Koos 39-aastaselt elu kaotanud McRaega viibisid laupäeval veidi pärast kella 16 Šotimaal Lanarki lähistel alla kukkunud ja põlema süttinud Squirreli helikopteris ralliässa viieaastane poeg Johnny, tema mängukaaslane Ben Porcelli (6) ning Prantsusmaal elav

McRaede perekonnasõber Graeme Duncan (37).

Ka nemad hukkusid.

Strathclyde’i politsei teatel ei jäänud kopterist peale rusuhunniku midagi järele, mistõttu algul oli keeruline kindlaks teha, kui palju inimesi õhusõiduki pardal viibis. McRaed ja tema poega jäid miljonite fännide kõrval leinama abikaasa Alison koos tütar Holliega (9). 1996. aastal saavutuste eest ralliradadel kuninganna Elizabeth II-lt Briti rüütliordu liikme austava nimetuse teeninud šotlase McRae mälestuseks langetas mõistagi pea ka kogu autospordimaailm.

Sai eluajal legendiks

Teine kuulus Šotimaalt pärit roolikeeraja, vormel-1 piloot David Coulthard, kelle õhutusel McRae kolis 1995. aastal elama maksuparadiisi Monacosse, meenutas lahkunud sõpra erakordselt kartmatu kihutajana.

“Lisaks kartmatusele hiilgas ta bravuurika, lausa pimestavalt kiire sõitjana,” tõdes Coulthard, kes kaitses koos McRaega Šotimaa au mullu detsembris Wembley staadionil peetud suurejoonelisel meistrite võidusõidul Race of Champions.

“Võistlesin koos Coliniga meistrite sõidul, sest pidasin temast nii väga lugu,” lisas vormel-1 piloot. “Ta õhutas pidevalt tagant, et ma Šotimaa eest ikka võimalikult hästi esineksin.”

Pärast pere suurenemist hakkasid McRaed taas rohkem kodumaal viibima, ostes Lanarkshire’is 17. sajandil ehitatud Jerviswood House’i.

“Colin ja Alison (McRae abikaasa – toim) olid omavahel väga head sõbrad ning ma ei suuda üht teiseta ette kujutada,” meenutas Coulthard. “Veetsime koos suurepäraselt aega... Colini kaotus pole mitte ainult kohutav löök tema perele, vaid kõigile, kes temaga kokku puutusid.”

David Richards, McRae kunagine boss Subaru meeskonnas, kus šotlane nautis oma helgemaid hetki rallisõitjana, nimetas armastatud meistri hukkumist samuti kohutavaks kaotuseks.

“Õudne õhtu,” kostis nädalavahetusel Belgias Spa ringrajal vormel-1 MM-sarja etappi jälginud Richards. “Istusime lennukis ja olime teel Spasse, kui sain telefonikõne Ari Vatanenilt (1981. aasta ralli maailmameister – toim). Ta küsis, kas olen juba uudiseid kuulnud... Ometi ei rääkinud ta mulle juhtunust enne, kui olin maandunud.”

Richards meenutas McRae imelist võitlusvaimu, kuid lisas, et seda on sõnadega peaaegu võimatu kirjeldada.

“Ma pole näinud ühtki teist inimest, kelle kohta võib öelda, et ta suudab teha kõike,” märkis Richards. “Rääkisin eile (laupäeva – toim) õhtul oma poja Jamiega. Kui Colin oli maailmameister, oli poiss alles 14-aastane. Ta meenutas ühist skuutrisõitu Coliniga, mis jättis vägeva mälestuse. Võisid panna Colini ükskõik millisesse masinasse ning ta oleks alati hästi sõitnud.”

Viimase väite kinnituseks meenutas Richards, kuidas keelitas kunagi

McRaed Silverstone’i rajal vormel-1 autot proovima. “Colin oli ka seal lausa suurepärane!” tõdes autospordimaailma mõjukaimaid niiditõmbajaid. “Samamoodi olnuks ta suuteline meid vaimustama spordi- või turismiautode sarjades, Pariisi-Dakari kõrberallil – nimeta mida tahes! Colinit võis juba elu-ajal legendiks kutsuda.”

McRae tapjalik sõitjainstinkt sundis teda paljusid rallisid katkestama või sageli autot kraavist välja lükkama. Ralliasjatundjad on arutanud, et kui  šotlase sõidustiil olnuks rahulikum, võinuks mees võita rohkem kui ühe MM-tiitli. Kuid Richards pareeris: “Selline oli Colini stiil, mis tegi ta ka eriliseks. Mulle meeldiks, kui seda ei tahetaks temalt ära võtta...”

Mida aasta edasi, seda rahulikumaks McRae ometi kehastus. Kui karjääri algusaastail oli tiimi bossidel pidevalt peamurdmist, kuidas leida raha  šotlase poolt lõhutud autode ülesputitamiseks, siis harmooniliselt sujuma hakanud pereelu muutis McRae ralliradadelgi vaoshoitumaks.

Hukkunud poeg oli isasse

1997. aastast kaardilugejana McRae’ga ühte autosse istunud Nicky Grist ütles, et sõbra hukkumine  šokeeris kogu rallimaailma. “Ta oli erakordselt laheda iseloomuga inimene, kellest jääme sügavalt puudust tundma,” tõdes Grist.

“Koos Coliniga võisteldes kogesin elu parimaid aegu. Pärast rallisid seltsielu elades saime samuti suurepäraselt läbi,” lisas kaardilugeja.

Grist ütles, et koos isaga hukkunud poeg Johnny McRae oli papasse. “Temagi armastas kõike, mis puudutas autosid,” meenutas Grist. “Olen kindel, et poisist saanuks McRaede perekonna rallitraditsioonide jätkaja.”

Grist tõdes, et saatuslikus helikopteriõnnetusel ei olnud kindlasti midagi pistmist ralliradadelt kõigile tuttavaks saanud McRae riskeerimisjanuga.

“Istudes helikopterisse, sai temast hoopis teistsugune inimene kui autoroolis,” rääkis hukkunu hea sõber. “Üks asi, mida ta mulle sageli armastas öelda, oli see: “Ära kopteritega kunagi vigurda! Nad on sinust suuremad ja paremad ning seetõttu tuleb nendega ka rahulikumalt ümber käia.””

Lennundusekspert David Learmount tõdes, et McRae suhtus lendamisel turvaküsimustesse väga tõsiselt. “See on küll puhas spekulatsioon, kuid kahtlustan, et kopteriga juhtus midagi,” märkis ta.