Asjatundlikumad Kanepi pooldajaist panid tähele Eesti esimängija taktikalist küpsust. Arthur Ashe’i  nime kandval väljakul puhus paiguti väga tugev küljetuul. Kanepi loobus oma agressiivsest tagajoonemängust, sest tavapärane „haamerdamine” võinuks kaasa tuua rohkesti vigu.

Ümber sündinud Kanepi ilmutas pikkades pallivahetustes kannatlikkust ja ründas alles siis, kui Jankovici löök jäi lühikeseks. Tavaliselt on Kanepi kannatamatu ega malda ära oodata soodsaimat hetke pommlöögiks. Varitsevas mängus pidanuks peale jääma Jankovici kogemus, kuid võta näpust! Kanepil oli võidetud punkte pisut rohkem, lihtvigu natuke vähem, millest kokkuvõttes piisas võiduks.

Jankovic tunnistas pärast mängu, et tuul segas mängu niivõrd, et kohati ei võinud ette näha, kuhu pall lendab. „Mu vastane kohanes oludega minust ilmselt palju paremini,” tunnustas Jankovic Kanepit.

Kuigi Kanepil on käsil elu parim US Open, ei kuulu ta veel nende staaride hulka, keda igal sammul intervjueeritakse. Korraldajad ei pidanud vajalikuks Kanepit oma kodulehel usutleda ega teda ka päeva mängijaks tituleerida, kuigi eestlanna serveeris päeva suurima üllatuse, lüües auti endise esireketi ja 2008. aasta finalisti.

Sestap pole imeks panna, et US Openil tekitab furoori Venus Williamsi kelmika öösärgiga sarnanev mängukostüüm või rumeenlanna Simone Halepi operatsiooni tulemusena vägevalt vähenenud rinnaümbermõõt. Seesama Halep sai eelmises ringis tasavägises mängus kaotuse Jankovicilt.

Turniirieelses loos ilmutas Eesti Päevaleht unelma Kanepi jõudmisest US Openi poolfinaali, mis oleks eestlanna isiklik rekord. Ta on kahel korral, 2008. aasta French Openil ja tänavu Wimbledonis, olnud veerandfinaalis.

Ka praegune koht 16 seas märgib saavutust. 31. paigutus eeldas, et kolmandasse ringi peabki ta jõudma. Iga võit sealt edasi märgib juba boonust, suuremat auhinnasummat ja reitingupunkte. Miljon krooni (105 000 USA dollarit) ja näpuga pealegi auhinnaraha on Kanepil juba teenitud, lisaks veel hinnalisemad edetabelipunktid, mis kindlustavad positsiooni tennisemaailma tipus.

Tormijooks tippu?!

Edunäljased tennisesõbrad soovivad järgmiseks näha Kanepi tormijooksu esikümnekoha vallutamisel. Ent see pole sõrmenips! 25-aastane Kanepi on jõudnud parimasse mängijaikka. Ta mäng võib muutuda küpsemaks ja targemaks, ent vanuse lisandudes hakkab sealt midagi ka pudenema: esimesena satuvad löögi alla kiiruslikud võimed. Nagu kõige teravamas tipus ikka, saavad võrdselt andekate ja töökate neidude jõuvahekorras otsustavaks vaimsed ja hingelised omadused. Edu saadab neid, kellel tugevam psüühika. Ja selles valdakonnas on võhikuil mõistlikum vait olla. Elame Kanepile kaasa. Ja mitte ainult seekordsel US Openil, vaid ka edaspidi. Mullune masendusrohke hooaeg koos mõjudega on Kaial seljataga, ilusamad ajad loodetavasti ees. Ka rahaline seis näib Kanepi tiimil olevat kindlustunud. Aasta alguses läksid Kanepi ja suurärimehe Enn Pandi teed lahku. Tõenäoliselt kahetsevad mõlemad pisut ennatlikku otsust. Kuid pole põrmugi võimatu, et Pandi firmadest saavad taas Kanepi suursponsorid...

Täpsustuseks mõned detailid, mis kriipsutavad alla, et ajaloo tegemist Kanepilt veel oodatakse. Üksikmängus jõudis enne Kanepit suure slämmi turniiri veerandfinaali Toomas Leius 1965. aasta French Openil. Paarismängus on eestlased olnud suure slämmi turniiridel päris edukad. Leius oli koos Winnie Shaw’ga segapaarismängus 1971. aasta French Openi finaalis, paarismängus Wimbledonis veerandfinaalis. Maret Ani jõudis 2004. aastal koos Libuše Prušovaga Australian Openil poolfinaali.

Nelja parema hulka vähemalt  ühel suure slämmi turniiril on küündinud ka Sven Salumaa koos Brian Garrow’ga, ja nimelt US Openil. Austraallane Broderick Dyke, kelle ema oli eestlanna, mängis koos Belus Prajoux’ga samuti korra suure slämmi turniiri poolfinaalis. Dyke, kellest siinkirjutaja ei taha küll kuidagi eestlast teha, on võitnud paarismängus koguni kaheksa ATP profiturniiri.

Kanepi–Wickmayer 2:1

Kaia Kanepi ja Yanina Wickmayer on karjääri jooksul omavahel kohtunud kolmel kor­ral, seis on seni 2:1 eestlanna ka­suks. Viimati mängisid nad veebruaris Föderatsiooni karikasarjas, kus jäi peale 20-aastane belglan­na 6:2, 4:6, 6:1. Kaks aas­tat tagasi peetud mängudes või­dutses aga Kanepi. Kanepi ja Wick­mayeri mängu võitja koh­tub veerandfinaalis paari Andrea Petkovic (Saksamaa) – Vera Zvonarjova (Venemaa) võitjaga.