"Hea aja jooksmiseks on vaja väga palju eeldusi, näiteks ilm ja korralike tempomeistrite olemasolu. Londoni maratoni rada on muudetud ja see peaks olema veel kiirem kui varem. Võita oleks loomulikult väga magus," ütles 35-aastane Tergat, kellele kihlveosõlmijad pakuvad esikohta suhtega 5:2.


Korraldajate arvates võiksid muudatused rajal (välja on jäetud koguni 18 kurvi) anda varasemate aastatega võrreldes võitu umbes 45 sekundit. Ka on jooksjatele soodne pühapäevane ilmaennustus - kuiv, kerge tuul, sooja maksimaalselt 13 kraadi.


Tergat tegi oma maratonidebüüdi neli aastat tagasi just Londonis, oma esimese võidu sel distantsil sai ta aga alles kaks aastat hiljem Berliinis, kus ta parandas senist maailmarekordit 43 sekundit.


"Olümpia olen oma peast juba ammu välja visanud," kinnitas Tergat, kes oma head vormi tõestas läinud kuul Lissabonis, võites sealse poolmaratoni kõigi aegade teise tulemuse 59.10-ga.


Tempotegijateks on Tergatile kaasmaalased. Silas Kirui peab juhtgrupi poolele maale vedama umbes 1:03-ga. Korraldajad loodavad, et Kirui, kes Praha maratoni raskel rajal jõudis poolele maale koguni 1:01.07-ga, jõuab tempot hoida vähemalt 28. km kohani.


Tergati tõsiseimaks konkurendiks peetakse Ateena olümpiavõitjat Stefano Baldinit. Itaallane pühitses pärast triumfi ajaloolisel rajal mitu nädalat võitu, kuid siis asus taas hoolikalt harjutama. Tergatist kaks aastat noorem Baldini on kinnitanud, et tahab 2008. aastal Pekingi olümpial oma võitu korrata. Pühapäeval Londonis on tema peaeesmärgiks isikliku rekordi parandamine. Hetkel on see 2:07.29 ja pärit 2002. aasta Londoni maratonilt, mil Baldini jõudis üle lõpujoone kuuendana.


Tiitlikaitsjana asub pühapäeval stardirivvi Evans Rutto. 27-aastane Keenia jooksja oma maa olümpiakoondisse ei mahtunud, kuid on oma kõik senised kolm maratoni lõpetanud esimesena. Mullu edestas ta Londonis lähimat konkurenti poole minutiga, ehkki vigastas jooksu käigus mõlemat põlve. Hooajaks on Rutto valmistunud Colorado mägedes ning tema eesmärgiks on mullust esikohta kaitsta nii Londonis kui ka Chicagos.