Kakskümmend aastat tagasi Jaan Ehlvesti tippklassi aidanud Truus koges treeneritöö võlu ja valu juba keskkoolipoisina. Mõttemäng tõmbas teda jäägitult ja 1966. aastal asus ta treeneriharidust omandama Moskvas riiklikus kehakultuuri keskinstituudis, kus avati esimene malekursus kogu maailmas.

“Saime väga hea õpetuse – nii toonased tippmaletajad kui ka treenerid olid väga huvitatud esimeste kõrgharidusega maletreenerite koolitamisest,” meenutas Truus, kes lõpetas kõrgkooli 1971. aastal koos Tartus töötava maletreeneri Aksel Reiga.

Kohe pärast kõrghariduse omandamist asus Truus tööle Tallinna malekoolis ja alates 1975. aastast juhendab ta poisse ja tüdrukuid Kerese malemajas Vene tänaval.

“Mulle meeldib alustada treeneritööd noorte puhaste lehtedega ja viia nad nii kaugele kui võimalik. Olen töötanud nii algajatega kui ka neist sirgunud tippmaletajatega,” rääkis Truus.

2000. aastal loodud klubist Tõnu Truusi Malekoolkond tahtis treener teha ühe tugevama Baltikumis ja Põhjamaades. Kõrgeid eesmärke lubas seada mitme suurmeistri, näiteks mõnda aega Eestis elanud Viktor Gavrikovi kuulumine klubisse.

Oma klubi.  Alguses otsis Truus tegusat mänedÏeri, kes leiaks klubile sponsoreid, leidus ka kandidaate, kuid see idee jäi teostamata.

Pärast spordikoolide sulgemist jäi male õpetamine klubide hoolde ja nüüd ongi Truusi põhitöö noorte juhendamine. Klubi saab praegu linnalt pearaha 25 õpilase eest, õpilasi on rohkemgi, kuid mõne pearaha läheb mõne teise ala klubile.

Truus annab kaks korda nädalas maleõpetust ka Mustamäe gümnaasiumi maleringis. Klubis töötab treenerina veel Rainer Selge, kes lisaks tööle Kerese malemajas juhendab Järveotsa gümnaasiumi õpilasi.

Klubi kasvandikud on nii Tallinna kui ka Tartu valitsevad meistrid. Pealinnas said Truusi malekoolkonna revident ja asutajaliige Igor Vassiljev ja Lauri Teelem kaksikvõidu. Tartu meistriks tuli Selge õpilane Tauno Metsalu.

Truus on üks kuuest tuntud treenerist, kes augusti lõpus said peaminister Andrus Ansipilt viienda taseme kutsekvalifikatsiooni tunnistuse. Sama kõrgelt hinnati korvpallitreenereid Jaak Salumetsa ja Heino Lille, suusatreenereid Mati Alaveri ja Anatoli ·miguni ning kikkpoksi treenerit Juri Lakhtikovi.

“Rahvusvahelisi suurmeistreid ja meistreid valmistatakse ette, nii-öelda tehakse – harva tekivad nad ise,” põhjendas Truus treeneri rolli. “Looduslapsi, kes on treeneri(te) abita suutnud tippu jõuda, on üksikuid – näiteks Robert James Fischer, Boriss Gulko. Treener saab anda õpilastele eduks vajalikud oskused ja suure töö-tahte.”

Truusi töötuba on aastaid asunud Kerese malemaja esimese korruse suure saali taga paiknevas C-klassis, mida leping Pirita spordikeskusega lubab tal kasutada 2006. aasta lõpuni.

Uueks õppeaastaks said kolm

malemaja esimese korruse klassi uue kuue ja Truusi õpilastel tuli septembris sundkorras üle kolida kõrvalasuvasse teise, väiksemasse B-klassi. “Ainus põhjendus oli see, et teine klubi (maleakadeemia Vabaettur) on suurem,” ütles Truus, kes aga ei tahtnud kolida. Vana ruum oli armas, sellel oli oma aura, lisaks oli võimatu tippmaletajate ettevalmistamiseks vajalikku kirjandust kitsamatesse tingimustesse paigutada. Ja leping kestab ju veel!

Maletreener 1971. aastast, toimetanud  malenurki

Õpilasi: Jaan Ehlvest, Mihhail Rõtšagov, Sergei Zjukin, Robert Ševtšenko, Igor Rõtov, Roman Sergejev, Tiit Tänav, Heiti Raag, Andrei Šiškov, Valeria Ossipova, Anna Abiševa, Sofia Budõlina.

N Liidu kõrgema kategooria treener 1983., Eesti NSV teeneline treener 1987. aastal.

Tõlkinud koos Priit Sanglaga eesti keelde suurmeister Aleksandr Kotovi teose “Malelise mõtlemise saladused”.

Truusi treeningutele saab registreerida telefonil 653 7216, e-posti aadressil tonu.truus@ mail.ee. Eelkõige on oodatud algklasside õpilased, kuid tulla võivad ka vanemad õpilased. Truus ise õppis malekäigud selgeks algklassis ema-isa õpetuse toel.