”Gulov ütles mulle: tahan end ühepaadis proovile panna. Lisaks väljus Shilin juunioride klassist, poisid ei saa kuni 23–aastaste MM-il enam koos võistelda,” selgitab Narva noormeeste treener, hiljuti eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse saanud Sergei Glu‰ko. ”Ent praegu käib vaid proovimine. Edaspidi on kõik variandid võimalikud.”

Gulov ja ·ilin alustasid hooaega ühes paadis. Esimesel MK–etapil USA-s lõpetasid nad hõredas konkurentsis viiendana, seejärel põrusid Sevillas aga läbi.

Eeloleval nädalavahetusel ei stardi MK–etapil Viinis ükski Eesti sõudja, kaks nädalat hiljem Münchenis võistlevad aga paljud. Sõudeliit annab ühesel üles Gulovi ja eksmaailmameister Jüri Jaansoni ning tahab võistlustulle saata neljapaadi, kus istuksid ·ilin, seni koos kahesel sõitnud Tõnu Endrekson ja Silver Sonntak ning veel keegi. ”MM-il lisanduks neljandana kas Gulov või Jaanson, olenevalt Müncheni etapi tulemustest. Kui neljane end kuidagi liikuma ei saa, tuleb leida parim kahesevariant,” sätib paatkondi alaliidu peasekretär Jaan Tults. MM peetakse augusti teisel poolel Luzernis.

JAANSON NIMETAB PRAEGUST OTSIMIST TÕMBLEMISEKS. Ei olnud pisikesel Eesti sõudeveel rahu mullu, kui jagati olümpiakohti, ei ole ka tänavu. Ükski mees ei tea veel, millises paadis ta MM-il istub. Üha tugevamat positsiooni on saavutamas Glu‰ko, tema taktikepp näib liikuvat kõige hoogsamalt. ”MM-ini on veel piisavalt aega. Loomulikult pole hooaja keskel kerge võistkonda ehk neljapaati kokku panna, aga see pole ka võimatu,” arvab Glu‰ko.

”Ma pole neljapaati istumist endale eriti teadvustanud. Gulov peab ühesel MM-ile minekuks kodus liidriks saama. Hooaja keskel toimuv otsimine on mingil määral paratamatus, loomulikult see häirib. Praegust otsimist nimetaksin aga rohkem tõmblemiseks,” põrutab meie teenekaim sõudja, olümpia-mängudel kolmel korral esikaheksasse jõudnud Jaanson.

”Olen seisukohal, et hetkel on MM-iks vaja selgitada tugevaim paariskahesevariant — Gulov–Endrekson, Gulov–Jaanson vms, ·ilin pole hetkel eriti hea — ja proovida seda Münchenis. Väikestel paatidel on meil olemas platvorm, millelt edasi liikuda, neljase puhul tuleb alustada nullist. Minul näiteks on piisavalt vanust, et mitte hüpata vette tundmatus kohas. Aga väikestelt paatidelt üle jäävate meestega tuleb seda projekti alustada küll,” esitab 35–aastane Jaanson oma nägemuse.

PÕHJUS HOOPIS SHILINI KEHVAS VORMIS? Glu‰ko möönab, et ·ilini sportlik vorm on Gulovi omast veidi kehvem. ”Võistlused näitavad, mis seisus keegi on. Mullugi leidis ·ilin õige mineku alles juuli lõpus–augusti alguses,” püüab juhendaja vastusest kõrvale põigelda. Tults teab, et tavadistantsil võib narvalaste ajavahe ulatuda paarikümne sekundini.

Glu‰ko ei välista võimalust, et ·ilin ja ühepaadil kahekordseks noorte maailmameistriks tulnud Gulov taas kaheses kokku saavad. ”Peab proovima ja jälgima, kuhu ja kellega kõige paremini sobitakse — kas ühe–, kahe– või neljapaati.”

Juuli lõpus Austrias peetaval juunioride MM-il stardib Gulov ühepaadil või kahesel Endreksoniga.