Pühapäeval võimutsesid Sappada radadel kolmikvõidu võtnud venelannad: Larissa Lazutina, Nina Gavriljuk ja Olga Danilova. Kristinast ettepoole jõudsid klassikalise (5 km) ja vabatehnika (7,5 km) kokkuvõttes ka Stefania Belmondo, Svetlana Nageikina ja Julia Tshepalova. Tänu esikohale tõusis Lazutina Kristina ees MK–liidriks.

Hea pidamine, kehv libisemine

Pärast reedest võitu 10 km vabastiilis võis maailma karika liidri kollases särgis starti asunud Kristina Shmiguni pidada ka eile tagaajamisvõistluse suursoosikuks. Juba hommikul sõidetud viie klassikakilomeetri järel oli selge, et Kristina võimalused vabastiiliga võitjaks tõusta on napid.

11. koht polnud hull, kuid vahe parimana vahefinishisse jõudnud Danilovaga kärises poole minutini. Järgmise 9 sekundi sisse mahtusid ka Lazutina ja Gavriljuk, Kristinat suutis lüüa ka vabastiiliäss Belmondo.

Kristina ütles Eesti ajakirjanikele, et suusavalik polnud kõige õnnestunum. "Pidamine oli hea, aga libisemine jäi kehvaks," lausus Kristina.

Uisusammul tõusis Kristina neli kohta kõrgemale. "Kaks sõitu ühel päeval on liiga kurnav, puhkepaus peaks olema pikem," kurtis Kristina. "Kindlasti peaks jälitussõidu rada olema laiem. Tshepalova sai Kaisa Varisest hästi mööda, mind soomlanna nii kergelt mööda ei lasknud ja Tshepalova tegigi väikese vahe sisse."

Katrin Shmigun (53. koht) ja Kristel Vahtra (70.) ei pääsenudki tagaajamisvõistluse teist poolt sõitma.

Alsgaard kindlustas liidrikohta

Laupäeval sõidetud meeste tagaajamisvõistluse võitis kindlalt Thomas Alsgaard, kes oli kiireim juba klassikadistantsil ning hoidis kindlalt esikohta ka vabastiilis. Alsgaard on ka kindel liider MK kokkuvõttes. Norrale kindlustas kaksikvõidu Espen Bjervig Stephan Kunzi ees.

Andrus Veerpalu sai klassikas oma hinnangul mitte kõige paremate suuskadega 17. koha ja langes vabastiiliga kaks astet allapoole. Klassikasõidu ajal võis igaüks telepildist näha, kuidas Andrus pidi raja kõrvale kuuseokstele astuma, et suusapõhjad sinna kogunenud jääst puhtaks saada.

"See oli nagu loodusõnnetus," kurtis peatreener Mati Alaver. "Sinnamani toimisid suusad normaalselt ja kui sai jää alt ära, siis taas normaalselt. Võib olla Andrus tõusu peal astus millegi sisse, see oli täielik ebaõnn."

Jaak Mae jõudis klassikaga napilt 60 tagaajamisvõistlusele lubatu hulka ja sai lõpuks 51. koha. Pavo Raudsepp viimase ehk 96. kohaga jälitama ei pääsenudki.

MK–sari jätkub laupäeval 18. detsembril Shveitsis Davosis naiste 15 ja meeste 30 km klassikalises stiilis, pühapäeval on kavas teatesõidud.

Hundid söönuks ja lambad terveks

Sportlased ja treenerid suhtuvad ühepäevasesse, vaid paaritunnise ajavahega sõidetud tagaajamisvõistlusse võõristusega.

"Suhtumine on pehmelt öeldes valdavalt mittepositiivne," iseloomustas Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver reageeringuid Sappada eksperimendile. "Psühholoogiliselt on väga raske nii väikese ajavahega sõita."

Alaveri sõnul mõistavad nii sportlased kui treenerid, et ala vajab uusi jõulisi investeeringuid. "Selleks on vaja showd ja televisiooni huvi, mille kaudu tuleb ka raha," kinnitas peatreener. "Kuid tuleb leida optimaalne kompromiss, et tõsta ala atraktiivsust ja et ka sportlik pool ei kannataks."

Sappadas anti juba fantaasiale voli ning arutati võimalikke variante, kuidas 2001. aasta Lahti MM–i kavas olev ühepäevane tagaajamisvõistlus sportlastele vastuvõetavamaks muuta.

"Võiks olla esimene sõit hommikul ja teine päris õhtul, sportlaste õhtuse treeningu ajal kella nelja–viie paiku. Praegune kahe ja poole tunnine vahe on väga ebamäärane," pajatas Alaver. "Fantaasiarikkam oleks võistelda nagu triatlonis: klassikasõidu järel kohe teised suusad alla ja vabastiil otsa. Et asi oleks demokraatlik, siis peaksid distantsid olema võrdsed: naistel mäiteks 5+5 ja meestel 10+10 kilomeetrit."

Andrus Allika

Eesti meeskond 11. kohal

Laskesuusatamise MK-sarja etapil Pokljukas sai Eesti meeskond 4 x 7,5 km teatesõidus 11. koha, kaotades võitja Norrale 5.19,7-ga.

Nagu ka individuaaldistantsidele iseloomulik, lasi Eesti nelik täpselt, kuid suusakiirusest jäi vajaka. Avaetapil kasutas Janno Prants lamades laskmisel kaht varupadrunit, kuid Indrek Tobreluts, Margus Ader ja Dmitri Borovik pääsesid möödalaskudeta.

Siiski oli Prants Eesti nelikust kiireim, ta kaotas avaetapilt liidrina tulnud sakslasele Frank Luckile 45 sekundiga. Teised Eesti laskesuusatajad jäid oma vahetuse liidrile umbes 1,5 minutiga alla. "Ilmselt me ei ajastanud suusavormi esimeseks MK-etapiks kuigi õigesti," leidis Prants. "Aklimatiseerumine võttis oodatust rohkem aega, läksime alt ka määrdega."

Prantsu sõnul mindi teatesõidus välja just kindla laskmise peale, sest liidrite tempoga kaasaminek võinuks tähendada täielikku katastroofi.

"Järgmisel etapil peaksime tulemusi parandama," lubas Prants. Kolimisega seotud probleemid jäävad eestlastel ära, sest lumepuuduse tõttu ei võistelda sel nädalal Osrblies, vaid kõik laskesuusatajad jäävad Pokljukasse.

Ants Põldoja