1. Kaarel Nurmsalu lõi perspektiivikusega

Neli korda MK-etapil esikolmekümnes, parim koht 13., MM-il kaks korda 26. koht

Suusahüppaja Kaarel Nurmsalu tõusis eredalt esile hooaja teises pooles, kui hakkas MK-etappidel järjest teise ringi jõudma. Kui alguses näis, et esimesele hüppele teist nii korralikku sähvatust enam ei järgne ja 26. koha needusest ei ole ka võimalik vabaneda, siis kaks viimast etappi tõestasid, et edasiminek on olnud sujuv: märtsi keskel Oslos 21. koht, millele järgnes kohe Planica 13. koht, mis on läbi aegade Eesti suusahüppaja parim. Peamine, mida meie toimetus Nurmsalu edu puhul esile tõstis, oli just pidev areng ja perspektiiv, et edu jätkub ka järgmisel aastal.

2. Aivar Rehemaa üllatuslik edu

Kaks kohta MK-etapil esikolmekümnes, MM-il 7. koht

Val di Fiemme MM-il lõhkes üllatuspomm, kui Aivar Rehemaa lõpetas 15 km vabatehnikasõidu seitsmenda kohaga. Nii kiiret minekut polnud ta tiitlivõistlustel veel kunagi näidanud. Kuid ei enne ega pärast seda ei õnnestunud tal MK-sarjas midagi suurt korda saata. Tõsi, kaks punktikoha väärilist sõitu oli ka suusatuuril. Ometi näitas Rehemaa, et tänavu 31. sünnipäeva tähistavat meest ei tasu veel maha kanda. Võibolla on just Sotši see koht, kus kõik õnnestub sajaprotsendiliselt. Pärast MM-i ei tasu enam küsida, kas Rehemaa on võimeline esikümnemeestega võitlema. On küll! Ja kui ta on korra seda suutnud, miks ta ei peaks seda suutma veelgi!

3. Kail Piho kui stabiilsuse musternäide

Viis korda MK-l esikolmekümnes, parim koht 16., MM-il 27. ja 28. koht

Kahevõistleja Kail Piho oli sel hooajal üks stabiilsemaid Eesti talisportlasi: ta jõudis MK-etappidel esikolmekümnesse viiel korral, seda nii hooaja algupoolel kui ka kevadel. Samuti sai ta Val di Fiemme MM-il kaks kohta esikolmekümne seas. Piho parimaks tulemuseks jäi Lillehammeri MK-etapi 16. koht. Igal juhul on 21-aastane noormees kindla baasi ladunud, nüüd peaks edasi püüdma säravaid sähvatusi. Kindlasti annab kõvasti motivatsiooni seegi, et perekonna liidri trooni ohustab noorem vend Han-Hendrik. Hea märk on seegi, et noormehel endal jäi süda kripeldama – ta tunnistas, et kohti nii 20 kui ka isegi 30 hulgas oleks võinud olla rohkem, liiga palju oli pisiasju, mis ei lubanud end täielikult realiseerida.

4. Rene Zahkna võtab kaks medalit korraga

Laskesuusatamise juunioride MM-i kaks medalit

Rene Zahkna nimi sai tuntuks möödunud aastal, kui ta võitis noorte olümpiamängudelt kaks hõbemedalit. Mõistagi oli tema perekonnanimi kuulus juba enne, sest isa Hillar suusatas ise edukalt ja on pärast juhtinud Eesti koondist. Tänavu astus noor Zahkna sammu kaugemale ja võitis kaks medalit: juunioride MM-i hõbeda ja pronksi.

„Ma poleks iial osanud loota, et kolme sõidu peale on mu kehvim tulemus viies koht. Olin valmis, et võin medali võita, aga kaks medalit on juba kindlasti üle ootuste hästi,” kommenteeris Zahkna ise. Sügisel saab Zahkna 19-aastaseks. Uuel hooajal võiks tema üks suuremaid eesmärke olla mineku näitamine juba ka täiskasvanute seas.

