Möödunud hooajal Eesti rekordiga 73.38 maailma edetabelit juhtinud Kanteri lihastes varitseb raskete treeningute väsimus, ometi tahab 27-aastane kettaheitja jätkata mullu katkenud talvise tähtsaima võistluse võiduseeriat.

“Treenitakse ju selleks, et võistelda, aga kettameestel pole sisehooaega ja hing ihkab juba teistega konkureerida,” ütles Kanter. “Kui jaanuaris heitsin juba Lõuna-Aafrika treeningulaagri esimesel päeval üle 65 meetri, siis nüüd peaks saama 66–67 meetrit.”

Treener Vesteinn Hafsteinsson andis 2003.–2005. aastani Euroopa karika võitnud Kanterile pärast kahenädalast treeningulaagrit Rootsis Helsingborgis kaks prii päeva, eile tegi eestlane Jaltas kerge soojenduse.

“Gerd on pärast laagrit üsna väsinud,” lausus islandlane. “Talle kuulub võistluse tippmark 66.05, seega võiks oodata tulemust 66+, millest piisab võib-olla võiduks.”

Ees paljutõotav hooaeg

Helsingborgis piitsutas Hafsteinsson Kanterit nagu köster menuromaanis “Kevade” Tootsi. Eesti vägilasele meeldib ka harjutustunnis kaugele heita, ent sisehallis tuli ketast loopida võrku.

“Mu kehaline võimekus ja tehniline sooritus on parem kui mullu samal ajal,” ütles Kanter. “Sisehallis on ainus heite õnnestumise mõõdupuu sisetunne. Polegi vaja kõiki heiteid teha maksimaalse jõuga.”

Mulluseks hooajaks valmistumisel võitles Kanter mitu kuud seljavaluga. Hafsteinssoni sõnul sai hoolealune kasuliku õppetunni – kange selg ei lubanud tõsta suuri raskusi, kuid ta otsis teisi võimalusi kaugele heitmiseks ja sai tähtsatel võistlustel häid tulemusi.

“Gerd teab, et võib heita kaugele, ilma et peaks saama kehaliselt tugevamaks,” ütles Hafsteinsson. “Ta on juba väga tugev, tal on ka väga kõva vundament. Lisaks on ta muutunud psühholoogiliselt kindlamaks ja parandanud tehnikat. Leian, et ees on paljutõotav võistlushooaeg. Võitmiseks on vaid üks takistus – Virgilijus Alekna.”

Alekna, kes alistas möödunud hooajal Kanteri kõigil seitsmel ühisvõistlusel, Jaltas ei stardi. Tänavu katsuvad kaks kangemat kettaheitjat esmakordselt rammu 22. mail Tšehhimaal Turnovis.

“Aleknat peetakse tulemuste järgi kõigi aegade paremaks kettaheitjaks,” ütles Hafsteinsson. “Ainult tema seisab veel Gerdi ees. Loodan, et ta suudab leedulasest tänavu jagu saada. Usun, et ta on selleks valmis.”

Massöörist palju abi

Sellest hooajast saadab Kanterit treeningulaagrites füsioterapeut Indrek Tustit, kes aitab kettaheitjal sooritada treeningu eel 45 minutit harjutusi, et seljalihased oleks lõdvestunud ja keha taluks tugevat pingutust. Pärast harjutamist teeb Tustit Eesti rekordimehele massaaÏi, venitusi ja painutusi.

Lõuna-Aafrikas pidi Kanter paarist treeningust kange selja tõttu loobuma. Uuring Soomes näitas, et tänu eriharjutustele ja Tustiti abile pole juhtunud midagi hullu.

“Kõrged eesmärgid ei luba järeleandmisi teha, aga on selge, et edu võti on tervis,” arutles Kanter. “Kuulan hoolsalt sisehäält. Alati pole vajalik treeningukava täismahus täita. Vale liigutus võib põhjustada nädalase pausi.”

Lisaks koolitab Hafsteinsson Tustitit oma abiliseks. Füsioterapeut filmis treeningulaagris Lõuna-Aafrikas Kanteri kõik heited videolindile ja valis paremad sooritused treenerile saatmiseks.

“Olen selgitanud Indrekule tehnika põhitõdesid, et ta suudaks eristada häid ja halbu heiteid. Ta pole kettaspets, aga ta tahab õppida,” lausus Hafsteinsson.

Toompuu teeb edusamme

•• Eestlastest stardivad Jaltas ka vasaraheitja Maris Rõngelep, odaviskaja Risto Mätas ja sügisest samuti Hafsteinssoni käe all harjutav kuulitõukaja Raigo Toompuu.

•• “Kui Raigo minu juurde tuli, oli tema kehaline vorm kohutav,” nentis islandlane. “Ta on kõva töömees, nüüd on ta üpris heas seisundis. Ta heitis halli isikliku rekordi 18.79 ja treeningul 19.23. Ta pole ere talent, aga kui ta hakkab aru saama, mida peab tegema, võib tõugata lähiaastatel üle 20 meetri.”