Erna Abel on pärit Põhja-Tartumaalt Laiuse lähedalt Kivijärvelt. Pärast Kivijärve algkooli lõpetamist alustas ta õpinguid Tartu õpetajate Seminaris, kus puutus tõsisemalt kokku ka spordiga. Esimene kiindumus oli võrkpall. Esimeseks töökohaks sai Võrumaal asuv Urvaste kool.

"Seal oskasid lapsed juba suusatada ja minulgi ei jäänud teist teed. Esimesed suusad ostsin endale vanemate abiga 1935. aastal. Vend kinkus mulle saapad ning hakkasin õhtuti pärast koolitunde õppima."

Järgmisel aastal tuli Urvastesse koolijuhatajaks Herbert Abel. Suusatamine sai koolis hoopis tõsisema tähenduse. Kui Aleksander Peepre korraldas Pühajärvel suusakursused, tegi ka Erna need läbi. Esimese võistluseni jõudis Eesti tulevane tippsuusataja 23-aastaselt. Võrumaa meistrivõistlustel Tamula järvel jõudis ta juba teiseks.

"Kui tänapäeva spordis on peamised raha, kõrged eesmärgid ja kauged treeningulaagrid, siis minu ajal olid sporti ligitõmbavaks jõuks elurõõm, huvi ja tahtmine," arutleb Erna Abel. "Mul oli lihtsalt huvi sporti teha. Pärast võistlust oli alati selline hea tunne, nagu oleksin mõne raske eksami ära teinud."

1944. aasta sügisel olid Erna ja Herbert Abel Kehalise Kasvatuse Instituudi käivitamise juures. Sealt algas ka Erna Abeli treeneritöö. Esialgu kõrvuti õppimise ja sportimisega. Noorte suusatajate juhendajaks jäi Erna Abel paljudeks aastateks.

Kõige selle kõrvalt vallutas ta suusaradu ja mäenõlvu. Aastatel 1949-1953 kuulus Erna Abel N. Liidu paremikku mäesuusatamises. 1949. aastal võitas ta slaalomis pronksmedali, kolm talve hiljem tuli ametiühingute üleliiduliseks meistriks. Veel mitmeid kordi oli ta N. Liidu esikuuikus.

"Minu võistlussõidud olid ida suunas. Ma ei ole käinud olümpiamängudel ega maailmameistrivõistlustel. Sellepärast ei ole minu sporditeest suurt midagi rääkida, kuigi ma nii väga tahtsin pääseda suurtele võistlustele."

Murdmaasuusatamises võistles Erna Abel ikka ja jälle edukalt oma õpilastega. Viimase individuaalse Eesti meistritiitli võitis ta aga 1961. aastal Kavgolovos..., sest Eestis oli lumepuudus. Viiekümnenda eluaasta künnisel lahkus Erna Abel võistlusrajalt, kuid hingelt on ta suusatajaks jäänud tänaseni.

TIIT LääNE