5. Jelena Glebova vastuoluline aasta

EM-i 13. koht, MM-i 16. koht

Eesti esiuisutaja Jelena Glebova lõppev hooaeg tekitas kindlasti kahetisi tundeid: Euroopa meistrivõistlustele sõitis ta heas vormis ja uskus kohta esikuuikus, kuid tegelikult valmistas vabakava niisuguse pettumuse, et leppida tuli 13. kohaga. Seevastu enne MM-i võitles ta jalavigastusega, kuid suutis ennast niipalju kokku võtta, et sai tiitlivõistluste suurima punktisumma, mis ühtlasi andis 16. koha ja tagas olümpiapääsme. Endiselt USA-s harjutav Glebova saab tänavu 24-aastaseks ja on varem vihjanud, et Sotši olümpiamängud võivad jääda tema karjääri viimaseks suurvõistluseks. Seega peab ta endiselt ka kõrgeid sihte seadma: miks mitte minna uuele hooajale vastu eesmärgiga tuua Vana Maailma esivõistlustelt ikkagi koju koht esikuuikus ja olümpiajääl tulla tosina parema sekka.

6. Tatjana Mannima naudib pikki distantse

FIS-i maratonide karikasarja esikoht

Tatjana Mannima võitis FIS-i maratonide karikasarja ja kindlustas esikoha juba enne viimast Engandieni suusamaratoni. Mannimast sai pärast Raul Ollet esimene Eesti suusataja, kes sellise suure saavutusega hakkama sai. Vahepeal pöörles Mannima elu kui karussellil, kui ta kihutas USA-sse maratonile ja sealt kohe edasi Vald di Fiemme MM-ile, kus sõitis kaasa 30 kilomeetri distantsil, lõpetades selle 31. kohaga.

7. Han-Hendrik Piho vennast maha jääda ei taha

Kahevõistluse juunioride MM-i tavadistantsi pronksmedal

Hooaja alguse pressikonverentsil püstitas Han-Hendrik Piho endale üsna pretensioonika eesmärgi: võita juunioride MM-ilt medal. Näib, et noorele mehele ei mõjunud see koormana, vaid innustavalt, sest MM-i tavadistantsil ta pronksi ka võitis.

„Rahulolu ja emotsioon on laes. Panin ennast proovile ja õnneks ei pidanud oma sõnu sööma,” kommenteeris noorem vendadest Pihodest oma etteastet. Samuti väärib kiitust seegi, et ta on juba suutnud ka meeste seas märgi kirja saada: Ramsau MK-etapil oli ta 28. kohal, kinnitades, et ei soovi vend Kailist maha jääda.

8. Viktor Romanenkov arenes kiiresti

EM-i 17. koht, MM-i 22. koht

Möödunud hooaeg algas Eesti parimale meesiluuisutajale Viktor Romanenkovile teistmoodi. Esmakordselt ei olnud tema põhitreener ema Oksana Romanenkova, vaid Anna Levandi. Ja kuigi sügis läks üle kivide ja kändude ning Viktor pidi mitu korda uute uiskudega harjuma, näitasid tiitlivõistlused, et arenguhüpe on juba toimunud. EM-il üllatas ta juba pärast lühikava 13. kohaga, Zagrebist naasis 17. kohaga. Veelgi edukamalt läks MM Kanadas, mille Romanenkov lõpetas 22. koha, isikliku rekordi ja olümpiakohaga.

9. Kristjan Ilvesel on veel aega

Kahevõistluse juunioride MM-i pronksmedal

Peale Han-Hendrik Piho võitis juunioride MM-il pronksmedali ka Kristjan Ilves. Kõigest 16-aastane kahevõistleja lõpetas kolmandana sprindidistantsi. Pärast õnnestunud hüppevõistlust mõtles Kristjan, et kui tuleb koht esikuuikus, jääb ta väga rahule. Aga läks veelgi paremini. „Kestsin ka murdmaadistantsi ära. Olin kindel, et jään esikuuikusse, aga medalit küll ei oodanud,” sõnas ta ise. Ilvese vanust vaadates on tal veel mitu aastat aega juunioride MM-ilt kirkamaidki medaleid püüda.

10. Triin Ojaste sähvatas korra

MM-i 25. koht sprindis

Sprinter Triin Ojaste päästis vähemalt ühe päeva. Val di Fiemme MM-i esimesel võistluspäeval, kui Eesti lootused ehk meessprinterid taas läbi põlesid, sähvatas Ojaste, kes jõudis veerandfinaali. Üle kivide ja kändude kulgenud hooaja lõppakordina ei olnud tulemus halb. Järgmisel aastal sooviks siiski rohkem sähvatusi näha.


Eesti Päeva­lehe valikud

2012. aasta esiviisik

1. Jäi välja andmata

2. Kadri Lehtla

3. Jelena Glebova

4. Grete Gaim

2011. aasta esiviisik

1. Eveli Saue

2. Peeter Kümmel

3. Kaarel Nurmsalu

4. Jaak Mae

5. Andrus Veerpalu