. aasta Eesti meistritiitel kaheveoliste klassis, mingil aastal olin parim ka noorte rallisprindis. 

Kuidas ralli juurde sattusid? Hea sõber Sander Pärn tuli mõttega meie juurde. Ta oli isaga arutanud ja kui ta ideest rääkis, siis hakkas meeldima. Alustasime 2005. aastal neljakesi, lisaks mulle ja Sandrile olid veel Karl Kruuda ja Richard Toots. Esimesed autod olid Ford Fiestad, millega hakkasime jäärada sõitma. Olime kõik motospordipisikuga nakatatud ja juba lapsepõlvest saati sellega tegelenud.

Mõni huvitav lugu: Minu nimel on nüüdseks lõppenud juunioride WRC-sarja viimase etapi viimase katse võit.

Eesmärk: Tulla sel aastal IRC-sarjas kaheveoliste meistriks. Järgmisel aastal on plaanis alustada neljaveolistega, ent kas kohe välismaal või enne Eestis harjutada, oleneb sellest, kui palju võimalusi on.

Karjääri suurim kordaminek: Eesti meistritiitel. Välismaalt praegu midagi väga ette näidata pole, peale mõne katsevõidu.

Millised rallid meeldivad? Leian igalt rallilt midagi, mis meeldib. Mulle on erilised nii asfaldi- kui ka kruusarallid. Igal pool peab oskama kiiresti sõita. See tekitab hea tunde.

Enda plussid ja miinused: Tihti ei jõua ma lõpuni, palju on olnud ka ebaõnne. Võib-olla peaksin välismaa rallidel rahulikumalt sõitma. Ei tohiks keskenduda mitte niivõrd kiirusele kui auto finišisse toomisele. Plussiks on see, et suudan kiiresti sõita, mida on ka ajad näidanud.

Rallini superkrossi kaudu

Egon Kaur

WRC Academy,

mõni Eesti meistrivõistluste etapp

Vanus: 23

Kus sõidad? MM-sarjas (WRC Academy), kõrvale ka mõnel Eesti meistrivõistluste etapil

Millega sõidad? Ford Fiesta R2-ga

Kellega sõidad? Mait Laidveega

Toetajad: Põhitoetajad: Gustaf Tallinn, Provintsi Transport, Baltic Scandinavian Lines ja Playboy Eesti.

Eelarve: Ligi 200 000 eurot

Tiitlid: Eesti rallikrossi meister 2005 noorte arvestuses, 2006 Eesti meister esiveoliste autode klassis, 2010 klassi N4 Eesti meister

Kuidas ralli juurde sattusid? Alustasin üldsegi superkrossiga. Varasem kokkupuude autospordiga mul puudus, ent sõiduoskus oli olemas ja nii tuligi isa mõttele, et võiks proovida. Sealt edasi läksingi juba ralli juurde.

Mõni huvitav lugu: Läksime isaga esimest korda rahvarallile, ilma et oleks enne midagi teinud. Kaardi joonistasime ka kuidagimoodi legendi järgi ja siis isa seda seal autos keerutas. Aga jõudsime edukalt lõpuni ja pärast rääkisime teistelegi võistlejatele, kuidas näiteks kontrollpunkte läbida. 

Eesmärk: Võita WRC Academy.

Karjääri suurim kordaminek: MM-sarja võidud Portugalis ja Sardiinias.

Millised rallid meeldivad? Kruusarallid, mis sõidetakse kiiretel ja mägistel teedel, nagu ka Eestis on.

Enda plussid ja miinused: Kipun võrreldes konkurentidega alguses natuke liiga rahulikult sõitma. Teisalt on kaine lähenemine mulle ka edu toonud.