Esmakordselt võisid Eesti spordisõbrad jälgida ekraanilt paatide hetkeseisu. Rõõmustav oli seegi, et Tallinna Sõudeklubi poolt Floraspordi saalis korraldatud 1000 m ergomeetrisõidul oli koguni 91 osavõtjat - põhiliselt sõudjad, kuid kaasa tegid ka näiteks aerutaja Hain Helde ja odaviskaja Ingar Luup. Luup jäi 20 täiskaalus mehe konkurentsis esimesena finaaliukse taha (6. kohast lahutas teda kaks sekundikümnendikku), Helde aga tuli koguni kolmandaks.

"Tulin ainult proovima, kuidas sõudjatele vastu saan," rääkis Helde. "Ka aerutaja võiks ergomeetrit treeninguvahendina proovida, ehkki meie alal pole jalgade töö sedavõrd oluline kui sõudmises."

Kahjuks ei saanud seekord osaleda kahe eelmise aasta ülekaalukas võitja Jüri Jaanson. "Aastavahetusel oli Jaanson päris tõsiselt haige, võib-olla põdes ta isegi kopsupõletikkus," selgitas meie esisõudja treener Mihkel Klementsov. "Arstid otsustasid, et Jaanson peab minema südameuuringutele ning ei tohiks nädala jooksul isegi treenida, rääkimata võistlemisest. See on lihtsalt profülaktiline abinõu."

Tasane ja Lutoshkin eelistavad suusatamist

Meeste klassis oli Jaansoni puudumisel selge favoriit Priit Tasane. Ainsana võis talle konkurentsi pakkuda pikk Pärnu noormees Silver Sonntak, kes on ergomeetril varemgi häid aegu näidanud. Finaalis juhtis Tasane siiski algusest peale ning poolel distantsil oli võitja praktiliselt selgunud.

"Viimasel ajal pole ma ergomeetril eriti tõsiselt harjutanud, peaksin vist sellega rohkem tegelema. Seni on ergomeetritreeningut asendanud suusatamine, mis on märksa emotsionaalsem. Kumb treening talvel kasulikumaks osutub, on raske öelda," arvas Tasane, kes isiklikku rekordit sekundiga parandas.

Helde võitles viimasel sajal meetril välja kolmanda koha, edestades narvalast Mihhail Jakovlevi vaid kümnendikuga. Mõistagi oli aerutaja rahul, et sai sõudjatelt ühe auhinnakoha ära napsata.

Päris pessimistlikult oli enne võistlust häälestatud Roman Lutoshkin, kes võistles kergekaallaste seas. "Olen harva saanud aja alla 3.05. Pole nüüdki kindel, kas suudan üldse võita," ütles Lutoshkin, kelle aeg eelsõidus oli paremuselt kolmas. "Ergomeetritreening nõuab tahtejõudu, raske on end sundida. Parema meelega oleksin tänagi läinud hoopis suusatama."

Ent finaalis näitas Lutoshkin, et suudab "sellest tuimast riistastki" maksimumi välja võtta. "Võiduaeg üllatas mind. Kuidagi poleks uskunud, et nii edukalt võin tõmmata," ütles Lutoshkin pärast finaali.

Jamnes ja Tõrva teevad head koostööd

Naiste sõidu hakul pidi esinumber Piret Jamnes algul nägema, et treeningupartner Monika Tõrva juhib. Kui 200 m läbi sai, nihkus Jamnes aga ette ja kasvatas vahet pidevalt.

"Kiire algus sobib Monikale, ma ise üritan jõuvarusid võimalikult ühtlaselt jaotada," naeratas Jamnes. "Meie koostöö Monikaga kannab head vilja, mu kontrollkatsete näitajad on juba nüüd, kesktalvel, samasugused, kui olid mullu välishooaja alguseks."

Monika Tõrva senine kahepaadikaaslane Katrin Herm valmistub uueks hooajaks plaaniga teha juunioride MMil tugev ühepaadisõit. Hermilgi näib hästi minevat, igatahes A-vanuseklassis oli ta kindel perenaine - 22-sekundiline võit jäi päeva ülekaalukaimaks.

Klementsov ei teinud Jaansonile häbi

Jaansoni treener Mihkel Klementsov alustas veteranide seas luuravalt, tõusis liidriks alles teisel distantsipoolel. Võiduaeg 3.07,3 näitas, et ta võinuks olla kõva tegija parimas eas meeste konkurentsiski.

"Võistlesin veteranide klassis kaasa ka Amsterdami= ergomeetrivõistlustel. Kui Jüri tuli põhivõistlustel maailma tippmargiga esikohale, siis mulle jäi arenguruumi - olin neljas. Aga treenimiseks olen sel talvel saanud mahti vaid ühel korral," ütles Klementsov otsaesiselt higi pühkides. "Siin olid vastased must veidi vanemad. Aitas ka see, et olen neist - häbi küll tunnistada! - raskem. Kehakaal tuleb ergomeetril kasuks."

Tulemused

Tüdrukute B-klass: 1. Karen Järva (SK Pärnu) 3.49,0, 2. Heivi Adulas (Viljandi) 3.51,4, 3. Triin Aavik (SK Pärnu) 4.04,2.

Tüdrukute A-klass: 1. Katrin Herm (Pärnu Kalev) 3.30,1, 2. Egle Trump (SK Pärnu) 3.52,1, 3. Aljona Treumova (Narva LNSK) 3.53,4.

Naised: 1. Piret Jamnes (Pärnu Kalev) 3.16,3, 2. Monika Tõrva (Pärnu Kalev) 3.25,2, 3. Aljona Lutovinova (Härku SK) 3.39,2.

Poiste B-klass: 1. Indrek Lätt (SK Pärnu) 3.13,9, 2. Aleksandr Ljudvig (Narva LNSK) 3.20,3, 3. Ingmar Aija (SK Pärnu) 3.23,3.

Poiste A-klass: 1. Tõnu Endrekson (SK Pärnu) 3.07,2, 2. Juri Nemirski (Pärnu Kalev) 3.10,2, 3. Andrei Shilin (Narva LNSK) 3.10,5.

Mehed: 1. Priit Tasane (Pärnu Kalev) 2.57,4, 2. Silver Sonntak (SK Pärnu) 3.00,8, 3. Hain Helde (Kohila Aerutamisklubi) 3.04,3.

Meeste kergekaal: 1. Roman Lutoshkin (Pärnu Kalev) 3.02,4, 2. Jani Karell (Helsingin Soutumiehet) 3.08,7, 3. Jouni Nieminen (Helsingin Souduklubi) 3.11,4.

Meesveteranid: 1. Mihkel Klementsov (Tallinna SK) 3.07,3, 2. Juhan Paalo (Pärnu Aeron) 3.11,8, 3. Toivo Zoova (Tallinna SK) 3.15,1.

ANTS PõLDOJA, GUNNAR PRESS