Viimasel minutil Valenciasse sise-MM-ile pääsenud Andres Raja jäi mitmevõistluse vägevate mõõduvõtmisel esialgu veel autsaideri rolli. Ameeriklane Bryan Clay kogus ülekaaluka võitjana 6371 punkti. Valgevenelase Andrei Krautšanka 6234 ja kasahhi Dmitri Karpovi 6131 tagasid kahvatumad medalid.

Tšehhi vanameistri Roman Šebrle ja venelase Aleksandr Pogorelovi katkestamine tähendas aga, et 5894 punktiga viimaseks jäänud Raja sai MM-ilt kõrge kuuenda koha. Pääses ju starti vaid kaheksa paremat seitsmevõistlejat.

Raja oli pärast ebaõnnestunud 1000 m jooksu maruvihane. “Taktikaliselt läks jooks täitsa p...sse! Mõtlesin, et hoian kiiremate meestega parajat vahet ning lõpus panen. Aga nad jooksid alguses liiga aeglaselt,” ajas aeg 2.50,76 Rajal harja punaseks. Läks selle nahka ka ju oodatud isiklik tippmark.

“Rekordit ei tulnud, seega jäi eesmärk täitmata ja ma ei saa kuidagi rahul olla,” raius lohutamatu Raja. Treener Remigija Nazaroviene, kes koos nõuandjana kaasas olnud Erki Noolega sportlast tribüünilt pidevalt ergutas, leidis, et kolme isikliku rekordiga võistlust alustanud hoolealune oli tegelikult tubli. “On eriti oluline, et ta ise tahab jubedalt. Teda ei tule kunagi tagant utsitada,” kiitis Nazaroviene.

Teise õppetunni sai teist korda suurvõistlusel kaasa löönud Raja kõrgushüppes. Lootuses, et Stefan Holm ja teised kõrgushüppajad teevad oma etteastetele lõpu, hakkas ta liiga vara soojendama ja väsis võisteldes.

“Kõrgushüppe liiga tavaline tulemus pani Andrese õhtul muretsema ja ta ei saanud öösel korralikult magada,” mainis Nool. Teisel päeval jäigi Raja oma rekordigraafikule igal alal alla.

60 m jooks: hinne 5

Tulemus: 6,95. Varasem rekord: 7,00

“Olen ammu tahtnud alla seitsme sekundi joosta, nüüd lõpuks tuli ära,” polnud isiklik rekord väga hea stardi teinud Rajale üllatus. Kiirem oli vaid ameeriklane Bryan Clay ajaga 6,77.

Kaugushüpe: hinne 5–

Tulemus: 7.42. Varasem rekord: 7.31

“Viimasest üleastutud katsest oli kahju,” tunnistas Raja. Katse pikkus oli silma järgi umbes 7.50. “Selle kiiruse pealt peaks kaugemale hüppama, aga tehnika on veidi lagunenud.” Clay sai teise alavõidu 7.75-ga.

Kuulitõuge: hinne 5–

Tulemus: 14.86. Varasem rekord: 14.81

Soojendusel kahel korral üle 15 meetri tõuganud Raja tegi esimese võistluskatse liiga ettevaatlikult (13.62). Teisel läks täie jõuga panema, kuid kuul libises üle näppude. Kolmandal katsel näitas Raja erkinoolelikku võistlejanärvi: isiklik rekord 14.86! “Tegin tehniliselt kindla peale, varu on,” muigas Raja. Tippmargi 16.21 tõuganud Clayle polnud taas vastast.

Kõrgushüpe: hinne 3

Tulemus: 1.97. Rekord: 2.04

Kõrgushüppes läks vett vedama Raja võistluseelne eesmärk mitte ühelgi alal viimaseks jääda. “Jube hea tunne oli, arvasin, et hüppan rekordi, aga äkki tuli väsimus,” lausus Raja. Tšehhi vanameister Roman Šebrle vingerdas üle 2.12-st, Andrei Krautšanka Valgevenest suutis kolm sentimeetrit enam.

60 m tõkkejooks: hinne 4

Tulemus: 8,03. Rekord: 7,93

Osaka MM-il pakkudele tukkuma jäänud Raja oli seekord valmis tuld andma juba esimese krõpsu peale. Ta sai 7,86 sprintinud Clay järel teise koha ajaga 8,03. Pärast teist tõket jättis jooksu pooleli Šebrle, kes vigastas reielihast.

Teivashüpe: hinne 3

Tulemus: 4.60. Rekord: 4.80

Raja sai jagu võrdlemisi julgest algkõrgusest 4.40 ja ka 4.60-st, kuid 4.70-l tuli sein ette. “Teivashüppest on jubedalt kahju,” nukrutses Raja. “Viimasel treeningul koos Erkiga tulid juba päris head hüpped.”

1000 m jooks: hinne 2

Tulemus: 2.50,76. Rekord: 2.45,22

Kui Rajal jäi püstitamata isiklik rekord, siis ülekaalukal võitjal Clayl oli võimalik rünnata Dan O’Brieni maailmarekordit 6476. Selleks tulnuks tal joosta 2.45. “Seda aega ta ei jookse,” kinnitasid nii Nool kui ka Nazaroviene nagu ühest suust. Clay jäigi 2.55,64-ga viimaseks.

“Kaks nädalat tagasi olin haige ja vigane. Arvasin, et ei saa siin võisteldagi. Summa näitab, kui hästi on treeningud sujunud,” rõõmustas võidumees.