"Oleme suurte võistluste nimel professionaalselt harjutanud ning sellepärast endale madalaid eesmärke ei sea," ütleb kümme aastat sõudmist harrastanud Shilin ja täpsustab: "Olümpial tahame jõuda finaali, sest kui jätta kolm tugevat paati kõrvale, on lahtised kõik kohad 4. kuni 8.-ni." Treener Sergei Klushko ütleb, et tema nii konkreetne ei ole. "Alati tuleb anda endast maksimum, siis tuleb iseenesest ka hea koht."

Eelmisel aastal tuule tiibadesse saanud paarisaeruline kahepaat Gulov – Shilin tulid endalegi üllatuseks MM-võistlustel kaheksandaks ning tõusid sellega olümpialaste nimistusse. Shilin meenutab, et selline edu oli päris juhuslik, kuna mingit spetsiaalettevalmistust nad selleks stardiks ei teinud.

Klushko meenutab, et esmakordselt võistlesid Gulov – Shilin koos mullu mais Eesti karikavõistlustel. "Kohe oli selge, et nad omavahel sobivad. Mõlemal on ühesugune tehnika."

"Möödunud aastal oli olümpia meie jaoks ainult unistus, sel aastal konkreetne eesmärk. Selle nimel tegime tööd ja tugevalt kannustas kodune konkurents. Tähtis polnud alati mitte koht, vaid Tõnu Endreksoni – Silver Sonntaki edestamine. Oleme tehtuga rahul ja saame keskenduda olümpiale," lisab Shilin.

Treeneri arvates on hetkel noormeestel kahepaadil suuremad eeldused läbi lüüa kui eraldi. "Mõlemad on andekad, suure töövõimega ja senine edu pole neid muutnud." Sõudepaari ettevalmistus on kulgenud plaanipäraselt. Noormehed kinnitavad, et alustasid hooaega tasa ja targu. Kogu töö on käinud selle nimel, et just sügiseks vormihari saavutada.

"Sellepärast puudus ka vahepeal teravus, sest võistlesime treeningu pealt palju ja olime veidi väsinud," kommenteerib Gulov.

Nädalavahetusel selgitatakse Kopenhaagenis juunioride (19–22-aastaste) maailmameistrid. Shilini – Gulovi jaoks terendab vaid üks eesmärk: kuldmedalid. Maailma absoluutset kiireimat sõudeaega 2000 m distantsil omav Gulov on kaks korda nautinud noorte MM-tiitlit. Nüüd tahetakse võiduni jõuda ühes paadis.

Gulovi arvates võidus saavutamine kerge ei saa olema. Shilin täpsustab: "Hõbe- ja pronksmedal on ka muidugi head, aga meil on vaja võita. Siis oleme rahul."

Tippsõudjate jaoks tavatult noored Gulov ja Shilin näevad oma suurt shanssi ehk alles nelja aasta pärast. "Võitjate vanus algab sõudmises tavaliselt 25. eluaastaga. Meil on veel aega tehnikat täiustada," ütleb Gulov.

Tulevik sõltub kohast Sydneys

Eesti Sõudeliidu peasekretär Jaan Tults kinnitab, et hetkevormiga on Leonid Gulov – Andrei Shilin olümpiaveel teise finaali (7.-12.) mehed. "Kaheksas koht on see piir, kust nad tahapoole kukkuda ei tohiks. Sellest sõltub ka nende tulevik, sest vastasel juhul jäävad nad rahalisest toetusest järgmiseks aastaks ilma."

Tultsi sõnul puuduvad sõudjatel sponsorid ning olümpiaettevalmistust aitas ellu viia noormeeste esikaheksasse jõudmine MM-il. Noored liiguvad tõusvas joones. Seda näitas nende hiljutine kaheksas koht Luzernis, kus nad viimasel viiesajal jaksasid ettepoole tõusta.

"Tulevikku vaadates on Gulovi – Shilini perspektiiv kõva. Poiste füüsilised näitajad ja noorus lubavad edu loota,"selgitab Tults.

Tiit Lääne