Gruusia tippiluuisutaja Elene Gedevanišvili ema saadeti Venemaalt välja ning tütar lahkus koos emaga Gruusiasse. Kuna seal mail tippiluuisutamistreenerit ei ole, siis soovitas  Gedevanišvili praegune juhendaja sõita neiul treenima Eestisse Anna Levandi käe alla.

Kuigi ajalehed on kirjutanud, et nii Gedevanišvili kui tema ema Maka Gamreklidze võtavad ette teekonna Tallinna, kinnitas Anna Levandi eile, et suure tõenäosusega ta uut õpilast siiski ei saa.

“Viimastel andmetel sõidab Elene treenima USA-sse, sinna otsib talle kohta Gruusia riigi president Mihhail Saakašvili,” sõnas Levandi, kes tundis teatud määral kergendust.

“Kui ühelt poolt sõbranna mind palus ja teisalt treenerieetika nõudis, siis oleksin loomulikult ta vastu võtnud, kuid see oleks treenimises olnud ikkagi hoopis teine tase,” kinnitas Levandi, kes pideva treeneritöö kõrval kasvatab ka 11-kuust poega.

Omaaegne MM-i hõbedanaine teab, et juhendada lapsi ja noori ning edukat ja väljakujunenud sportlast on kaks täiesti erinevat asja. “Vastutus on hoopis teistsugune.”

Kogu lugu sai alguse Venemaa ja Gruusia pingestunud suhetest ja väidetavast grusiinide tagakiusamisest. 

Elene ema Maka Gamreklidze ei suuda sündmustest rääkides emotsioone vaos hoida. Ta meenutab, kuidas Venemaa politsei nad kinni nabis ja “kenasti” selgeks tegi, et nende koht ei ole Venemaal.

“Kui vanem peab lahkuma, lähevad lapsed loomulikult kaasa,” sõnas Gamreklidze Vaba Euroopale. “Tean, et neil on käsk tabada kõik grusiinid. Nii otsivad politseinikud niidiotsakesi, kuidas kõige kergemat teed pidi meid välja saata.”

Rahvuskangelane

Gedevanišvilile ja Gamreklidzele sai saatuslikuks see, et nad ei ela Moskvas samas kohas, kuhu on sisse kirjutatud. Uisutaja ja tema ema veetsid neli tundi politseis, lõpuks aitas nad vabastada treener Jelena Vodorezova abikaasa.

Kaks päeva hiljem anti Gamreklidzele tagasi tema pass, kus oli peal pitsat, mis kohustas kümne päeva jooksul Venemaalt lahkuma.

Nii pidigi Elene valima, kas jääda üksi Moskvasse või sõita koos emaga kodumaale. Neiu valis viimase variandi ja läks rongi peale, selle asemel et valmistuda kahe nädala pärast peetavaks Hiina GP-ks.

Tbilisisse jõudes tervitas rahvas oma 16-aastast kangelast maruliselt. Juba lennujaamas toimus vastuvõtt, kus Gruusia president Saakašvili autasustas Gedevanisˇvilit Gruusia kõrgeima autasuga. 

Pühendunud tüdruk

“Arvan, et venelased kaotasid nii mõndagi ja Gruusia võitis palju,” võttis Saakašvili toimunu kokku.

Mullu naiste seas debüteerinud Elenel jäi seljataha karjääri edukaim hooaeg. EM-il võitis ta viienda koha, Torino olümpiamängud lõpetas kümnendana.

Kuna Gruusias maailma tipptasemel treenereid ei ole, pidi Elene otsima alternatiive.

Treener Vodorezova toetas igati õpilase otsust Venemaalt lahkuda ning tema tulevikku silmas pidades võttiski ühendust esmalt Anna Levandiga.

“GP-etapp Hiinas on tõsise löögi all,” ohkas Vodorezova. “Kogu hooaeg on äärmiselt ebakindel. Elena peab kolima, harjuma uue eluolu ja uue treeneriga. Samas, ta on nii pühendunud tüdruk, et tal ei tohiks tekkida probleeme,” lootis Vodorezova.

Elene Gedevanišvili

••    Sündinud: 7. jaanuaril 1990 Tbilisis

••    Pikkus: 159 cm

••    Täiskasvanute klassis alates hooajast 2005/06

••    Treeninud: Moskva CSKA-s Jelena Bujanova, Tatjana Tarassova ja Jelena Vodorezova käe all.

••    Saavutused: EM 2006  — 

viies koht, OM 2006 — 10. koht, MM 2006 — 14. koht