Augusti keskel vasaku põlve lõikusel käinud Eesti suusakoondise sprindirühma liider Peeter Kümmel näitab täna paranevat jalga teda opereerinud doktor Toomas Teinile, et saada selgust ravi õnnestumise kohta.

“Algul sujus Peetri taastumine väga hästi. Ta oli juba ära paranenud, kuid äkki lõi põlveliigesesse põletiku,” tõdes Tein, meenutades paari-kolme nädala taguseid sündmusi. Määrasin antibiootikumikuuri ning ootan nüüd meie uut kohtumist.”

Esialgse raviplaani kohaselt kuni ülehomseni antibiootikume neelava Kümmeli organismis pesitsenud vana viirushaiguse riismed tekitasid suusatajal paariks päevaks ka palaviku ning muutsid kurgu kähedaks.

Hoopis suuremaks löögiks on eelmisel talvel MK-sarjas esmakordselt A-finaali jõudnud Kümmelile aga ärajäänud tähtsad treeninglaagrid – eriprogrammi järgi harjutav Kümmel ei käinud septembris Austrias Ramsau liustikul ega ka oktoobris Norras Drammeni lähistel.

“Esmatähtis on jõuda varsti samale tasemele, kus olin augustis enne lõikust,” ütles 26-aastane Kümmel. “Olin toona piisavalt hea, et võistelda kogu maailmaga. Usun, et loodetud seisundi taastamiseks kulub veel kuu-poolteist.”

Mis seisus on Kümmel novembri lõpus startiva MK-sarja avaetappidel, ei oska ega tahagi ta veel ennustada.

“Operatsioon osutus möödapääsmatuks,” meenutas põlve külgsidemete väikese rebendi ja liigesekõhrepõletiku tõttu lõikuslauale sattunud Kümmel. “Algaval hooajal saab panustada vaid veebruarikuule, kui Liberecis peetakse maailmameistrivõistlused. Selleks ajaks peaksin küll tippvormi jõudma.”

Kiirustamine oleks rumal

Koondise distantsimehed sõidavad Põhja-Soomes Olosel aset leidvasse hooajaeelsesse lumelaagrisse 26. oktoobril, sprinterid 9. novembril. Kümmel plaanib sinna reisida teistest eraldi.

“14. novembril Olosel peetaval esimese lumevõistlusel, mis on katsevõistlus MK-sarja avaetapile pääsemiseks, plaanin osaleda,” ütles Kümmel. “Aga tormata pole mõtet – kui tervis ei luba, tuleb loobuda.”

Suusakoondise peatreener Mati Alaver tõdes, et kõige rumalam, mida Kümmel teha saaks, on kiirustamine. “Peetri treeninguid juhib põlve seisund,” märkis juhendaja. “Doktor Tein ütleb, et tema põlv paraneb, aga keegi ei saa anda selle kohta garantiikirja, millal Peeter on taas täiesti terve.”