Ujumiskoondise peatreener ja Triinu isa Riho Aljand ütleb tütre esitust hinnates: „Triin ei ole rahul, aga mina olen  rahul ja samas pole ka. Muidugi on hea, et meil on nüüd silm peas ja 12. koht olemas, aga Triin tõesti väga lootis ja uskus, et saab finaali, ning tõmbas mind ka natuke kaasa.”

Hommikuse eelujumise ajaga 26,43 lõpetanud Triinule näis, et sellest pingutusest jäi veel väike varu, mida õhtuses poolfinaalis mängu panna. Paraku tuli õhtul viie sajandiku võrra nõrgem aeg 26,48. Viimasena finaali pääsenud ameeriklanna Dana Vollmeri aeg 26,32 oli Aljandi poolfinaaliajast 16 sajandiku võrra parem.

Triin Aljandi enda hääl kõlas pettumusele vaatamata telefonis positiivselt. „Ma ei jäänud oma ajaga rahule. Tahtsin Eesti rekordi ujuda (Triinu enda nimele 2009. aastast kuuluv tippmark on 26,16 – toim) ja see oleks mind ka finaali edasi viinud.”

Lootus, et rekord variseb, oli ka põhjendatud. Vahetult enne Shanghai MM-i Prantsusmaal toimunud Pariisi lahtistel ujumisvõistlustel ujus Triin 50 m liblikas tippmargile ülilähedase aja 26,20. „Seega ma ei näinud põhjust, miks ma poleks MM-il suuteline seda üle ujuma,” nentis Triin.

Viimane tõmme

Viimase pool aastat ülepingutusest tingitud väsimustraumast tekkinud õlavalu käes vaevelnud neiu ise ei tahtnud eilset esitust vigastuse süüks ajada. „Ma arvan, et pigem jäi see natuke kiirem aeg viimase tõmbe taha. See tuli mul kuidagi libamisi ja kukkus väga pikk välja. Jah, õlaga on olnud probleeme – üldse on see hooaeg olnud keeruline ja raske, aga ma ei taha hakata oletama, et mis siis oleks, kui... ” jättis Aljand lause pooleli. „Kahjuks on praegu nii. Kui MM läbi saab, siis jõuab ravida ja põhjalikult uurida.”

Naiste 50 m liblikujumise finaal ujutakse täna. Poolfinaalidest pääses esimesena edasi maailmarekordiomanik rootslanna Therese Alshammar (25,52). Kuid ka Triin Aljandi võistlus pole veel läbi. Täna varahommikul – Eesti aja järgi öösel – toimusid 50 m vabadistantsi eel­ujumised. Samuti tegi täna Shanghais oma etteaste 50 m rinnuliujumises kaasa võistelnud Jane Trepp.

Selle MM-i kangelaseks on tõusnud ameeriklane Ryan Lochte, kel on Shanghais õnnestunud troonilt tõugata kaasmaalane Michael Phelps. Lochte võitis eile kaks kuldmedalit: 200 m seliliujumise ja meeste

4 x 200 m vabaujumise teatevõistluse. Selle kõrvale on tal veel panna kuldmedal 200 m vaba- ja 200 m kompleksdistantsilt, mille mõlema finaalis võitis ta Phelpsi.

Tulemused

Ujumise MM, Shanghai

Naised:

100 m vabalt: 1. Jeanette Ottesen (Taani) 53,45;

200 m rinnuli: 1. Rebecca Soni (USA) 2.21,47;

50 m liblikat: poolfinaalis 12. Triin Aljand 26,48.

Mehed:

200 m selili: 1. Ryan Lochte (USA) 1.52,96;

200 m rinnuli: 1. Dániel Gyurta (Ungari) 2.08,41;

4 x 200 m vabalt: 1. USA (Michael Phelps, Peter Vanderkaay, Richard Berens, Lochte) 7.02,87.