Rutti võttis pika ja väsitava hooaja järel septembris aja maha. Ometi ei suutnud ta kergete treeningutega leppida. "Lugesin ajalehest, et Milena (Alver) ja Kristel (Berendsen) harjutavad USAs ... Tormasin treenerit otsima," meenutab Luksepp lõbusalt. "ütlesin juhendajale: hakkan kohe harjutama, ja kaks korda päevas."

"Milenal ja Kristelil avanes suurepärane võimalus," ohkab Rutti. Ent lisab enesekindlalt: "Proovin tõestada, et siingi saab midagi korda saata."

Vigastus nurjas rekordiürituse

Luksepp üritas juba tänavu Eesti 200 ja 400 m jooksu rekordi edetabeli ülemiselt realt kustutada. "Kahjuks lootused ei täitunud, traumad ei lubanud võimeid avada," nendib Rutti. "Sisehooajal haiget saanud reie tagakülg paranes enne lõunalaagrit, paraku tabas Hispaanias sama häda teist jalga. Seetõttu pelgasin teravaid otsi joosta, lõpuks tekkis psühholoogiline pidur."

Luksepa nõustaja Valter Espe tõdeb, et vigastused ei lubanud Ruttil suvel täiskoormusega treenida. "Reite tagaküljed hakkasid teda talvel piinama," arutleb Espe. "Kardan, et oleme mõne lihaserühma arendamisele liiga vähe tähelepanu pööranud. Peame harjutusi pisut muutma. Oktoobri lõpus tahame minna Tartusse lihaseuuringutele."

Samas usub Espe, et Luksepa võimed lubanuks tänavugi 400 meetris Eesti rekordit rünnata. "Euroopa karikavõistlustel Tallinnas 4 x 400 m teatejooksus näidatud etapiaeg 53,1 andis sellest märku."

Luksepp hakkas spordis tõsisemaid sihte seadma kolm aastat tagasi, kui tuli Türilt Tallinna Pedagoogikaülikooli kehakultuuri õppima. "Toona olid Ruttil kirjas korralikud tulemused," juurdleb Espe. "Need olid saavutatud hea noortetreeninguga, pean tänama tema esimest juhendajat Leonhard Soomi. Jooksutehnika oli Ruttile päris korralikult selgeks õpetatud.

üritasin sealt edasi minna. Püüdsime parandada jõunäitajaid ja kiiruslikku jõudu, samal ajal jälgisime kaalu. "Telliskivi taskus pole mõtet joosta," ütles Luksepp mullu Eesti meistrivõistlustel. "Kolm aastat tagasi hüppas Rutti hoota kolmikut 7.40-7.50 ja viisikut 12.80, nüüd 8.20 ja 14 meetrit," toob Espe tehtud tööst paar näidet.

Head emotsioonid aitavad suuri koormusi taluda

Läinud sisehooajal maitsesid Espe ja Luksepp pingutuste vilju. Rutti pääses sise-EMile Stockholmi tippvõistluste õhkkonda nuusutama. "Kuigi jäin konkurentidele kõvasti alla, süvenes mulje, et kõva tööga võin kunagi samale tasemele jõuda," ütleb Luksepp. "Euroopa meistrivõistlustel olin eikeegi," annab võluv sprinter endale karmi hinnangu. "Tahan saada nii tugevaks, et konkurendid minuga arvestaksid."

Luksepal pole kombeks oma rasvas praadida. "Ma ei mõtle nii: näe, hooaeg läks aia taha, riputan naelikud varna, hakkan koduperenaiseks. Käega ei tohi lüüa. Järgmisel aastal treenin pisut teistmoodi, küll ükskord täkkesse läheb," löövad Rutti suured silmad lootusrikkalt särama.

Espe tõstab esile Luksepa treeninguindu. "Rutti on hakkaja, temaga on lust töötada. Ta on endale selgeks teinud, et kõrgeklassiliste tulemusteni võib jõuda vaid palju vaeva nähes. Head emotsioonid aitavad Ruttil koormusi taluda."

Luksepp omakorda ei varja, et kipub mõnikord trennis virisema. "Eks see ole naiste viga," muigab lootustandev kiirjooksja. "Ei ütleks, et harjutamine on ainult tohutu kannatamine. Vastupidi - tunnen treenimisest naudingut."

Ruttit toetab elukaaslane. "Ta on spordiinimene, Kalevi jalgrattakooli direktor. Ta mõistab mu eesmärke ja julgustab hea sõnaga."

Espe lausub õhinal: "Kergejõustikus sünnivad suvised tulemused talvise töö arvelt. Mullu pidime tegema seda, mis võimalik, mitte seda, mis vajalik. Tänavu saame põhja laduda Tallinna spordihallis - soojas ruumis ja kvaliteetsel rajal. Olen veendunud, et suvel sünnivad ka korralikud tulemused."

* * *

Usutlen Lukseppa Sikupilli keskkoolis. Tallinna Pedagoogikaülikooli kehakultuuriteaduskonna neljanda kursuse tudeng sooritab seal praktikat. Võimlemisõpetaja kasutab Ruttit iseloomustades vaid tunnustavaid omadussõnu. "Lapsed on ta omaks võtnud, poisid toovad õunu ja kommi."

"See amet meeldib mulle," ütleb Luksepp otsekoheselt. "Kahjuks on palk häbematult väike," ohkab ta. Ometi ei välista Rutti võimalust, et tulevikus just kehalise kasvatuse õpetajana leiba teenib.

"Aga mitte niipea," täpsustab 22aastane kiirjooksja. "Kõigepealt tahan mitu aastat tõsiselt sporti teha."

DEIVIL TSERP