Kolm aastat Asadaga, aga varem juba teiste tippuisutajatega töötanud Folle karjäär algas 1970-ndatel Tallinnas. Esimese Eesti täiskasvanute meistri tiitli võitis ta Žanetta Tšubenko nime all 1981. aastal. Kuid juba varem oli Tiiu Valgemäe juhendamisel harjutanud tallinlanna nautinud edu juunioride esivõistlustel.

„Juuniorina veetsin väga palju aega treeninglaagrites koos NSV Liidu parematega, kindlasti oli ka sel ajal kõigil, sealhulgas minul, võimalus tippu tõusta, kuid lisaks võimalusele oli vaja ka andekust ja seesmist iha parimaks saada,” rääkis Folle Eesti Päevalehele. „NSV Liidus oli iluuisutamine alati väga kõrgetasemeline, seega ei olnud koondisesse jõudmine niisama lihtne.”

Ent tippsportlase elu nuusutas Folle lähemalt kui paljud tänased kohalikud tähed.

„Ühel aastal olime kaheksa kuud NSV Liidu laagrites,” meenutas Folle treener Valgemäe. „Mäletan, et jõulud veetsime Zaporižžjas, uuel aastal olime juba Sievierodonetskis, sellest ajast meenubki üks pidev bussisõit,” lisas ta. Meeleoluka detailina mäletas treener üht  Žanetta sünnipäeva.

„Tal on jaanuaris sünnipäev, ma ei mäleta, kas ta sai 13- või 14-aastaseks, igastahes hommikul – taas kord bussis – avastasin, et mul ei ole ju talle mitte midagi kinkida. Nii võtsingi käe pealt kella ja ulatasin oma õpilasele,” lisas Valgemäe.  

Kodu Saksamaal

Pärast keskkooli lõpetamist siirdus Folle õppima Moskva kehakultuuri instituuti, kust ta omandas treeneri elukutse.

„Eestisse naastes alustasin treeneritööd Tiiu ning tema õpilaste Margus Hernitsa, Aleksei Kozlovi ja Olga Vassiljevaga,” rääkis Folle. Et aga Valgemäele pakuti 1990. aastal Soomes Heinolas tööd, võttis ta kaasa ka Žanetta.

„Tegime suve läbi tõsist tööd, aga kuna klubi oli väike ja nad ei suutnud kahte treenerit ülal pidada, jäin mina veel Oljaga (Olga Vassiljeva – toim) mõneks ajaks sinna ning Žanetta tuli Eestisse tagasi,” rääkis Valgemäe. Vahemärkusena olgu öeldud, et Valgemäe „mõnest ajast” kujunes ligi 20

aastat – alles möödunud sügisel naasis ta Eestisse, kui aitas korraldada Euroopa meistrivõistlusi.

Folle sai aga õige pea tööpakkumise Austria iluuisuliidult, kus ta töötas mõnda aega, abiellus ning kolis Saksamaale, kus ta kodu on tänaseni.

2004. aastal liikus Folle koos oma õpilase, viiekordse Saksamaa meistri Anette Dytrtiga USA-sse, kus ristus tema tee ka legendaarse treeneri Tatjana Tarassovaga.

„Oleme kuue aasta jooksul abistanud paljusid maailma tippnimesid,” lausus Folle tagasihoidlikult, kuid nimekiri õpilastest on lihtsalt muljetavaldav – kolmekordne maailmameister Michelle Kwan, 15-kordne tiitlivõistluste medaliomanik Brian Joubert, olümpiavõitjad Shizuka Arakawa ja Evan Lysacek, valitsev maailmameister Daisuke Takahashi ning kolmekordne USA meister Johnny Weir.

Kümme kuud Jaapanis

Oma praeguse kroonijuveeli, Mao Asadaga kohtus Folle kolme aasta eest.

„Aasta pärast Torino olümpiamänge pöördus Mao meie poole, et aitaksime tal kavasid koostada,” lausus Folle. „Viimased poolteist aastat oleme Tarassovaga tema täiskohaga treenerid – mõtleme välja kavad, teeme koreograafia,” lisas ta. Seejuures on just Folle see, kes iga päev  maailmameistri kõrval seisab. „Kümme kuud viimasest aastast veetsin tõepoolest Jaapanis,” tõdes ta. Tarassova rolliks ongi jäänud kavale õige suund leida, igapäevane töö ja vastutus lasub Folle õlgadel. Tema käe all on Asada õppinud selgeks ka kolme- ja poolekordse axel’i, mida naised võistlustel üldjuhul ei hüppa.  

„Žanettal on olemas kõik hea treeneri omadused – juba lapsena, kui me tihtipeale koos elasime, ei vingunud ega virisenud ta kunagi. Ja eks elu on seda ka tõestanud – praegu teeb ta koostööd maailma absoluutsete tippudega,” kiitis Valgemäe, kes suhtleb oma õpilasega peamiselt telefoni teel. Või kohtuvad nad võistlustel. „Viimati nägime mullu märtsis Los Angeleses peetud MM-il,” tõdes Valgemäe.

Sünnimaal Eestis käis Folle viimati seitsme aasta eest, kuid nüüd juulikuus tuleb ta taas, sest koostöös Eesti uisuliiduga toimub suvelaager. Võib olla saab ta siis selgema pildi ka sellest, kuidas uisutab ta vennatütar, kes treenib Anna Levandi uisukoolis.

Eesti esinumbrit Jelena Glebovat teab Folle hästi, samuti näeb ta tänavu MM-il ja olümpial 21. koha teeninud Eesti esindajal lootust jõuda tippude sekka. „Glebova suureks trumbiks on emotsionaalsus, kuid hüpetega peab ta veel kõvasti tööd tegema,” hindas tipptreener.

Žanetta Folle

uisutamisteener

Sündinud: 13. jaanuaril 1966

Treener: Tiiu Valgemäe

Saavutused: neljakordne Eesti täiskasvanute meister, mitmekordne juunioride meister

Õpilased: Anette Dytrt, Mao Asada, lisaks aidanud teha koreograafiat kümnetele tippuisutajatele.

Juulikuus õpetab Folle Tallinnas

Eesti uisuliidu sekretäri Ja­na Kuu­ra sõnul leppisid nad Žanetta Fol­le­ga Tori­nos peetud MM-il kokku, et 26.–31. juulini korraldab tipptreener kodumaal laagri. „Praegu panemegi kokku nimekirja, kes soovivad ja saavad laagrist osa võtta, kuid mul on vä­ga hea meel, et Žanetta soos­tus Eestisse tulema,” lisas Kuura.