Kuulitõukaja Taavi Peetrel on sel ja eelmisel hooajal 20 meetri joon jäänud ületamata. Tänavu on kirjas 19.95, mullu jäi parimaks 19.80. “Need meetrid ei tekita rahulolu. Kuul ei lenda küllalt kaugele, kuigi kõik oleks nagu korras. Tervis, olme ja muu,” põhjendab Peetre, kes eile lõpetas viimase treeningutsükli Hiiumaal.

Täna võistleb Peetre Tallinnas klubide karikavõistlustel, mis jääb viimaseks jõuprooviks enne Osaka MM-i.

“Ei halba ega head,” hindab Peetre oma praegust seisundit. Hea, et Peetre ei täienda vigastustega kimpus olevate Eesti kergejõustiklaste ridu; halb, et mees ei näita stabiilselt üle 20 meetri küündivaid tulemusi.

Vaja hooaja parimat

Miks? “Oijah, küll seda on küsitud. Kui teaks, küll siis kuul lendaks,” vingerdab Peetre osavalt välja. Kuulimees rehkendab, et alla 20-meetrise tulemusega ei saa loota MM-il kvalifikatsioonist edasipääsemist.

“Tuleb hooaja parim ära teha!” ei kõla Peetre häälest siiski täit veendumust. Peetre ei näe Jaapanis takistavaid tegureid. “Ajavahega kohanemine pole hull, ka toidulaud pakub seal piisavalt eurooplasele harjumuspärast. Ole ainult mees ja tõuka.”

Peetre treener Ants Kiisa näeb õpilase arengu takerdumises kahte põhjust. “Mingil hetkel eelmisel aastal tekkis Taavis rahulolu, kus ta töötas ehk ainult 85-protsendilise pühendumisega,” märgib Kiisa. Teise mõjurina nimetab Kiisa talvise ettevalmistuse nurjumist. “Mitmel korral segasid haigused. Ka lootusrikkalt alanud koostöö soomlase Matti Yrjölaga ei saanud suvel järge, sest ajad ei klappinud.”

“Ent väliskontaktid on tallel. Kas siis Yrjölaga või varasema koostööpartneri Aleksandr Bagatsˇiga Ukrainas,” arutleb Kiisa.