Kiiresti istus kokku Eesti alaliidu juhatus, kes määras sportlasele kaheaastase võistluskeelu. Et MM-võistlus peeti 15. novembril, kehtib keeld tuleva aasta novembri keskpaigani. Seega oleks Utsaril veel võimalik pürgida Pekingi olümpiamängudele. Samuti tühistati MM-il püstitatud kaks Eesti rekordit kehakaalus kuni 94 kg (tõukamises 198, kogusummas 363 kg).

“See on äärmiselt halb ja ebameeldiv asi, kuid tuleb üle elada,” ütles tõsteliidu president Aivar Mäesoo. “Käisin hiljuti rahvusvahelises alaliidus, kus mind püüti lohutada, et mõne riigi sportlasi jääb regulaarselt aastas kaks-kolm tükki vahele.”

Mäesoo teatel ootab Eesti tõsteliitu 40 000 krooni suurune trahv. “Meil oli võimalus määrata ka aastane võistluskeeld. Ent rahvusvaheline alaliit küsib meie otsust ja kergitanuks karistusmäära kindlasti kahele aastale. Muide, kuuekohalise arvu kroonidega oleks võimalik “osta” karistusaega lühemaks, aga seda raha pole meil kusagilt võtta ja põhimõtteliselt ei tahaks ka niisugusele teele minna.”

Lubas edasi harjutada

Utsari kommentaari ei õnnestunud eile saada, sest tema telefon oli välja lülitatud. Küll käis sportlane alaliidu juhatuse ees. “Utsar arvas, et teeb kaks aastat trenni ja siis võistleb edasi,” edastas Mäesoo atleedi seisukoha. Tuleval kuul saab Utsar 30-aastaseks.

Tõstepresident lisas: “Lähimineviku praktika näitab, et pärast dopingukaristust on võimalik edukalt naasta. Näiteks teenis Läti tõstja Viktor Štšerbatõhh Ateena olümpial üliraskekaalus hõbemedali, grusiin Georgi Asanidze aga kuni 85-kiloste meeste kaalus kulla. Kõik ei tee spordiga lõpparvet.”

Kurioosne fakt: mullu veebruarist juhendab Eesti koondist grusiin Zurab Antauri, kelle hoolealune on ka endine dopingupatune Asanidze.

Utsar on erinevates kaaludes (võistelnud ka kuni 105 kg kaalus) püstitanud üle 50 Eesti rekordi. Tema rebimise tippmark on 175 ja tõukamises 208 kg. Mees pürgis Ateena olümpiale, kuid see siht jäi saavutamata. Karjääri parim tulemus on Euroopa meistrivõistluste 7. koht aastast 2002.

Utsar saab tõsteliidu kaudu olümpiakomiteelt stipendiumi. Nüüd väheneb summa järsult, kinnitasid nii Mäesoo kui ka EOK saavutusspordi divisjoni juht Martti Raju. “Kui mees kavatseb spordiga jätkata ja harjutab edasi, ei saa kogu toetusraha ära võtta. Millestki peab ju ka elama. Ehkki olen asja peale üsna kuri, peab teisest küljest lähenema inimlikult,” nentis Mäesoo.

Pärast suure olümpiamelu vaibumist, 11. märtsil jagavad tõstjad Rakvere spordihoones Eesti meistrimedaleid. Seekord Utsarita.

Sõber Värnik šokeeritud

•• “Olen uudist vilksamisi kuulnud. Ei suutnud seda uskuda ega usu siiamaani,” kommenteeris Andrus Utsari hea sõber ja nimekaim, odaviske maailmameister Värnik.

•• Utsarit üle viie aasta tundev Värnik ütles, et ei osanud semult midagi niisugust oodata. “See on šokeeriv ja teeb kurvaks. Teame kõik, mis tagajärjed meid ootavad, kui astume niisugusele teele. Ma ei usu, et Andrus kasutas dopingut sihilikult. Ent kui tegu tehtud, tuleb kaheaastane karistus ära kanda.”

•• Värnik loodab, et Utsar ei viska kangi nurka ja läheb sportlaseteega edasi. “Kui ta oma kaks aastat ära kannatab, avaneb võimalus pürgida Pekingi olümpiale,” lisas Värnik optimistlikumal toonil.