Võitjana finišisse saabunud, muu­tusid 30-aastase naise silmad märjaks, kui ta võttis vastu koondisekaaslase Virpi Kuituneni õnnitlusi. Vähemalt sama liigutav hetk saabus paar tundi hiljem, kui Saarinenile anti üle Soome presidendi Tarja Haloneni ja riigipea abikaasa Pentti Arajärvi õnnitluskiri.

„Midagi paremat pole ma oma elus varem kogenud – täitsin kauaaegse eesmärgi ja unistuse,” tõdes Saarinen, kelle auhinnakapis puudus seni tiitlivõistluste individuaalmedal. „MM-kuld tuli väga raske tööga. Olen aastaid tipus püsinud, kuid pidanud sageli ka pettuma.”

Aastaid Kuituneni varjus kannatlikult tähetundi oodanud Saarinen näitas uut kvaliteeti juba hooaja alguses, võites novembri lõpus kodusel Kuusamo MK-etapil 10 km klassikasõidu ja hiilates seejärel Tour de Skil suurepärase stabiilsusega, mis andis mitmepäevasõidu kokkuvõttes teise koha.

Homme järgmine kullajaht

Ometi tekitas möödunud laupäeval Valdidentro MK-etapil peetud 10 km klassikasõit temas veidi kahtlusi, sest hingamine muutus Livigno mäestikulaagri järel raskeks. Soomlannale tundus, et võimsalt liikunud poolatar Justyna Kowalczyk võib asuda püüdmatus kauguses – Saarinen kaotas talle 49 sekundiga.

Eilseks oli Saarinen suure ma­ha­jäämuse tagasi teinud. Enamgi veel. Itaallanna Ma­rianna Longa, kes tuli teiseks nagu Valdidentroski, alistus talle 4,2, pronksiga leppinud Kowalczyk 11,5 sekundiga. Kuitunen jäi neljandaks.

„Startisin lõdvestununa ja suusad toimisid lumesajus hästi,” rääkis Saarinen. „Kaht viimast kilomeetrit alustasin väga enesekindlana ning teadsin, et kulda ei saa minult enam keegi ära võtta.”

Esmaspäeval Libereci saabunud Saarinen veendus tippvormi saabumises teisipäevasel raskel treeningul. „Siis võistluskiirusel liikudes olin võrreldes Valdidentro-etapiga hoopis teine inimene,” selgitas ta. „Sain aru, et seisund on hea ja MM-il on mind kõigil raske lüüa.”

Kuigi Soome koondise norralasest peatreener Magnar Dalen peab järgmise ala, homse suusavahetusega sõidu peafavoriidiks rootslanna Charlotte Kallat, kavatseb Saarinen taas kuldmedali pärast võidelda.

„Pole vahet, mida Magnar arvas,” muigas Saarinen, kes ei välistanud startimist kõigil ülejäänud aladel sprindist teatesõiduni. „Peaasi on endasse uskuda, et olen jälle suuteline võitma.”

29-aastaselt esimese tiitlivõistluste medali pälvinud Ma­rianna Longa ütles, et paari aasta tagune emakssaamine muutis ta vaimselt tugevamaks ja on aidanud end paremini treeningutele sundida.

„Nii vanemad kui ka laps ergutasid mind raja ääres,” rääkis itaallanna. „Pean just lapsukest oma õnnetoojaks – ta on mu maskott!”

1 küsimus

«Miks ja kelle süül ei pääsenud Triin Ojaste 10 km klassikasõidu starti?»

Vastab

Kalmer Tramm,

Eesti naissuusatajate koondise treener

Triin ei saanud startida, kuna rah­vusvahelise suusaliidu (FIS) kehtestatud tasemenorm, 120 FIS-punkti polnud tal eilseks võistluseks täidetud. Need punktid arvutatakse välja viimase 12 kuu viie parema võistluse põhjal.

Oleme ise süüdi, et ei lugenud tähelepanelikult juhendit – Triinu FIS-punkt on praegu 143 ja ta pidanuks püüdma stardiluba valikvõistluse kaudu. Paraku pimestas meid vist Triinu jaanuaris 10 km klassikasõidus teenitud esimene Eesti meistri tiitel.